Ik herinner me vooral die heel grote klomp nog goed. Dat komt waarschijnlijk door de foto die ik maakte, van een stuk of tien klasgenoten die in en op de gele klomp zitten. Ik sta zelf op geen enkele foto van ons schoolreisje naar de Zaanse Schans. Ik was namelijk de fotograaf die dag. Ik kreeg de grote camera van mijn moeder mee. Dat was de eerste keer dat ik met zo'n apparaat om mijn nek de mooiste plekjes vastlegde. En dat voelde echt wel stoer!
_MG_6015-01

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Nu ga ik weer naar het typisch Hollandse openluchtmuseum. En ja, die mooie camera om mijn nek voelt nog steeds een beetje stoer. Het is inmiddels twintig jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Zou die grote klomp er nog staan? Of is alles veranderd? Ik hoop op een feest van herkenning als ik vertrek vanaf Amsterdam. Ik ben geloof ik de enige Nederlander in de bus. Ik tel een stuk of tien (vermoedelijk) Chinese toeristen, ik hoor iemand Duits praten en voor mij zitten twee Spaanse vriendinnen. De buschauffeur zet ons voor de deur van het Zaans Museum af. Eerst daar maar eens binnen kijken. **Zaans Museum Het museum laat op een moderne manier de oude ambachten uit de Zaanstreek zien. Kaas, klompen, chocolade en natuurlijk de bekende Verkadekoekjes komen hier allemaal vandaan. In de zestiende eeuw stonden er meer dan 600 molens in Zaanstad. Dat was vast een spectaculair gezicht!
Via een brug kom ikin het Verkade Paviljoen. Hier staat een oude biscuitmachine waar ooit de lekkere koekjes overheen rolden. Nu draait de machine nog steeds. Ik ruik zelfs de geur van verse koekjes. Helaas komen er vandaag alleen nog nepkoekjes van de lopende band.
Vanuit het museum loop ik in een paar minuten de Zaanse Schans op. Op de brug word ik meteen op de foto gezet. Na mijn bezoek kan ik die kopen in de vorm van een kalender. "Kost maar een tientje!" Wordt mij uitgelegd.
Daar! Ik zie de klomp! Ja hoor, ik herken hem nog. Hij is een stuk kleiner, dat wel. Of ik ben groter. Het zal dat laatste wel zijn. Ik baan me een weg langs de souvenirwinkels, recht op de klomp af. De vorige keer zat ik er niet in. Vandaag wel.
Klompen Van de 600 molens zijn er nu nog maar zes over. Ze werken nog en ik kan ze bezoeken. De molens malen ook vandaag nog grondstoffen voor pindaolie, verf en mosterd. Gaaf om te zien hoe de grote molensteen in beweging wordt gebracht door de wieken en zo het poeder voor de verf helemaal fijn maalt. Wat waren we vroeger toch slim. **Molen Zaanse Schans
Molen**** In de klompenmakerij is een bonte verzameling aan klompen tentoongesteld. Klompen met hoge hakken, regenlaarsklompen, versierde bruidsklompen, zelfs klompen met een omgekeerde voetafdruk zodat een boef de politie om de tuin kan leiden. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een klomp van.

Klompen Wha! Rolschaatsklomp!

Wandelend door het lieflijke, oud-Hollandse dorpje herinner ik me ineens de kruidenierswinkel van Albert Heijn. Die vond ik toch prachtig als tienjarig meisje! Dat meneer Albert Heijn ooit met zo'n klein winkeltjes is begonnen en nu onmisbaar is in het hele land, maakte een gigantische indruk op mij. Aan het einde van de straat zie ik de kleine winkel. Hij is er nog steeds en het ziet er nog precies zo uit als ik me herinner. ********Albert Heijn******** Tot mijn grote opluchting kan ik concluderen dat de Zaanse Schans nog helemaal is wat het twintig jaar geleden was. Ach, er zullen wat details veranderd zijn. En de entreekaartjes betaal ik nu met euro's in plaats van guldens. Het enige wat ik miste tijdens mijn bezoek aan de Zaanse Schans waren mijn klasgenoten. De klomp zit veel lekkerder met vrienden erbij! **********Zaanse Schans
Zaanse Schans
Dit kun je nog meer verwachten van de Zaanse Schans:**********

  • De entree voor het openluchtmuseum de Zaanse Schans is gratis. Wel betaal je voor een bezoek aan de molens tussen de € 3,- en € 5,- per molen.
  • In het Zaans Museum kun je de Zaanse Schans Card kopen voor € 11,50. Daarmee krijg je entree tot het museum en tot de verschillende molens. Een stuk goedkoper dan alles los betalen dus.
  • Verspreid over de dag worden er allerlei demonstraties van oude Zaanse ambachten gegeven. Denk aan klompen maken, cacao malen en kaas maken. De demonstraties zijn gratis te bezoeken.
  • De Zaanse Schans is goed voor een hele dag vermaak. En tussendoor kun je een Hollandse pannenkoek eten in het restaurant, een biertje drinken in het proeflokaal of onder één van de molens een verse haring halen. Op drukke dagen wordt er zelfs ter plekke zalm gerookt.
  • Kom je met de bus vanuit Amsterdam? Een retourtje kost € 10,-. Inchecken met je ov-chipkaart kost € 7,-.

Na mijn bezoek aan de Zaanse Schans blijf ik geheel in stijl in Hotel Zaandam slapen. Het hotel is bekend over de hele wereld vanwege de bijzondere architectuur. Het hotel is opgebouwd uit allemaal typisch Zaanse huisjes. Elke kamer heeft een eigen Hollands design. Ik slaap in de Verkade-kamer. Helaas kreeg ik geen reep chocola op mijn kussen ;-)
Zaandam hotel