Ah, Campania... met haar verborgen strandjes, geschiedenis en vergezichten! Wat is er romantischer dan een huwelijksreis in deze Zuid-Italiaanse streek? Knijp er met zijn tweeën tussenuit naar de plek waar weelderige tuinen en de intense kleuren van de zee het leven veraangenamen. Eilandjes van een zeldzame schoonheid in de baai van Napels, hooggelegen dorpjes aan de Amalfikust bij Pompeï en Hercanuleum. Je kunt je geen beter decor wensen om de liefde te vieren!

Zalig nietsdoen en romantische tochtjes in de baai van Napels

In de haven van Molo Beverello, tegenover het Castel Nuovo in Napels, bloeit de liefde nog meer op. Een ferry of draagvleugelboot brengt je in minder dan drie kwartier naar Ischia, een waar paradijs in zee. Spreid je handdoek op een van de talrijke stranden van het eiland en snuif het aroma op van dennen en citrusvruchten die de lucht heerlijk doen geuren. Voor een zwempartijtje voor twee (maakt niet uit in welk seizoen) hoef je alleen maar een keuze te maken uit de vele natuurzwembaden met warm water die de kuuroorden op het eiland tellen.

Ben je op zoek naar een schilderachtig decor om de liefde vast te leggen op een foto? Laat je dan verleiden door de charme van het eilandje Procida waar vissersdorpjes met veelkleurige huizen langs de kust oprijzen. Hier zijn verschillende scènes opgenomen van de films The talented Mr. Ripley en Il postino (de postbode).

Op Capri flaneer je ineengestrengeld over de legendarische promenade waar heel wat sterren, van Truman Capote tot Paul Newman, je zijn voorgegaan, en bezoek je de beroemde piazzetta. Wanneer de zon haar hoogste punt heeft bereikt, neem je de boot naar de Grotta Azzurra (de blauwe grot) om optimaal te genieten van het intense blauw van de zee.

Eenmaal terug op het vasteland trakteer je je wederhelft op een ijsje gemaakt van Siciliaanse pistachenoten. Zodra jullie weer zijn uitgerust, loop je hand in hand naar de prachtige tuinen van Villa San Michele vanwaar je vrij uitzicht hebt op de Vesuvius. Aan het einde van de dag staat een beklimming van de Monte Solaro op het programma. Je kunt het muilezelpad nemen of kiezen voor de stoeltjeslift vanaf de piazza Vittorio in Anacapri. Eenmaal boven kun je zien hoe de zon langzaam in zee verdwijnt.

italy-campania-honeymoon-1-pixabay.jpgCapri - Foto: Pixabay

Liefdesroadtrip langs de Amalfikust

De Amalfikust staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De rotsen, bergengten, hangbruggen en de hooggelegen dorpjes bieden een geweldig schouwspel. Vanaf Salerno slingert de weg hoog langs de zee. Laat je in vervoering brengen door het kobaltblauwe water en het parfum van de oranjebloesem en de citroenbomen.

Wandel door het historische centrum van Amalfi en bewonder de pleintjes met fonteinen, galerijen en de witte huizen tegen de hellingen van een valleitje.

Ga aan het einde van de dag naar Ravello, een middeleeuws dorp in de heuvels van Amalfi. Neem de tijd om te verdwalen in de smalle straatjes voordat je Villa Cimbrone bezoekt. Vanuit de tuin en vanaf het terras heb je een weids uitzicht dat een idyllisch kader vormt voor hartstochtelijke liefdesverklaringen.

Als je alles voor hem of haar uit de kast wilt halen, ga dan per boot naar Positano. Dit dorp is ontegenzeglijk het schilderachtigste dorp van de Amalfikust door de pastelkleurige huizen die op elkaar lijken te zijn gestapeld, de trappen die naar zee leiden en de tuinen en terrassen.

italy-amalfi-pixabay.jpgAmalfi - Foto: Pixabay

Pompeï en Herculaneum: duik samen in hun verleden

Schuilt er diep in jou een archeoloog? Vertrek dan richting Pompeï. Per trein doe je er minder dan een uur over om van Napels naar deze antieke stad te reizen, die door een uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr. verwoest is. Leef je in en reconstrueer in gedachten het dagelijks leven van de bewoners en de plekken als je het forum, het theater en de thermen van de voormalige stad bezoekt. Even een mooi moment waarop je je bewust bent van de geschiedenis en zelfs bijna van de eeuwigheid.

Vergeet niet om de Villa van de Mysteriën te bezoeken. Deze villa is het best bewaard gebleven en is waarschijnlijk een van de mooiste.

Hoewel Herculaneum minder bekend is, is de plek opvallend goed bewaard gebleven en zeker een omweg waard. Je bent hier bijna alleen op de wereld, en voordat jullie elkaar omhelzen in de beschutting van eeuwenoude zuilen en muren, bekijk dan eerst nog even de fresco's en mozaïeken die nog intact blijken te zijn.

Filosofisch park op Capri

Jullie relatie krijgt een nieuwe spirituele dimensie tijdens een romantische wandeling door het filosofisch park op Capri. Langs de wandelpaden zijn filosofische citaten op stenen aangebracht. Een rustgevend en inspirerend parcours dat je natuurlijk gearmd aflegt.

Capri door de ogen van filmregisseur Jean-Luc Godard

Op Capri is ook een film opgenomen, Le mépris uit 1963, met Brigitte Bardot. Op het terras van een huis dat aan zee op een naar voren stekende rots staat, is Camille Javal aan het zonnebaden. Ga maar eens op zoek naar dit beroemde decor.

Vier evenementen die je niet mag missen in Campania

Mei: Maggio dei Monumenti (mei, de maand van de monumenten) om samen monumenten te bezoeken die gewoonlijk gesloten zijn voor publiek, in Napels.

Juni: Napoli filmfestival in Napels.

Eind juli: Festa a Mare agli Scogli, een prachtige optocht op grote vlotten, op Ischia.

Eind september: Festa del pesce (visfestival), festiviteiten en proeverijen in Positano.

Romantisch Campania in het kort

Beste tijd om te gaan

De lente en de herfst zijn de ideale seizoenen om met zijn tweeën Campania te ontdekken.

Vervoer

Per vliegtuig: vlieg voordelig naar de Amalfikust met Expedia.nl.
Per boot: de eilanden in de baai van Napels en langs de Amalfikust zijn gemakkelijk bereiken via zee (netwerken van ferry's)
Per bus: vanuit Napels richting Pompeï, Sorrento, Positano, Amalfi en Salerno
Per trein: de lijn van spoorwegmaatschappij Circumvesuviana onderhoudt een verbinding vanuit Napels naar Sorrento via Herculanum, Pompeï (€ 2,40*, 40 min.) en nog een paar andere steden langs de kust.

Overnachten

De rustige, op een heuvel gelegen wijk Vomero is uitermate geschikt als verblijf tijdens je huwelijksreis in Napels. Het stadje Amalfi is een ideale verblijfsplaats als je de Amalfitaanse kust wilt verkennen.

Eten en drinken

Aurora: via Fuorlovado, 18-20 Capri - Pizza's gebakken op houtvuur, menu's vanaf € 41*

De abside: Piazza dei Dogi, 31 Amalfi - Verse vis en pasta, prijzen van € 29 tot € 57*

Vittoria: via Dei Rufolo, 3 - Pizza's vanaf € 8* Trattoria

ADD'U MIMI: via Roma 61, Pompeï - Traditionele gerechten, prijzen van € 17 tot 29*

* De prijzen zijn ter informatie en kunnen variëren