Kopenhagen schommelt heen en weer tussen modern en klassiek en is een wereldwijd knooppunt van design en kunst. Arne Jacobsen, Børge Mogensen en Finn Juhl zijn namen die zeker een belletje doen rinkelen bij liefhebbers van architectuur en design. Ze hebben allemaal bijgedragen aan de vorming van Kopenhagen. Bij alles wat ze maken, houden ze rekening met de esthetische waarde. Houd dit in je achterhoofd tijdens je bezoek aan de Europese designhoofdstad.

DAG 1

Hightech schilderijen made in Kopenhagen

Op de ochtend van je eerste dag in Kopenhagen ga je naar het Statens Museum for Kunst (staatsmuseum voor kunst). De permanente - en gratis - expositie bevat een indrukwekkende collectie kunstwerken, waarvan sommige uit de 12e eeuw komen. In dit verfijnd gedecoreerde gebouw vind je werken van de grootste Scandinavische kunstenaars als Jorn en Munch, maar ook van internationale kunstenaars als Picasso en Matisse.

De bijnaam van Kopenhagen is de 'Europese designhoofdstad' en deze reputatie is er niet voor niets. Het Deense Designmuseum laat je daarvan het bewijs zien. Hier kun je de verschillende esthetische canons door de tijd heen bekijken. De tentoonstelling loopt van de eeuwenoude Chinese bouwkunst tot de hightech innovaties van de beroemdste Deense ontwerpers.

Tegenover het museum bevindt zich de galerie Christoffer-Egelund. Daar vind je een aantal van de bekendste moderne Scandinavische kunstwerken. Bewonder deze galerie en wandel vervolgens door naar restaurant Amalie. Dit restaurant is op authentieke Noordse wijze aangekleed. Geniet hier van een lokaal gerecht, zoals heerlijke haring.

Kunst en Deens design

Je wandeling gaat verder met een bezoek aan museum Ny Carlsberg Glyptotek. Je kunt hier beroemde schilderijen bezichtigen van Degas en Van Gogh, en op de antieke afdeling vind je sculpturen van Rodin en Degas tussen bijzondere collecties van antieke kunst (Etruskisch, Grieks, Egyptisch).

Maar om het echte avant-gardisme en de genialiteit van de Deense designers van de 20e eeuw tot nu te zien, moet je naar het Danish Design Centre (DDC). Je ziet hier werk van Deense en buitenlandse ontwerpers

Om deze dag vol kunst en design af te sluiten, ga je lekker ontspannen uit eten. Een klein stukje verderop ligt het verrassende Australische restaurant Reef N'Beef, waar je kunt genieten van een heerlijk stukje vlees.

copenhagen-art-1.jpgMuseum Ny Carlsberg Glyptotek in de avond - Foto: Guillaume Baviere, CC BY-SA 2.0

DAG 2

De onvermijdelijke 'Kleine Zeemeermin' van Kopenhagen

Na een dag die in het teken stond van hoogstaande Scandinavische kunst en design, is het nu tijd om rustig door de straatjes van de Deense hoofdstad te lopen. Op het programma staan architectonische bezienswaardigheden en een beetje winkelen.

Begin je tocht bij de Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het bronzen standbeeld is gebaseerd op de hoofdpersoon uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Het is gemaakt door Edvard Eriksen en staat op een rots vlakbij de oever. Dit symbool van de stad trekt elk jaar duizenden bezoekers.

Aan de andere kant van het kanaal zet een rivierboot je af aan de voet van de Opera van Kopenhagen, tegenover het Koninklijk paleis. De kanalen zijn zo aangelegd dat het imposante gebouw midden op een eiland staat. Vanaf de 14e verdieping heb je een adembenemend uitzicht over Kopenhagen.

Ga nu naar de wijk Nyhavn. Hier vermengen de waterwegen zich met winkelstraten. Het is de ideale wijk voor een rustgevende wandeling. Overal om je heen zie je de gekleurde gevels van Scandinavische huizen. Tijdens je lunch geniet je van het beroemde smørrebrød bij Told & Snaps. Het roggebrood wordt belegd met vleeswaren, vis of Deense kaas.

Zwarte diamant en blauwe kubus

Wil je graag wat trendy designobjecten mee naar huis nemen? Dan moet je naar de straat Strøget. De wijk er omheen staat helemaal in het teken van decoratie en moderne ontwerpen. Er is hier zeker een winkeltje waar je een souvenir kunt vinden. Ga bijvoorbeeld naar Hay of het beroemde gebouw van Illums Bolighus.

Op het eiland van Christiansborg Slot ga je naar een van de meest weelderige monumenten van de stad: het oude beursgebouw van Kopenhagen. Dit is gebouwd in Hollandse renaissancestijl. Een bijzondere spiraalvormige toren (de Dragespiret) steekt boven het gebouw uit. Een stukje verderop ligt de Koninklijke bibliotheek. Deze heeft als bijnaam 'de zwarte diamant', want het gebouw is bekleed met ongelooflijk zwart en puur graniet. Het is een mooi voorbeeld van moderne architectuur.

Maak ook een tussenstop bij het concertgebouw van Kopenhagen (Koncerthuset). Deze blauwe kubus ziet er futuristisch uit en is ontworpen door de Franse architect Jean Louvel. De blauwe glazen gevel is nog mooier in het donker. Zo kun je je designtour prachtig afsluiten.

Maar we hebben nog een extra Deens souvenir voor je in petto. Ga naar restaurant Le Noma dat is bekroond met 2 Michelinsterren. Het is maar liefst 4 keer verkozen tot 'beste restaurant ter wereld'. Het gebouw - en de chefkok René Redzepi - herontdekken de Noordse keuken op een geniale manier. Wel ruim van tevoren reserveren!

copenhagen-art-2.jpgDe Opera van Kopenhagen - Foto: Dimitry B., CC BY 2.0

De Grundtvigkerk van Kopenhagen

In de wijk Bispebjerg is de Grundtvigkerk in strijd met alles wat je tot dan toe hebt gezien. Er bestaan maar een handvol impressionistische kerken en de Grundtvig is daar één van. Het duizelingwekkende schip en de bijzondere gevel maken de kerk tot een echte bezienswaardigheid voor alle liefhebbers van architectuur.

Top 5 artistieke evenementen in Kopenhagen

Mei: Design- en Modefestival; oude kerk aan de Nikolaj Plads.

September: ART Copenhagen; grote kunstbeurs.

September: Copenhagen Contemporary; modern kunstfestival.

2e vrijdag van oktober: Kulturnatten (cultuurnacht); bijzondere evenementen op alle culturele plekken van de stad.

Oktober: Oresunddagen; in het teken van design en architectuur.

Kopenhagen in het kort

Beste tijd om te gaan

In mei en juni kun je goed wandelen door Kopenhagen. In september en oktober zijn er meerdere festivals die in het teken staan van design.

Vervoer

De hele stad is te voet te doorkruisen. Ideaal om de architectuur te bewonderen.

Slapen

De meeste musea en monumenten bevinden zich in het historische centrum of daar in de buurt. Dat is dus de plek waar je het best een hotel kunt zoeken.

Eten & drinken

Restaurant Amalie: Amaliegade 11, Kopenhagen

Traditionele keuken, vanaf € 25*

ReeF N' BeeF: Jernbanegade 4, Kopenhagen

Australische keuken, van € 30 tot € 60*

Told & Snaps: Toldbodgade 2, Kopenhagen

Deense keuken, vanaf € 20*

Noma: 93 Strandgade, Kopenhagen

Gastronomische Noordse keuken van hoge kwaliteit, vanaf € 80*

* Prijzen kunnen afwijken.