Maastricht heeft veel in huis voor kunstliefhebbers. Mede dankzij kunst- en toneelacademies kun je je bij allerlei kleine theaters en galeries laten verrassen door experimenteel werk en onbekendere theatervormen. Ook de ooit voor Maastricht zo belangrijke aardewerkindustrie is nog zichtbaar. Oude fabriekspanden getuigen van de gloriejaren en tentoonstellingen bieden je de kans om het aardewerkerfgoed te bekijken. In Maastricht kun je je onderdompelen in heel veel verschillendekunstvormen.

KUNSTZINNIGE DAG 1

Kunst aan de Maas

Het Bonnefantenmuseum (1), ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, is door zijn raketvorm een echte eye catcher. In het museum ligt de nadruk op middeleeuwse beeldhouwkunst, schilderkunst uit Zuid-Nederland en hedendaagse kunst. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. In het café-restaurant van het museum, Ipanema (2), hebben lokale kunstenaars de vrije hand gehad: het interieur is van Maurice Mentjens en de wanden zijn beschilderd door Fons Haagmans.

maastricht_kunst_bonnefantenmuseum.jpgBonnefantenmuseum. Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Prikkel de zintuigen

Geïnteresseerd in verrassende hedendaagse kunst? Bij Marres (3) word je zeker geprikkeld. In dit centrum voor contemporaine cultuur vind je continu bijzondere tentoonstellingen en artistieke experimenten op het gebied van kunst en vormgeving. Ook bijzonder: Marres Kitchen (4). Het trendy café-restaurant heeft een schitterende stadstuin waar je bij mooi weer heerlijk kunt zitten. De keuken tovert smaakvolle gerechten met een mediterraan tintje op tafel.

Van klein en intiem tot groots en meeslepend

Maastricht is de thuisbasis van de gerenommeerde Toneelacademie Maastricht. Dankzij deze kweekvijver van talent bruist de stad van de theatermakers die in de grote en kleine theaters aan het werk zijn. Bij Theater aan het Vrijthof (5) staan dagelijks toneel-, dans- en cabaretvoorstellingen op het programma. Klein, maar fijn is 't Magisch Theatertje (6). Hier zie je vooral poppentheater.Toneelgroep Maastricht is vaste bespeler van theater De Bordenhal (7).

KUNSTZINNIGE DAG 2

Oud en nieuw

Op een voormalig fabrieksterrein is een heel nieuw gebied ontstaan: Céramique. Opvallende nieuwbouw en oude industriële gebouwen gaan hier hand in hand. Centre Céramique (8) is een modern pand gebouwd op de fundamenten van de oude stadsmuur. Behalve voor boeken - de bibliotheek zit er - zie je hier ook een vaste expositie over Maastrichts aardewerk. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen en strijkt World Press Photo hier jaarlijks neer. Start de dag met een lekker bakkie van Coffeelovers, de huiskamer van Centre Céramique.

maastricht_kunst_centreceramique.jpgCentre Céramique Foto: verdandi_magic, CC BY-SA 2.0

Verborgen parels

In Maastricht zijn er ook genoeg minder bekende pareltjes die zeker een bezoek waard zijn. In de nauwe straatjes van het Jekerkwartier in de binnenstad, waar overigens ook leuke lunchtentjes zitten, kom je allerlei galeries tegen. Bij Galerie Dis (9) hangt hedendaags werk van binnenlandse en buitenlandse kunstenaars. Ook leuk, een bezoek brengen aan een kunstenaar zélf. Zo kun je, bij voorkeur op afspraak, het kunstenaarsechtpaar Milous Heunks en Juan Heurter (10) aan het werk te zien in hun atelier.

Culturele hotspot in wording

Geïnteresseerd in architectuur en vormgeving? Dan moet je zeker naar Bureau Europa (11). In deze oude timmerfabriek zijn regelmatig tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten op dit gebied. Zo maak je met Meet the maker kennis met kunstenaars en performers uit Europa. In de gewelvenkelders van de binnenhaven die in de buurt ligt, zitten verschillende galeries en restaurantjes. Bij de Harbour Club (12) bijvoorbeeld, kun je stijlvol dineren in een interieur dat is ontworpen door Jan des Bouvrie.

Leuke weetjes

 • Tegen het begin van de Eerste Wereldoorlog was Maastricht een echte keramiekstad.
 • De naam Bonnefantenmuseum is een afgeleide van het voormalige Bonnefantenklooster.
 • De naam is een verbastering van 'Bons enfants', oftewel goede kinderen, zoals het klooster in de volksmond werd genoemd vanwege de kinderen en jongeren die er voorbeeldig werden opgevoed door de nonnen.
 • Talloze inmiddels bekende acteurs zijn geschoold aan de Toneelacademie Maastricht: Pierre Bokma, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Daan Schuurmans, Sylvia Hoeks, Isa Hoes, Carice van Houten, Fedja van Huêt en nog vele, vele anderen.
 • In de Bordenhal werd tot ver in de 20e eeuw servies met de hand beschilderd.

Praktische informatie

Overnachten

In het historisch centrum van Maastricht zijn tal van leuke en mooie hotels. Ook in de buurt van de diverse musea en culturele bezienswaardigheden, zoals het Bonnefantenmuseum of Centre Ceramique. Van luxe logementen tot meer eenvoudige adressen. Ook zijn er verschillendedesignhotels met origineel ingerichte kamers.

Eten

In de wijk Céramique zit het befaamde Beluga (13). Het met Michelinsterren bekroonde restaurant, met uitzicht over de Maas en de binnenstad, serveert culinaire kunstwerkjes van topniveau. Bij Bokes(14) staan Limburgse gerechten op het menu. Elke zes weken toont een kunstenaar uit de regio er zijn werk, variërend van beeldhouwkunst tot textiel, mode en schilderijen. Kunst aan tafel!

Beste tijd om te gaan

Kunstminnaars kunnen zich in Maastricht het gehele jaar onderdompelen in de wereld van kunst en cultuur. Iedere dag is er wel ergens een theatervoorstelling te zien en musea en galeries zijn vrijwel dagelijks geopend. Voor een bezoek aan een specifieke voorstelling of expositie is het handig om vooraf meer informatie op te vragen.

Contacten

 1. Bonnefantenmuseum: Avenue Céramique 250, 043-3290190
 2. Ipanema: Avenue Céramique 250, 043-3290157
 3. Marres: Capucijnenstraat 98, 043-3270207
 4. Marres Kitchen: Capucijnenstraat 98, 06-26052359
 5. Theater aan het Vrijthof: Timmerfabriek, Boschstraat 9, 043-3503020
 6. 't Magisch Theatertje: Molenweg 4, 043-3630826
 7. De Bordenhal: Plein 1992 15, 043-3503050
 8. Centre Céramique: Avenue Céramique 50, 043-3505600
 9. Galerie Dis: Tafelstraat 28, 043-3259117
 10. Milous Heunks & Juan Heurter: Theresiaplein 20-22, 06-12548910
 11. Bureau Europa: Timmerfabriek, Boschstraat 9, 043-3503020
 12. Harbour Club: Bassinkade 4, 043-4506666
 13. Beluga: Plein 1992 12, 043-3213364
 14. Café Restaurant Bokes: Platielstraat 7, 043-3253000

Kunst- en antiekbeurs TEFAF

Tijdens de gerenommeerde kunst- en antiekbeurs TEFAF zijn er ook allerlei extra activiteiten in de stad, zoals spraakmakende exposities en dans- en theatervoorstellingen. Met de During TEFAF Pass zijn musea onbeperkt toegankelijk en krijg je korting op dans-, muziek- en theatervoorstellingen van Theater aan het Vrijthof.

Top 3 kunstevenementen

April: Affordable art fair, bijzondere beurs met betaalbare kunst.

Juni: Fashion Clash Festival, jaarlijks festival met interdisciplinaire modeshows, tentoonstellingen en ontmoetingen met ontwerpers.

Oktober-november: KunstTour, allerlei kunstenaars presenteren zich, van gerenommeerd tot beginnend.