Vermeer en Delft zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, net als het iconische Delfts blauwe aardewerk. Wandel over de smalle grachten in de voetsporen van schilder Johannes Vermeer en bekijk tijdens een rondleiding bij Royal Delft/De Porceleyne Fles hoe het zo kenmerkende aardewerk wordt gemaakt. Behalve kunst uit vroegere tijden, is er in de stad ook veel hedendaagse kunst. Het nieuwe station van Delft dat in 2015 gereed is, laat een geheel eigen invulling zien op het Delfts blauw en bij galeries en creatieve broedplaatsen zijn allerlei kunstvormen in eigentijdse vorm te bewonderen.

DAG 1 - JOHANNES VERMEER

Een kennismaking met Vermeer

Een van de bekendste inwoners van Delft was de 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer. Hij werd in Delft geboren en woonde er zijn hele leven. Begin een dagje kunst in Delft in het Vermeer Centrum (1) op de Voldersgracht, waar een tentoonstelling is ingericht over het leven en werk van de schilder. Bijzonder: het atelier van de schilder is er tot in detail nagebouwd, zodat je kunt zien hoe zijn schilderijen tot stand kwamen. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om met camera obscura te werken, een techniek die Vermeer naar verluidt zelf ook heeft toegepast.

delft_kunst_schilderijvermeer.jpgZicht op Delft, Johannes Vermeer. Foto: Irina, CC BY 2.0

In de voetsporen van de schilder

Ga 's middags eerst lunchen bij een van de restaurants op de Markt, bijvoorbeeld Het Konings Huys (2), en maak dan een wandeling langs locaties die een rol speelden in het leven van Vermeer, zoals zijn woonhuis en ontdek hoe de huizen van Delft Vermeers inspiratiebron zijn geweest voor Het Straatje, een van zijn bekendste werken. De route gaat ook langs de Oude Kerk, Vermeers laatste rustplaats. Een wandeling met tekst en uitleg is verkrijgbaar bij het Vermeer Centrum of bij het Toeristen Informatie Punt (TIP) Delft (3).

Eten in een herberg

De Delftse herberg waarJohannes Vermeer opgroeide, is er helaas niet meer, maar er zijn nog genoeg andere plekken in Delft om de dag af te sluiten met een bijzonder diner. Bijvoorbeeld in Het Vermeertje (4), dat in 2014 werd uitgeroepen tot Leukste Restaurant van Delft, vanwege de gezellige huiskamersfeer. Voor een goede afsluiter kan er een drankje gedronken worden in het oudste café van Delft: Bierhuis De Klomp (5). Naast de vele speciaalbieren staan hier ook vijftig jenevers en korenwijnen op de kaart. Grote kans dat Vermeer hier ooit aan de bar heeft gezeten; het café bestaat namelijk al sinds 1652.

DAG 2 - HEDENDAAGSE KUNSTENAARS

Delfts blauw in eigentijds jasje

De Koninklijke Porceleyne Fles (6), die in 1653 is opgericht, is de enige Delftse aardewerkfabriek die vandaag de dag nog bestaat. Hier wordt het Delfts blauwe aardewerk volgens eeuwenoude tradities met de hand beschilderd. Maar Delfts blauw heeft inmiddels ook een eigentijdse twist gekregen. Kom je vanaf medio 2015 's morgens per trein in Delft aan, kijk dan naar eens boven, want op het plafond van de nieuwe stationshal (7), naar ontwerp van het bekende bureau Mecanoo Architecten, is dan een plattegrond in Delfts blauw te zien. Ook de kolommen en muren met gebroken tegels geven een hedendaagse interpretatie op het Delfts blauw.

delft_kunst_delftsblauw.jpgDelfts Blauw

Eigentijdse kunst

Reserveer de middag voor een wandeltocht langs de vele galeries en kunstwinkels (8) in de Delftse binnenstad. Een aantal is gespecialiseerd in moderne keramiek zoals Galerie Terra Delft (9) in de Nieuwstraat. Ook bijzonder is de glaskunst die te zien is bij de toepasselijk genaamde Galerie Fragile (10). Hou verder de activiteiten bij Bacinol 2 (11) in de gaten. Dit is een creatieve broedplaats voor onder meer kunstenaars, designers en fotografen. In de expositieruimte, 38CC(12), zijn hedendaagse kunsttentoonstellingen. Ook zijn er regelmatig lezingen en debatten met kunstgerelateerde thema's.

Een avondje film of theater

Een dagje kunst in Delft sluit je ontspannen af met een bezoekje aan Filmhuis Lumen (13) aan het Doelenplein. Hier staan bijzondere, niet-alledaagse filmhuisfilms op het programma. Liever naar het theater? Theater de Veste (14) op het Vesteplein kent een brede programmering van verschillende evenementen zoals Museumnacht en TEDxYouth. Daarnaast zijn er verschillende toneel-, cabaret-, dans- en musicalvoorstellingen en bezoek je er een opera of een kamermuziekconcert. Het theater ligt op maar vijf minuten lopen van het station.

Leuke weetjes

 • Studenten van de Technische Universiteit Delft hebben de Senz ontwikkeld: een stormbestendige paraplu waarmee je gezien mag en wil worden. Het ontwerp heeft talloze designprijzen in de wacht gesleept.
 • In Delft kun je trouwen bij De Porceleyne Fles tussen al het Delfts blauw.
 • De schilder Johannes Vermeer werd op 31 oktober 1632 in Delft geboren.
 • In de zomermaanden is er op zaterdag een antiek-, curiosa- en kunstmarkt op de Voldersgracht, Hippolytusbuurt, Vrouwjuttenland en rondom de Oude Kerk.
 • Tussen 1650 en 1750 waren er ongeveer 33 aardewerkfabrieken in Delft.
 • In 2010 is Delft uitgeroepen tot kunststad van het jaar.

Praktische informatie

Overnachten

De meeste hotels in Delft bevinden zich in de oude binnenstad, in de buurt van de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. Maar voor een echt Delfts kunstweekend verblijf je natuurlijk in de buurt van het Vermeer Centrum.

Eten

De meeste restaurants in Delft bevinden zich op de Markt, zoals Het Gulden ABC (15), in een voormalige drukkerij uit de 17de eeuw. Maar ook in de rest van de binnenstad kun je terecht. Bijvoorbeeld in de Kromstraat bij Eet- & Proeflokaal De Kurk (16) in een voormalig spijkerpakhuis of aan de Hippolytusbuurt bij Bistro de Pijpenla (17) in een pandje uit de zestiende eeuw.

Beste tijd om te gaan

In Delft kun je het hele jaar terecht: in de zomer zit je heerlijk op de terrassen op de Markt, maar bij slecht weer zijn er genoeg musea om je binnen te vermaken. In de zomer is er op donderdag en zaterdag een gezellige antiekmarkt langs de historische grachtjes in de binnenstad.

Contacten

 1. Vermeer Centrum: Voldersgracht 21, 015 2138588
 2. Het Konings Huys: Markt 40, 015 2125115
 3. Toeristen Informatie Punt Delft: Kerkstraat 3, 015 2154051
 4. Het Vermeertje: Nieuwe Langendijk 52-54, 015 8897175
 5. Bierhuis De Klomp: Binnenwatersloot 5, Delft, 015 2123810
 6. De Koninklijke Porceleyne Fles: Rotterdamseweg 196, 015 2512030
 7. Station Delft: Stationsplein
 8. Antiek- en kunstroute: Toeristen Informatie Punt Delft, Kerkstraat 3, 015 2154051
 9. Galerie Terra Delft: Nieuwstraat 7, 015 2147072
 10. Galerie Fragile: Vrouwjuttenland 23, Delft, 015 2840955
 11. Bacinol 2: Hooikade 13, Delft
 12. 38CC: Hooikade 13, Delft, 06 38129525
 13. Filmhuis Lumen: Doelenplein 5, 015 2140226
 14. Theater de Veste: Vesteplein 1, 015 2121312
 15. Het Gulden ABC: Markt 34, 015 2123168
 16. Eet & Proeflokaal De Kurk: Kromstraat 20, 015 2141474
 17. Bistro de Pijpenla: Hypolytusbuurt 10, 015 2122805

Top 3 kunstevenementen

Juli: Delft Keramiek, weekend vol speciale activiteiten, zoals een keramiekmarkt, kunstenaars die exposeren, cursussen en een taxatiedag.

Oktober: Delftse Atelierroute, tientallen Delftse kunstenaars gooien de deuren van hun ateliers open en laten zien hoe hun kunstwerken tot stand komen.

November: Open Dagen Royal Delft, jaarlijkse open dagen van de porseleinfabriek, met workshops, fabrieksbezoeken en speciale aanbiedingen.