Arnhem, de Gelderse stad aan de Rijn, kan kunstliefhebbers met gemak enkele dagen zoet houden. Van haute couture gemaakt door pas afgestudeerde modeontwerpers tot klassieke muziek van het vermaarde Gelders Orkest. Geniet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van de leukstecreatieve activiteiten en bezienswaardigheden.

KUNSTZINNIGE DAG 1

Wandeling door het Modekwartier

Achter het station in de volkswijk Klarendal ligt het Modekwartier. Verspreid over een kilometer vind je hier meer dan dertig speciaalzaken die onder andere haute couture en customized vintage verkopen, veelal door pas-afgestudeerden van de ArtEZ-Modeacademie. De Hoedenmaker (1) verkoopt bijvoorbeeld zelfontworpen hoeden. En bij Het Paradijs (2) wisselt de collectie illustraties en accessoires vaak. In het Modekwartier zitten ook veel koffiebarretjes om de dag te starten met een bakje koffie. In de kelder van espressobar Tape (3) houden jonge kunstenaars exposities.

arnhem_kunst_artez.jpgSchoenontwerp ArtEZ student. Foto: FaceMePLS: CC by 2.0

Lunchen in een Engels landschap

Niet ver van het Modekwartier ligt het Park Sonsbeek (4). Het park kreeg in 1963 de status van Rijksmonument. Tussen de glooiingen, kronkelige paden en bosjes lijkt het of je in Engeland bent. In het weekend zijn hier vaak kunstevenementen of kleinschalige festivals. Op zonnige dagen is dit een heerlijke omgeving om te picknicken aan de Jansbeek die door het park kronkelt. In het park staat de hoge uitkijktoren Belvedère waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. En aan de rand van het park zit ook nog een gratis toegankelijke vlindertuin.

Genieten van topmusici

In Arnhem gebeurt veel op het gebied van muziek. Het Musis Sacrum (5) is een geliefde plaats onder musici. Het in Arnhem gevestigde Gelders Orkest treedt er regelmatig op met werken van onder meer Mahler. Ook treden er internationale musici op. In de nabijgelegen schouwburg staat vooral veel theater en dans geprogrammeerd. Het Arnhemse en internationaal vermaarde dansgezelschap Introdans geeft hier vaak een voorstelling. Houd de agenda in de gaten.

KUNSTZINNIGE DAG 2

Magisch-realisme proeven

Middenin het centrum van Arnhem bevindt zich een oud Jugendstilgebouw waar vroeger een stokerij zat. Nu heeft Café Babo (6) zich er gevestigd. De Gispen-lampen en de glas-in-loodramen getuigen hier nog van een roemruchte geschiedenis. Vanaf 9.00 uur maakt de kok van het café heerlijke wentelteefjes als ontbijt. Goedgevuld is het daarna lekker dwalen door de zalen van het Museum Arnhem (7), niet ver van Babo. Dit museum had als eerste museum in Nederland eenbeeldentuin. Binnen hangen magisch-realistische werken van Pyke Koch, Charley Toorop en Carel Willink. Ook is er aandacht voor lokale kunstenaars als Klaas Gubbels en Marten Hendriks.

arnhem_kunst_krollermuller.jpgKröller-Müller Museum. Foto: Shaun Dunphy CC by- SA 2.0

Zelf kunst maken?

Inspiratie opgedaan na zo'n dagje kunst snuiven? Bij Splash Art (8) kun je op afspraak zelf een kunstwerk maken. En dat zijn niet alleen een paar strepen op een canvas. Hier kun je onder begeleiding van een schilder 'à la Jackson Pollock' verf tegen een doek smijten of elkaar op z'n Picasso's portretteren. Niet ver van Arnhem ligt Otterlo waar het het Kröller-Müller Museum (9) staat. Het museum heeft een wereldberoemde collectie van voornamelijk 19e- en 20e-eeuwsebeeldende kunst van onder meer Mondriaan, Van Gogh en Picasso.

Rustpunt in de drukte

De altijd levendige Korenmarkt telt veel kroegen en discotheken. Op het plein staat ook een kunstzinnig rustpunt: Filmtheater Focus (10). Hier draaien de nieuwste filmhuisfilms. Geen zin in een film? Toneelgroep Oostpool is een van de grootste toneelgezelschappen van Nederland. De groep maakt zowel actueel theater voor volwassenen als stukken voor kinderen. Vaak staat in de eigen zaal, Huis Oostpool (11), een eigen productie geprogrammeerd. Voor aanvang kun je alvast in de stemming komen door een gerecht te kiezen van het OostPoolmenu bij Café de Kroeg (12) om de hoek.


Leuke weetjes

 • De ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten telt ruim 3000 studenten. Nederlands beruchtste kunstenaar Herman Brood ging hier naar school.
 • Arnhem telt dertien totaal verschillende stadsparken. In Zypendaal staat een groot kasteel en Landgoed Klarenbeek wordt geroemd om zijn hoogteverschillen.
 • Nederlands bekendste ontwerpers Viktor & Rolf volgden hun opleiding aan de mode-academie in Arnhem.
 • Maandelijks vindt op het Jansplein een kunstmarkt plaats.
 • De bekende oorlogsfilm A Bridge too Far werd opgenomen en speelde zich af in Arnhem.
 • De Engelse kinderboekenschrijver Roald Dahl kreeg tijdens een bezoek aan de stad een 'Arnhems meisje' te eten. Hij vond het koekje zo lekker dat hij het opnam in zijn boek 'Griezelkookboek'.

Praktische informatie

Overnachten

Rondom het Musis Sacrum en de Schouwburg in het centrum van Arnhem zijn veel verschillende hotels gevestigd. En bij het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Kröller-Müller Museum is er voldoende gelegenheid om een prettige overnachtingslocatie te vinden. Ook kun je kiezen voor eenmodieus hotel om je kunstzinnige weekend in door te brengen.

Eten

In klassieke sferen eten kun je bij Grand Café Mahler (13) op het Velperplein, gevestigd aan de voorkant van het monumentale Musis Sacrum. Momento (14) biedt bezoekers de mogelijkheid om exposities van lokale kunstenaars te bezichtigen, terwijl je geniet van Bourgondische plateaus vol kleine gerechtjes. Ook op de Korenmarkt is veel keuze, zoals Eetcafé Bij Oma (15) waar ze ouderwetse gehaktballen draaien.

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar door zijn er volop leuke dingen te doen en te zien in Arnhem. Wel vinden er vanaf het voorjaar in het centrum en in Park Sonsbeek meer festivals en evenementen plaats en is het natuurlijk heerlijk genieten op een van de vele terrassen op de Korenmarkt.

Contacten

 1. De Hoedenmaker: Klarendalseweg 32, 026 8445428
 2. Het Paradijs: Klarendalseweg 172, 06 14746369
 3. Tape: Hommelstraat 66, 026 7370070
 4. Park Sonsbeek: Sonsbeek, Zijpendaal
 5. Musis Sacrum: Velperbuitensingel 25, 026 3720720
 6. Café Babo: Bovenbeekstraat 28, 026 4434604
 7. Museum Arnhem: Utrechtseweg 87, 026 3031400
 8. Splash Art Arnhem: Trans 20, 026 3703499
 9. Kröller-MüllerMuseum: Houtkampweg 6, Otterlo, 0318 591241
 10. Filmtheater Focus: Korenmarkt 42, 026 4424283
 11. Huis Oostpool: Nieuwstraat 58, 026 4437655
 12. Café De Kroeg: Nieuwstraat 27, 026 4433271
 13. Grand Café Mahler: Verlperbuitensingel 25, 026 3720740
 14. Momento: Oude Oeverstraat 98, 026 7600300
 15. Eetcafé Bij Oma, Korenmarkt 5, 026 4450499

Top 3 kunstevenementen

September: World Living Statues Festival, sinds 1996 vindt in Arnhem het wereldkampioenschap Levende Standbeelden plaats.

Mei: Hoogte80 Festival, festival in de wijk Geitenkamp met op het programma muziek, literatuur en theater.

Juli: Fashion Festival, bezoekers komen in aanraking met het totale creatieve spectrum van Arnhem: nieuwe en bestaande ontwerpers.