Ontdek de spraakmakende geschiedenis van Marrakech.

Ontdek Marrakech, met haar eeuwenoude medina, stadsmuren ende rijke geschiedenis van de paleizen en sultans die eeuwenlang strijd voerden om deze prachtige schatten. Geef je ogen en oren de kost en laat je betoveren door deze 'parel van het zuiden'.

DAG 1

Marrakech ontstond in de tijd van de grote dynastieën,waarvan vele historische overblijfselen en tradities terug te vinden zijn. Beleef de geschiedenis van deze boeiende stad.

Bahiapaleis - Dar Si Saïd Museum

Je dag begint bij het beroemde Bahiapaleis uit de 19e eeuw, waarin je van alles leert over het leven van vizier Ahmed Ben Moussa. Dit enorme paleis van 8 hectares in 7 jaar gebouwd. Verdwaal in zijn doolhof van patio's, salons en tuinen met ruisende fonteinen. Vergeet niet je fototoestel mee te nemen, om de prachtige ornamenten en kalligrafie vast te leggen.

Breng vervolgens een bezoek aan het nabij gelegen Dar Si Saïd Museum. Het houtwerk en de bijzondere sieraden, tapijten, wapens, stoffen en muziekinstrumenten geven een beeld van het vakmanschap van de Marokkaanse artiesten en ambachtslieden.

Als je zin hebt in een lekkere lunch, is het terras met eeuwenoude bomen van restaurant Les jardins de la Medina een echte aanrader. Het kalfsvlees met saffraan en appel is een onvergetelijk lekker gerecht.

badii.jpgEl-Badi paleis Foto door Mighty Travels onder licentie CC BY 2.0

De Saaditombes bij het El-Badipaleis

Na de lunch kun je een wandeling maken naar de beroemde Saaditombes. Deze stammen uit de tijd van de dynastie van de Saadiërs, die over Marokko heersten in de 16e en 17e eeuw.In de rustgevende Arabisch-Andalusische tuin kun je de twee mausolea van Carrara marmer, de plafonds van cederhout uit het Atlasgebergte en geraffineerde ornamenten bewonderen.

Het El-Badipaleis vormt een mooie afsluiting van deze dag in de keizerstad. Het paleis werd aan het einde van de 17e eeuw gebouwd voor de Saadische sultan. Ahmed el Mansour had er meer dan 360 kamers. Toen de koningen aan de macht kwamen, werd het paleis in 1696 door Moulay Ismâïl afgebroken. Tegenwoordig zijn alleen nog de imposante, okerkleurige ruïnes in de tuinen te bezichtigen, waarin ooievaars graag de wintermaanden doorbrengen.

Sluit deze dag af in een comfortabele riad, een traditioneel Marokkaans huis, met een sprookjesachtige uitstraling als in de verhalen van 1001 nacht.

En Marrakech heeft nog veel meer verhalen te vertellen..

DAG 2

Ben Youssef Medersa - Museum van Marrakech

De Ben YoussefMedersa (onderwijsinstelling) geeft een kijkje in de islamitische spiritualiteit. Deze Koranschool werd opgericht in de 17e eeuw. Jaarlijks gingen hier honderden studenten in de leer. Dit bijzondere monument met indrukwekkende vloeren, plafonds, zuilen en bloemmotieven ademt een tijdloze sfeer.

Breng ook een bezoek aan de Almoravidische Koubba, een andere Noord-Afrikaanse dynastie; een van de laatste overblijfselen van de Almoravidische architectuur van de keizerstad. Hier vlakbij vind je ook het Museum van Marrakech in het M'Nehbipaleis uit de 19e eeuw, dat een overzicht geeft van maar liefst 8 eeuwen Marokkaanse kunst en ambachten.

marrakech museum.jpgMuseum van Marrakech Foto door Louisa Thomson onder licentie CC BY-ND 2.0

Als de heerlijke geuren je eetlust aanwakkeren, kun je voor een lunch buiten de medina (oude stad) naar het hotel Maison Arabe gaan, om te genieten van bijvoorbeeld een glas muntthee en een lamsragout met abrikozen en walnoten.

Maison de la photographie

Dit bekende culturele centrum in de medina van Marrakech bestaat sinds 2009. La maison de la photographie is gevestigd in een voormalige fondouk(karavanserai). Het geeft een interessant beeld van het dagelijks leven in Marokko tussen 1870 en 1950. Er zijn meer dan 5000 foto's (portretten, landschappen en schitterende vergezichten) te bewonderen. Je kunt zelf ook de mooiste plaatjes schieten vanaf het terrasop het dak van het gebouw.

Een maaltijd in het restaurant Al Fassia is een prima manier om het weekend in Marrakech af te sluiten. Geniet van de Marokkaanse culinaire traditie en bestel bijvoorbeeld een bladerdeeghapje met amandel en melk. Als je in Marrakech bent geweest, wil je niet meer naar huis.

Korte geschiedenis van de Marokkaanse dynastieën

In 788 vluchtte Idriss I, een nakomeling van de profeet, uit Arabië om zich vervolgens in Marokko te vestigen. Hier stichtte hij de Idrisiden-dynastie, waarvan Fès de hoofdstad werd. De Idrisiden werden opgevolgd door vijf dynastieën:de Almoraviden (1055-1147), de Almohaden (1147-1269), de Meriniden (1269-1465), de Saadinen(1525-1659) en ten slotte de Alawieten.De huidige koning Mohamed VI is de 23e koning van de Alawieten-dynastie waarvan Rabat de hoofdstad is.

Marrakech in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt Marrakech het hele jaar door bezoeken, maar de zomers kunnen erg heet zijn, met een gemiddelde temperatuur van 29°C.

Vervoer

De medina is een voetgangersgebied. Voor kleine boodschappen kun je de goedkope taxi's nemen.

Slapen

In de medina van Marrakech kun je de nacht doorbrengen op een historische plek. De palmplantage en omgeving van Marrakech zijn aanraders als je op zoek bent naar een groen en rustig adres. Als je liever in de buurt van de bezienswaardigheden blijft, dan zijn Guéliz of Hivernage prima opties.

Eten & drinken

Les jardins de la Médina: Derb Chtouka, Médina

Le café Arabe:Rue Mouassine, Médina

Al Fassia: 55, boulevard Zerktouni, Guéliz

"Toen ik Marokko ontdekte, begreep ik dat mijn kleurkeuze gebaseerd is op zelliges (tegels), zouacs (geverfde houtsculpturen), djellaba's en kaftans. Dit land gaf mij het lef om heftige kleuren te gebruiken, te mengen en creatief te zijn. Ik heb deze cultuur niet geïmporteerd, maar ik heb hem mijzelf eigen gemaakt (..)."

Modeontwerper Yves Saint-Laurent woonde meer dan 40 jaar in zowel Parijs als Marrakech, waar hij de bekende tuinen van de villa Majorelle had gekocht.

Top 2 culturele evenementen

Juli: Volkskunst-festival, met aandacht voor traditie in het El-Badi paleis.

December: Internationaal Filmfestival in Marrakech.