Lapland strekt zich uit over een gedeelte van Zweden, Finland, Rusland en Noorwegen. En aangezien de Kerstman ook uit Lapland komt, is er geen betere plek op aarde om de feestdagen te vieren.

De komende winter staat Noord-Europa op de planning. Hoe geweldig zou het zijn als je in de kerstvakantie de poolcirkel bereikt? Met een rode neus van de kou ontdek je sprookjesachtige landschappen en besneeuwde vlakten,die zich strekken zover het oog reikt. Je komt dennenbossen tegen waar het licht wordt weerkaatst door sneeuwkristallen, wat voor prachtige taferelen zorgt. De kans is groot dat je een roedel rendieren tegen het lijf loopt. Zo gek is dat niet, want je komt in de buurt van het dorp van de Kerstman, glazen iglo's en het noorderlichtobservatorium van Lapland.

Het Aurora Sky Station van Lapland

De stad Abisko ligt in het noorden van Zweden. Hier zijn de meteorologische omstandigheden ideaal om het noorderlicht te aanschouwen. In de winter is het noorderlicht het vaakst te zien. Dit lichtverschijnsel wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zonnewind die in de hoge atmosfeer tegen elkaar botsen. Het fenomeen komt gemiddeld 200 dagen per jaar voor in Abisko.

Als je deze unieke ervaring zelf wilt meemaken, ga je naar het nationaal park Abisko en pak je de stoeltjeslift naar het observatorium. Neem lekker plaats op het terras van het observatorium en kijk naar een prachtig lichtspektakel dat volledig wordt geregeld door Moeder Natuur.

Lapland_Finland_aurore_baureale.jpgNoorderlicht

Geniet onder de sterrenhemel van de prachtige lichtsluiers die de kaamos (poolnacht) verlichten. Heb je geen zin meer om naar beneden te gaan? Dat hoeft ook niet; je kunt namelijk een nacht in het observatorium doorbrengen. Dit moet je wel van tevoren reserveren.

Het dorp van de Kerstman in Rovaniemi

Of je nu met familie, vrienden of met je geliefde bent, je kunt niet op vakantie gaan naar Lapland, zonder een bezoekje te brengen aan het Santa Claus Village in Rovaniemi. Dit dorpje ligt in het noorden van Finland. Iedereen die braaf is geweest, kan hier sneeuwballengevechten houden met grappige elfen. Of kijk via een raampje bij het huis van de Kerstman naar binnen. Vervolgens ga je naar de rendierboerderij, gelegen achter het kantoor van de Kerstman. Geniet van mooie sleeritten door het Laplandse dennenbos.

Leven als een Eskimo in Lapland

Het volgende uitstapje dat je maakt, is naar het Inarijärvi-meer. Doe hier mee aan een eeuwenoude Laplandse traditie: ijsvissen. Onder begeleiding van een lokale gids begeef je je op het bevroren oppervlak en proberen jullie de ideale visstek te vinden.

Lapland_Finland_rovaniemi.jpgRovaniemi

Als je de beste plek gevonden hebt bij het zuivere water van het Finse meer, sla je wellicht enkele zalmen, snoeken en forellen aan de haak. Vervolgens ga je je vangst klaarmaken en opeten bij een kampvuur. Daarna keer je terug naar je huisje, waar het lekker warm is. Je kunt er ook voor kiezen in je eigen glazen iglo te overnachten.

In Fins Lapland, 250 kilometer ten noorden van de poolcirkel, ligt Saariselkä. Hier vind je een gezellig hotel waar je knusse, originele overnachtingen kunt boeken, bijvoorbeeld in een glazen iglo. Deze iglo's zijn goed geïsoleerd tegen de kou van buiten. Vanuit de iglo is de nachtelijke poollucht te bewonderen voordat je onder de sterren in slaap valt, en zonder dat je het koud krijgt.

Je kunt ook kiezen voor een nacht in een iglo van sneeuw, in een huisje van rondhout of in het huis van de Kerstman.

Laplandse keuken

Als het tijd is voor het avondeten kom je niets tekort. In Lapland wordt veel en smaakvol eten geserveerd. Het Laplandse kerstdiner begint met een voorgerecht van haring met saus en gerookte zalm. De festiviteiten gaan verder met een stuk rendiervlees met aardappelen. Zie je het niet zitten om het hulpje van de Kerstman op te eten? Zet dan je tanden in een ragout van rund en varkensvlees. Je kunt ook kiezen voor gemarineerd schapenvlees met pruimen. Het dessert? Kies uit een taart met wilde bessen uit de regio of rijstepap met kaneel.

Fijne feestdagen in Lapland!

Let op de ogen van de rendieren in Lapland

De ogen van rendieren hebben een bijzondere eigenschap: ze veranderen van kleur. In de zomer hebben deze kenmerkende pooldieren bruine ogen. In de winter krijgen hun ogen een blauwe tint. Deze verandering is te verklaren aan de hand van de extreme omstandigheden waaronder deze dieren gedurende het jaar leven. In de kerstperiode, als er weinig licht is, hebben de rendieren beter zicht nodig om zich te beschermen tegen roofdieren. In de zomer zorgen de zonnestralen, die weerkaatsen op de sneeuw, voor een verblindend licht. Dan worden hun ogen dus minder gevoelig.

Lapland in het kort

Beste tijd om te gaan

Vanaf begin december is het seizoen gunstig voor het noorderlicht en voor ontmoetingen met de Kerstman.

Vervoer

Fins Lapland is niet bepaald naast de deur, dus de beste manier om er te komen is met het vliegtuig. Zoek en boek een voordelige vlucht via Expedia.nl.

In een magische bus: Santa's Express is een shuttlebus die het dorp van de Kerstman verbindt met het station van Rovaniemi. Vertrekt ieder uur, 7 dagen per week.

In een slee: een slee die wordt getrokken door honden of rendieren is een snel en leuk vervoermiddel in Lapland.

Op rackets: om te wandelen in de poedersneeuw, door Laplandse bossen.

Met de auto: op de grote wegen die vaak worden vrijgemaakt van sneeuw. Denk aan speciale voorzieningen, zoals winterbanden.

Slapen

In een van de ongebruikelijke slaapplekken die in Fins Lapland worden aangeboden, bijvoorbeeld in Rovaniemi of Kittila . Je kunt overnachten in het observatorium van Aurora Sky Station, zodat je de volgende dag opnieuw niets hoeft te missen van het noorderlicht.

Eten & drinken

Laanilan kievari: Sateenkaarenpaantie 9, Saariselkä, Finland. Scandinavische en Laplandse keuken, gerechten en menu's van €7 tot €62*.

Santamus: Joulumaantie, Arctic Circle, Rovaniemi, Finland. Keuken van de Kerstman, in zijn geboortedorp. Menu's van €53 tot €125*.

Restaurant Siberia: Saariseläntie 3, Saariselkä, Finland. Gastronomische Scandinavische keuken, menu's van €10 tot €242*.

Eväskori: Jakolantie 2, Äkäslompolo, Finland. Pizzeria, menu's van €8 tot €12*.

*Prijzen kunnen afwijken.