Luid het nieuwe jaar in met uitzicht op de Golden Gate Bridge in de mysterieuze mist over San Francisco. Voor een bijzonder oud en nieuw ga je naar San Francisco, de 'hippiestad' van Californië. Op Union Square, bij de Coit Tower, op Lombard Street en in de haven, maak je de meest feestelijke kant van San Francisco mee. Bereid je voor op een onvergetelijk oud en nieuw aan een van de bekendste baaien ter wereld.

Happy New Year from San Francisco

Op het water

Heb je zin in een bijzondere avond? Ga dan naar de Embarcadero, de noordelijke boulevard van de stad. Daar kun je aan boord stappen van een waanzinnige cruise in de baai van San Francisco. Champagne, een heerlijk diner en feesten tot in de vroege uurtjes staan op het programma van jouw oudjaarsavond op deze locatie.

Aan land

Blijf je liever aan land? Er zijn veel chique hotels die hun eigen oudjaarsavond organiseren. Ze hebben ieder jaar een ander thema en er hangt altijd een uitbundige sfeer. Reserveer je plaatsen voor een avond in een Palace Hotel op Union Square of Nob Hill.

San Francisco_NewYear_Fireworks_Flickr.jpgVuurwerk boven de stad. Foto door Christopher Michel onder licentie CC BY 2.0

Op een eiland

Oud en nieuw in San Francisco betekent ook feestvieren op een eiland (Treasure Island), een 100% latino-avond in Cafe Cocomo en prachtig vuurwerk dat je vanaf de Embarcadero kunt bewonderen.

Een ontspannen Nieuwjaarsdag in San Francisco

Was het een lange nacht? Maak je geen zorgen, San Francisco kan ook heel rustig en ontspannend zijn. Op nieuwjaarsdag kun je deze stad met Boheemse invloeden beter leren kennen.

Wandelen

Begin bij Coit Tower. Op deze art deco-toren maak je je goede voornemens. Hier heb je een van de mooiste uitzichten over de stad en de verdere omgeving. Vervolgens wandel je langs de beroemde kronkelige Lombard Street, een geweldige plek om foto's te maken.

SanFrancisco_CoitTower_Flickr.jpgDe opvallende Coit Tower. Foto door trophygeek onder licentie CC BY 2.0

Brunchen

Hoe laat het ook is, als je maag begint te knorren is het tijd voor een heerlijke brunch. De brunch is heel belangrijk in San Francisco. Dit fenomeen komt voort uit de bijzondere melting-pot waaruit de stad bestaat. Er zijn dan ook veel restaurants waarvan de keuken geïnspireerd is op gerechten van over de hele wereld. Vooral de Mexicaans-Amerikaanse brunch is de moeite waard: mini-burgers worden hier gemixt met Mexicaanse specialiteiten op basis van avocado en puree van kidneybonen. Dit alles wordt heerlijk gekruid en gebakken.

Dineren

Tijdens deze koude periode van het jaar kan het ook vaak regenachtig zijn. Heb je daardoor geen zin in een wandeling? Ga dan naar de haven van San Francisco, waar je kunt genieten van een heerlijke clam chowder, een romige soep op basis van zeevruchten. De soep wordt geserveerd in een kom die is gemaakt van brood. Geniet van dit lekkere eten in deze bijzondere omgeving: het nieuwe jaar kan nu al niet meer stuk.

De duizend-en-een Oudjaarsavonden van San Francisco

San Francisco is een echte smeltkroes van culturen. De stad heeft niet één, maar meerdere Oudjaarsavonden die de stad in feeststemming brengen. Zo is er bijvoorbeeld het Japanse Nieuwjaar, begin januari, of het langverwachte Chinese Nieuwjaar dat in februari wordt gevierd. Parades en overal kleuren, kostuums en traditionele muziek. Deze exotische festiviteiten zijn een goede reden om ook na Oudjaarsavond nog wat langer in San Francisco te blijven.

San Francisco volgens Armistead Maupin

In zijn boek Verhalen van de stad laat de Amerikaanse schrijver Armistead Maupin ons het authentieke San Francisco zien aan de hand van de inwoners en hun dromen en teleurstellingen. Ook vertelt hij veel over de feesten en de gekte die constant in deze mythische stad heerst. Een geweldige roman die je gelezen moet hebben om je voor te bereiden op de lokale sfeer. Zo ben je helemaal klaar om Oudjaarsavond te vieren.

San Francisco in het kort

Beste tijd om te gaan

Vooral de feestdagen zijn magisch in San Francisco. Als je al wegdroomt bij het Californische klimaat, vergeet dan niet dat de mist van San Francisco geen mythe is. En neem een dikke jas mee. Boek je vlucht tegen de beste prijs met Expedia.nl.

Vervoer

Cable Car: de beroemde tram met kabels staat op alle ansichtkaarten. Zo kun je de straten van de stad gemakkelijk op en af. Enkele reis: $6* (€ 4,75) - Pass voor 3 dagen: $23* (€ 18).

Te voet: kleed je warm aan en ga te voet op ontdekkingsreis door San Francisco. Neem een pauze om vanaf het hoger gelegen gedeelte omlaag te kijken over de stad. Een unieke ervaring.

Auto: Of doe als de Amerikanen doen, en neem lekker de auto om de stad op je eigen tempo te verkennen.

Slapen

Kies iets moois uit voor je oud en nieuw in San Francisco: een kamer met uitzicht over de baai of op een van de symbolen van de stad bijvoorbeeld, zoals de Golden Gate Bridge. Denk er wel aan om op tijd te reserveren.

Eten & drinken

Op een boot: aanlegsteiger van Washington St. De rederij Hornblower biedt een avond inclusief een speciaal oud en nieuw diner en de hele nacht feest. Een avond kost € 205 per persoon (exclusief belasting)*.

Nopalito: 306 Broderick street en 1224 9th avenue. Authentieke Mexicaanse keuken en cocktails, hoofdgerechten vanaf € 7*.

Il Cane Rosso: 1 Sausalito - San Francisco Ferry Building n.41. Kleine lunch/complete brunch: reken op ongeveer € 20, sandwiches kosten rond de €7*.

Foreign Cinema: 2534, Mission street. Oesters en zeevruchten van langs de hele kust van Californië. Moderne industriële uitstraling. Gerechten tussen € 15 en € 25*.

* Prijzen kunnen afwijken.