In de 'stad van de honderd klokken' ontdek je een magische wereld waar kunst en architectuur samenkomen. Allerlei stromingen, scholen en stijlen vermengen zich hier tot één prachtig geheel. Ga een weekend naar Praag en laat je verleiden door de gotiek, de barok, de Renaissance en de Art Nouveau, of door allemaal tegelijk.

DAG 1

Juwelen op de heuvel van Hradčany

's Morgens klim je naar de wijk Hradčany. Daar torent de Praagse burcht met zijn trotse silhouet hoog boven de Tsjechische hoofdstad uit. Binnen de muren vind je een complete stad in de stad. In het paleis woonden vroeger de koningen van Bohemen; het is een juweel van Renaissancekunst. En de Sint-Vituskathedraal hier vlakbij is een gotisch meesterwerk.

Rond lunchtijd duik je een typisch Praags eethuis in. Bij U Černého Vola schuift iedereen aan de lange eikenhouten tafels. Het bier vloeit rijkelijk bij een heerlijke maaltijd uit de traditioneel Tsjechische keuken. Hier komen de bewoners van Praag zelf ook graag eten.

Oude paleizen en moderne kunst

Duizelig van al die smaken - en van het bijbehorende bier - ga je hierna de wijk Malá Strana in, wat letterlijk 'kleine zijde' betekent. Hier kijk je je ogen uit naar alle ornamenten op de Sint-Nicholaaskerk en de pastelkleurige gevels van de oude paleizen. Zoveel verschillende details, in zoveel verschillende stijlen - en toch vormen ze samen een prachtig geheel.

Weer nieuwe indrukken krijg je op het eilandje Kampa. Daar ligt namelijk het museum voor moderne kunst van Praag. Hier vind je hedendaagse werken van kunstenaars uit Tsjechië en de rest van Europa. En vanaf het eiland heb je een schitterend uitzicht op de Karelsbrug en op de oude stad.

Magisch dineren en wandelen bij maanlicht

De betovering van deze dag vol kunst blijft nog even hangen, tijdens een etentje bij Pálffy Pálac. Dit restaurant ligt in een mooi barokpaleisje, waarin ook het Praagse conservatorium is gevestigd. Je kunt kiezen tussen het stijlvolle restaurant binnen of het groene terras vanwaar je uitkijkt over de Praagse Burcht. Maar waar je ook zit, het eten is goddelijk!

Voldaan loop je daarna naar de Karelsbrug, die Malá Strana verbindt met Staré Město (de oude stad). En zo wandel je in het maanlicht langs de vele standbeelden op de brug: een prachtig einde van je eerste dag in Praag.

Prague Charles-Bridge1.jpgKarelsbrug

DAG 2

Ontdek de oude stad

Café Louvre is één van de legendarische cafés van Praag. De inrichting is onmiskenbaar uit de frivole tijd van de Belle Époque. Dat vraagt om warme chocola! Tijd om de oude stad te gaan bekijken. Volg gewoon de bochten van de middeleeuwse straatjes en je komt vanzelf uit op het Oude stadsplein. En daar... ben je waarschijnlijk even stil van. De mengeling van stijlen en sferen is overweldigend!

Art Deco-schoonheid

Loop door naar het Gemeentehuis, dat een prachtig voorbeeld is van de weelderige art deco-stijl. Er zijn twee restaurants in gevestigd, dus hier kun je even bijkomen met een lunch bij het Tsjechische koffiehuis of bij het chiquere Franse restaurant.

Begin de middag rustig met een bezoek aan een museum dat gewijd is aan Alfons Mucha. Deze kunstenaar is één van de grote namen uit de Art Nouveau. Hij maakte tallozen schilderijen, maar ook toneelaffiches. In het prachtige Kaunitz-paleis vind je een overzicht van zijn werk.

Tegenover het Nationaal Theater ligt Café Slavia, ook een beroemd café, dat een grote rol heeft gespeeld in de sociale, culturele en politieke ontwikkeling van Praag. Jarenlang was het dé ontmoetingsplek voor de Praagse intelligentsia, van Rainer Maria Rilke en Franz Kafka tot Václav Havel en Milan Kundera. Sommige mensen beweren dat ze al die grote geesten hier nog steeds voelen rondwaren.

Prague-Dancing-House.jpgHet Dansende Huis

Frivole architectuur

Maar natuurlijk heeft Praag ook twintigste-eeuwse architectuur. Zo vind je hier het Dansende huis van architect Frank Gehry. Hij heeft zich voor dit gebouw laten inspireren door het beroemde danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers.

Een heerlijk besluit van je weekend Praag: eten bij V Zátiší, dé nieuwe hotspot van de stad. Geniet van het fijnste dat de Tsjechische keuken te bieden heeft en drink op de schoonheid en de kunstschatten van Praag. Na zdraví (proost)!

De raadselen van Praag

Als je bij volle maan door de bochtige steegjes van de oude stad loopt, zul je zien dat de Karelsbrug gehuld is in een mantel van mist - romantisch, of juist mysterieus...

Praag is trouwens echt een stad voor liefhebbers van mysterie en het bovennatuurlijke. Het geheim van het Gouden Straatje, het verborgen palindroom in de Karelsbrug, de astronomische klok... Praag is vol geheimen. Fans van Harry Potter en van de Da Vinci Code kunnen hier hun hart ophalen!

Praag via de pen van Michael Huig

Het eerste Nederlandstalige boek over Praag rond 1900. Alle kunst uit die tijd komen aan bod; van schilderijen tot beelden, van boekillustraties tot fotografie, en van sieraden tot architectuur. Het boek staat vol met informatie en kleurrijke illustraties van Praag rond 1900.

Praag in het kort

Beste tijd om te gaan

In de winter vind je hier de betovering van Kerstmis en de geheimzinnige mistflarden. Het is er koud, maar tintelend. Kun je niet tegen warmte, kom dan niet in de zomer (dan wordt het wel 35ºC).

Vervoer

Het centrum van Praag is makkelijk te belopen.

De stad gonst van het openbaar vervoer (3 metrolijnen, een tram- en busnet).

Slapen

Ben je dol op barok, kies dan een hotel in Malá Strana. Maar logeer je liever in het oude centrum, ook in Staré Město zijn allerlei mogelijkheden.

Eten en drinken

U Černého Vola: Náměstí Leretánské 107/1

Pálffy Pálac: Valdšejnská 158/14

Gemeentehuis: Náqměstí Republiky 5

V Zátiší: Liliová 216/1

"Praag is de mooiste edelsteen in de kroon van de wereld"

Zo beschreef de dichter Goethe de hoofdstad van Tsjechië. En ga je een weekend naar Praag, dan kun je met eigen ogen zien of hij gelijk had! De Duitse dichter, toneelschrijver, romanschrijver en staatsman Goethe was diep onder de indruk van deze stad die bovendien een centrum was van opera en schilderkunst, twee van zijn passies.

Top kunstevenement in Praag

September: Europese erfgoeddagen, veel monumenten die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek, openen dan wel hun deuren. Een week lang kun je er gratis naar binnen.