Verschillende rockbandjes, zoals Tröckener Kecks en Fatal Flowers, zagen in Noord-Holland het levenslicht. Zanger Marco Borsato is geboren en getogen in Alkmaar. En wat te denken van de palingsound uit Volendam? Kunst en cultuur snuiven in de provincie kan overal. In de zomer zijn er allerlei muziek- en theaterfestivals. En aan zee schieten de openluchtbioscopen als paddenstoelen uit de grond. Kwestie van kiezen dus, en genieten!

MUZIEK EN FILM BINNEN

Muziek inVolendam

Noord-Hollands bekendste muziekdorp is natuurlijk Volendam. Paviljoen Smit Bokkum (1) herbergt behalve een restaurant en palingrokerij ook het Palingsoundmuseum (2). Veel hits - vooral in de jaren '70, '80 en '90 - in de Nederlandse top 40 zijn niet gescoord door de Rolling Stones, Madonna of Michael Jackson, maar door Volendammers als The Cats, BZN en Jan Smit! Het Palingsoundmuseum toont je de geschiedenis van 100 jaar muziek in Volendam. Ontdek hier de bands, zangers en zangeressen en muzikale families met hun eigen palingsound.

noord-holland_muziekfilm_hilversumbeeldgeluid.jpgMuseum voor Beeld en Geluid Hilversum. Foto: Daisy Scholte

Historische concerten in alle opzichten

Langedijk aan de Zaan is een muzikale dijk. Jaarlijks wordt er het Pianoforte Festival Zaandijk gehouden op schilderachtige locaties. Dankzij een lokale verzamelaar - ook woonachtig op de dijk - wordt er gespeeld op historische instrumenten. Er zijn verschillende koffie-, lunch- en avondconcerten in het monumentale Honig Breethuis (3) uit 1830, het voormalige raadhuis van Zaandijk (4) en Het Weefhuis (5) uit 1650. Het nabije Restaurant De Hoop op d'Swarte Walvis (6) serveert heerlijke gerechten met lokale ingrediënten zoals Skagerdijker varken en oud-Hollandse groenten uit lokale tuinen.

Verrassend Hilversum

Breng een bezoek aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (7) in Hilversum waar tal van televisie- en radioshows van vroeger opgeborgen liggen. Leuk voor jong en oud. Een amusementspark waar je zelf het podium kunt betreden en oude shows als de Mini-playbackshow en Ron's Honeymoon Quiz kunt herbeleven. Naast Rotterdam en Utrecht heeft ook 'Hillywood' een filmfestival. Elk jaar in oktober, organiseert de stad een filmfestival. Tijdens het festival worden nationale en internationale klassiekers en arthouse films getoond, kun je deelnemen aan een muziekquiz en zijn er ontmoetingen met filmmakers.

MUZIEK EN FILM BUITEN

Bijzondere filmlocaties

De Nederlandse hoofdstad is zeer populair voor opnames van zowel binnen- als buitenlandse film- entv-producties. De Amsterdamse grachten waren het decor voor onder meer Ocean's twelve met Brad Pitt en George Clooney en de James Bond film Diamonds are forever, maar ook de Nederlandse productie van de film Amsterdamned werd hier opgenomen. Ook werd in de stad de bekende tv-serie Baantjer gefilmd. Het politiebureau zat bijvoorbeeld op de Warmoesstraat en de detectives bevonden zich regelmatig op de Wallen waar verschillende misdaden gepleegd werden. Leuk om dit in het achterhoofd te houden als je door de Amsterdamse straten loopt.

Swingen in de kop van Noord-Holland

Den Helder heeft meer dan alleen de Marine en de boot naar Texel. Het Last Minute Summer Event in augustus is een groots en gratis familiefestival in Sport- en Recreatiepark Quelderduyn (8) met bands, dj's, dansen en liedjes voor kinderen. In het voorjaar krijgen amateurs de kans hun kunsten te vertonen in de binnenstad tijdens de Dag van de Muziek. Na een middag van muziek ga je voor een goede afsluiter naar Kade 60 (9) op de kade van Willemsoord, waar ze chocoladefondue met vers fruit, lange vingers en marshmallows serveren

noord-holland_muziekfilm_kade60denhelder.jpgWillemsoord Den Helder Foto: Lumperjack, CC BY-SA 2.0

Bijzondere bioscopen in Noord-Holland

In het bos naar de bioscoop? Op landgoed 't Oude Hof in Bergen draait Filmtheater Cinebergen (10) films in een voormalige houtzagerij. In Hoorn fungeerde het Oostereiland vanaf de 17e eeuw als haven, militair magazijn, bedelaarshuis, gevangenis en nu dan als bioscoop: Cinema Oostereiland (11). Voor een hapje en drankje is daar Hotel Oostereiland (12) - in de voormalige gevangenis! - met prachtig uitzicht over het IJsselmeer. In de zomer organiseren enkele kustplaatsen openluchtbioscopen aan zee. Houd de site van Uit in Noord-Holland in de gaten voor locaties en data.

Leuke weetjes

 • Noord-Hollander Marco Borsato zingt pas sinds 1994 in het Nederlands. Daarvoor zong hij in de taal van zijn vader: Italiaans.
 • De film Soldaat van Oranje van regisseur Paul Verhoeven werd gedraaid op de Wassenaarse Slag, een duingebied met veel Duitse bunkers.
 • Zanger Jan Smit werd op tienjarige leeftijd ontdekt. Hij zong toen in een Volendammer jongenskoor.
 • Theatermaakster en tv-presentatrice Karin Bloemen werd op 28 juni 1960 geboren in Alkmaar.
 • 'Durgerdam Slaapt' van Jeroen Zijlstra is verkozen tot beste liedje over Noord-Holland.
 • Volgens traditie worden langslapers in West-Friesland wakker gemaakt tijdens 'Luilak', op de zaterdag voor Pinksteren. In de praktijk betekent dit veel kabaal maken midden in de nacht. Ook in aangrenzend Noord-Holland: in Purmerend is er een speciaal Luilak Festival.
 • Een gedeelte van de oorlogsfilm Zwartboek is opgenomen in Haarlem en Amsterdam. Voor het station Hollands Spoor werd gefilmd op het station van Haarlem en voor sociëteit De Witte werd gekozen om te draaien in het Amsterdamse Tropenmuseum.

Praktische informatie

Overnachten

In de buurt van de Noord-Hollandse theaters, bioscopen en poppodia zijn hotels te vinden in allerlei prijsklassen, vooral in de grote steden als Amsterdam en Haarlem. Maar ook in het dorpje Bergen, het nabij gelegen Alkmaaren in Den Helder zijn verschillende knusse pensions en B&B's te vinden.

Eten

Naareen culinaire hoogstandje hoef je niet ver te zoeken in Noord-Holland. De provincie telt de meeste restaurants met een of meerdere Michelinsterren waar je als een ware filmster kunt genieten van een avond dineren in luxe. Van Restaurant Chapeau! (13) in Bloemendaal tot Restaurant Hotel Merlet (14) in Schoorl. Daarnaast is er ruim aanbod van nationale en internationale restaurants, eetcafés en lunchtentjes.

Beste tijd om te gaan

De provincie Noord-Holland biedt het hele jaar door leuke uitjes en activiteiten voor cultuurliefhebbers. In het voorjaar en de zomer zijn er tal van muziekfestivals en openluchtconcerten.

Contacten

 1. Paviljoen Smit Bokkum: Slobbeland 19, Volendam, 0299-363373
 2. Palingsound Museum: Slobbeland 19, Volendam, 0299-363373
 3. Honig Breethuis: Lagedijk 80, Zaandijk, 075-6217626
 4. Raadhuis Zaandijk: Lagedijk 106, Zaandijk, 075-6165629
 5. Het Weefhuis: Lagedijk 39, Zaandijk, 075-6224380
 6. Restaurant De Hoop op d'Swarte Walvis: Kalverringdijk 15, Zaandam, 075-6165629
 7. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: Media Parkboulevard 1, Hilversum, 035-6775555
 8. Sport- en Recreatiepark Quelderduyn: Schootenweg 2, Den Helder
 9. Kade 60: Willemsoord 60B, Den Helder, 0223-682828
 10. Filmtheater Cinebergen: Eeuwigelaan 7, Bergen, 072-5815914
 11. Cinema Oostereiland: Krententuin 25, Hoorn, 0229-232296
 12. Hotel Oostereiland: Schuijteskade 5, Hoorn, 0229-820246
 13. Restaurant Chapeau!: Hartenlustlaan 2, Bloemendaal, 023-5252925
 14. Restaurant Hotel Merlet: Duinweg 15, Schoorl, 072-5093644

Oudste dancefestival van Nederland

Dance Valley is het oudstedancefestival van Nederland. Natuurgebied Spaarnwoude staat elk jaar in het eerste weekend van augustus in het teken van dans en muziek. Het festival trekt jaarlijks ruim 60.000 mensen. Wereldberoemde dj's als Carl Cox, Armin van Buuren, Hardwell en Tiësto stonden hier achter de draaitafels.

Top 3 culturele evenementen

Juli: Wereld Dansfestival Schagen, dansgroepen uit de hele wereld verzorgen optredens waarin lokale tradities, zang en dans centraal staan.

Juni: Hilversum alive, driedaags muziekfestival in Hilversum met bekende en opkomende artiesten op diverse podia.

Juni: Awakenings Festival, in Spaarnwoude bezoek je het grootste technofestival van Nederland, met muziekstijlen die variëren van acid tot techno.