Met ca. 14 miljoen inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije. Deze bruisende stad aan de Bosporus ligt op twee continenten: Europa en Azië. Alleen dat al maakt Istanbul uniek. Dankzij de rijke historie van deze wereldstad is er erg veel te zien. Misschien wel te veel om in een paar dagen te bekijken, daarom hier een top 10 van wat je echt moet zien en doen in Istanbul.

1) De Blauwe Moskee - officieel de Sultan Ahmetmoskee - is misschien wel de bekendste toeristische trekpleister van Istanbul. De naam 'Blauwe Moskee' verwijst naar de blauwe tegeltjes binnen in de moskee. De moskee werd tussen 1609 en 1616 gebouwd en heeft maar liefst 6 minaretten (een teken van rijkdom) en 20.000 handgeschilderde tegeltjes aan de binnenkant.

De Blauwe Moskee in Istanbul De Blauwe Moskee

2) De Hagia Sophia (ook wel Aya Sophia) is van oorsprong een kathedraal, werd daarna een moskee en is sinds 1934 een museum. Je kunt er onder meer prachtige oude mozaïeken bezichtigen. Het gebouw staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en werd in 2014 door Lonely Planet genoemd in de top 10 van mooiste gebouwen ter wereld. Zeker een bezoek waard dus, maar ga ervan uit dat je niet de enige zult zijn. Op maandag gesloten.

3) De Grote Bazaar - Kapalıçarşı in het Turks - is een van de grootste overdekte markten ter wereld, met duizenden winkels in een doolhof van straatjes en steegjes. Je vindt hier kleding, tapijten, sieraden, aardewerk, specerijen... en opdringerige marktkoopmannen. Maar dat laatste hoort erbij, net als afdingen.

Bazaar, Istanbul

4) Maak een boottocht over de Bosporus en geniet van het mooie uitzicht over de stad vanaf het water. De Bosporus verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee, en verdeelt Istanbul in een Europees en een Aziatisch deel. De (veer)boten vertrekken vanuit de haven tussen de Galatabrug en het station Sirkeci, aan de Europese kant van het water. Je hebt de keuze uit een gewone ferry of een snellere TurYol-boot.

5) Vanaf de Galatatoren op een heuvel in de moderne wijk Galata heb je een prachtig uitzicht over de stad. De toren werd in 1348 gebouwd en is ca. 65 meter hoog. Goed nieuws: er zijn liften naar het observatiedek op 52 meter hoogte, dus je hoeft niet naar boven te lopen. Er is een restaurant in de toren, maar dat is erg toeristisch (en daardoor niet goedkoop).

6) Het Topkapipaleis is een oosters paleis uit de 15e eeuw. Vroeger was dit de residentie van de sultan, tegenwoordig is het grootste deel van het paleis als museum in gebruik. Je ziet hier oorlogsbuiten, wapens, geschenken, porselein en juwelen. Voor het bekijken van de harem-vertrekken moet je helaas bijbetalen. Op dinsdag is het paleis gesloten.

Istanbul by night

7) Even ontsnappen aan de hectiek van de stad? Pak dan de boot naar de Prinseneilanden: 9 eilandjes op ca. 20 kilometer uit de kust van Istanbul. Hier werden vroeger lastige Byzantijnse prinsen naar verbannen. Tegenwoordig hebben rijke inwoners van Istanbul hier hun buitenverblijven. Er is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan, waardoor het er heerlijk rustig is. Veerboten naar de eilanden vertrekken vanuit de Katabas-haven vlakbij het Dolmabahçe Paleis, en vanuit Kadiköy aan de Aziatische kant van de Bosporus.

8) De wijk Cihangir, op ca. 10 minuten lopen van het Taksimplein, heeft een bohemien sfeer die aan Frankrijk doet denken. Smalle straatjes met kleurrijke huizen, trendy boetiekjes, antiekwinkeltjes en veel restaurants, cafés en terrasjes. Er komen hier veel muzikanten en kunstenaars. Het is leuk om hier een terrasje te pakken en een heel andere kant van Istanbul te zien.

Bazaar in Istanbul

9) De Egyptische Bazaar - ook wel Kruidenbazaar genoemd - is een stuk kleiner dan de Grote Bazaar en daardoor een stuk overzichtelijker. Het is er ook wat minder toeristisch. Naast kruiden, specerijen, thee en fruit worden hier ook andere spullen verkocht, zoals aardewerk.

10) Bezoek een hamam, bijvoorbeeld de Süleyman Hamam bij de gelijknamige moskee. Deze hamam, in een prachtig historisch gebouw, is overigens het enige gemengde badhuis in Istanbul. Je mag er niet in je eentje in: alleen toegang voor stellen of gezinnen. Vergeet niet van tevoren te reserveren, dat kan ook online.

Ontbreekt er volgens jou iets in dit lijstje? Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel!