Deze kennen we allemaal: het Rijksmuseum, Van Gogh en het Stedelijk. Grote, bekende musea in Amsterdam die je absoluut een keer bezocht moet hebben. Maar er is meer. Onze hoofdstad heeft wel 75 musea. Dat zijn er te veel om hier op te noemen. Daarom pik ik er een paar uit waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, maar die een bezoek zeker waard zijn.

Uitvaartmuseum
Om maar meteen vrolijk te beginnen: een bezoek aan het Uitvaartmuseum Tot Zover klinkt niet als een leuk dagje uit. De dood is immers geen leuk onderwerp. Toch ervaar ik mijn bezoek als heel verfrissend. Er wordt in het museum zo open over de dood gesproken en geschreven dat het ineens een heel normaal onderwerp is.

Uitvaartmuseum tot zover Zo ziet een crematieoven er dus uit

Het museum geeft een overzicht van de tradities en gebruiken rondom sterven, begraven en rouwen in onze samenleving. Een moslimgraf bijvoorbeeld, mag nooit meer opgegraven worden. In zijn graf krijgt een Chinees voldoende kledingstukken en voedsel mee, voor de lange reis naar het hiernamaals. **Uitvaartmuseum** Het meest indrukwekkend vind ik de tentoonstelling 'The Last Image'. Aan de muur hangen foto's die zijn genomen vlak voor de persoon op de foto om het leven komt. De foto's komen van de website die is opgericht voor dit project: The Last Image. Iedereen die wil kan daar een foto met een verhaal heen sturen. Er hangt een foto van een gezin dat poseert op een rots aan de zee, vlak voor een grote golf twee leden voorgoed in het woeste water meeneemt. De foto maakt een diepe indruk op me.

Als kunstproject bedacht iemand de Als kunstproject bedacht iemand de 'sneu' (anagram van 'neus'). Een zwarte neus die je opzet als teken van rouw. Goed idee?

Museum Tot Zover, Kruislaan 124, Amsterdam. Entree: € 5,50
****Kattenkabinet**** Tijd voor iets luchtigs: het Kattenkabinet. Dit museum zit verstopt tussen de grote grachtenhuizen aan de Herengracht. Het Kattenkabinet is een kunstmuseum over werken met als thema: de kat. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik niet zo gek ben op die harige huisdieren. Allergisch, dat is het probleem. Terwijl ik dit schrijf moet ik er al van niezen. Toch waag ik het erop. ****Kattenkabinet**** De eigenaar Bob Meijer kocht het herenhuis om daar zijn droom waar te maken: een eigen kattenmuseum. Het hele museum is gewijd aan zijn geliefde, rode kater John Pierpont Morgan. Van beeldjes tot gedichten; er hangt zelfs een echte Picasso van een kat.
******JPMorgan****** Het museum is klein en knus, alsof je bij meneer Meijer zelf op bezoek bent. In wezen is dat ook zo. De eigenzinnige kattenliefhebber woont boven het museum en alles wat er hangt komt uit zijn privécollectie. Als je niet voor de katten gaat, ga dan tenminste voor het prachtige zeventiende-eeuwse huis. Zoveel mogelijk van het originele interieur is behouden gebleven. Kijk ook even omhoog, naar het prachtige plafond. ********KamerKattenkabinet
Kattenkabinet, Herengracht 497, Amsterdam. Entree: € 7,-
Tassenmuseum Hendrikje******** Iets bekender in dit rijtje musea is het Tassenmuseum. Het grootste museum ter wereld dat alleen over tassen gaat. Met meer dan 4.000 tassen laat het museum de geschiedenis van de Westerse tas zien. Van de middeleeuwen tot nu. De oudste tas is een geitenleren mannentas uit de zestiende eeuw. De nieuwste hangt in de museumwinkel.
********Oudstetas******** In de collectie zie ik de vreemdste modellen en gekste tassen staan. Een tas van palinghuid bijvoorbeeld. Dat het kan! En wat dacht je van een tas waar vier muizen bovenop een potje zitten te kaarten. Je kunt het zo gek niet bedenken; het Tassenmuseum heeft het.

Helaas zijn deze bijzondere tassen niet te koop Helaas zijn deze bijzondere tassen niet te koop

**********Tassenmuseum Hendrikje********** Het grappige is dat ik in het museum lees dat tassen oorspronkelijk alleen door mannen werden gedragen, maar als ik om me heen kijk zie ik alleen maar vrouwen in het museum. Al die tassen-minnende vrouwen kunnen na hun bezoek van een heerlijke High Tea genieten in het chique restaurant van het Tassenmuseum. Het ultieme damesdagje uit, zou ik zeggen! ************HighTea
Tassenmuseum Hendrikjes, Herengracht 573, Amsterdam. € 9,50
Ons' Lieve Heer op Solder************ Dit is het meest verrassende museum waar ik ooit geweest ben. Ons' Lieve Heer op Solderis een van de oudste musea van Amsterdam. Achter de onopvallende gevel van een typisch grachtenhuis ligt een heuse kerk verscholen. Toen ik erover las dacht ik 'saai', maar nu ik er ben denk ik 'wauw!'. Langs smalle, houten trappetjes klim ik in het oude woonhuis door naar zolder. Eenmaal op solder sta ik zowaar in een weelderige, haast kitscherige kerk compleet met orgel, banken en een biechthokje. ************__Ons Lieve Heer op Solder__********** Na de Reformatie van Nederland in de zestiende eeuw mochten katholieken hun geloof niet meer in het openbaar uiten. In heel Nederland ontstonden kleine schuilkerken waar de katholieken stiekem samenkwamen voor een dienst. Ons' Lieve Heer op Solder is één van de weinige die zo goed bewaard is gebleven. De oorspronkelijke eigenaar Jan Hartman liet in 1630 de plafonds tussen de bovenste drie verdiepingen verwijderen en bouwde er in twee jaar een kerk.
**********__**LieveHeerSolder**__********** De audiotour is een aanrader. Zo ontdek ik leuke feiten over het ontstaan van de kerk en het katholieke leven in het Amsterdam van die tijd. Voor kinderen is er een speciale tour, waarbij ze kunnen zoeken naar lieveheersbeestjes die kleine geheimen van de kerk onthullen. Voor de geïnteresseerden; van oktober tot en met mei is er elke eerste zondag van de maand om 11:00 uur een ochtendmis. **********__****Orgel
Ons' Lieve Heer op Solder, Ouderzijds Voorburgwal 40, Amsterdam. € 9,-
****__ ****Brilmuseum**************** Dit is echt zo'n museum waarvan je moet weten dat het bestaat. In het Brilmuseum liggen brillen van door de eeuwen heen. Meer dan 700 jaar oude kijkglazen en monturen. Een genot voor de ogen, ook als niet-brildrager.
************__****Brilmuseum2****__********** Ik leer echt van alles over het ontstaan van de bril. Het is grappig om te zien hoe lang het heeft geduurd voordat de bril achter de oren werd gedragen. De pruikbril werd bijvoorbeeld in de pruik geschoven en de slapenbril had twee veren met ringen aan het einde die hard tegen de slapen aan drukten. Niet echt comfortabel lijkt me.
**********__******Brilmuseum******__********** Ben je van plan te gaan? Laat je dan niet van de wijs brengen door de brillenwinkel, waar je eerst binnenstapt. Het Brilmuseum zit erboven en is opgericht door de vader van Mijke Teunissen, die nu het museum runt. Zij is de vierde generatie in het optiekbedrijf. Omdat het familiebedrijf al zo lang bestaat zijn er in de brillenwinkel beneden heel bijzondere brillen te koop. Oude voorraden van haar voorvaders liggen weer opnieuw in de etalage. Ongedragen en origineel. Dat is nog eens een vintagebril. **********__********Brilmuseum
Brilmuseum, Gasthuismolensteeg 7, Amsterdam. € 4,50
********__ ********Nog meer onbekende musea in Amsterdam******************** Wat een pech heb ik als ik voor een dichte deur sta van het Electric Ladyland museum. Op de deur staat dat het enige fluoriserende kunstmuseum van de wereld in de zomermaanden pas weer open is. Als je gaat, hoor ik graag van je hoe het is.

Het Pijpenkabinetpresenteert rookculturen uit de hele wereld. Het Sexmuseum gaat over.. nou ja, sex dus. In dezelfde categorie is er het Erotisch Museum, vol met erotische voorwerpen. Ook bijzonder: het Pianola Museum herbergt een grote collectie piano's die automatisch spelen. Ben je benieuwd naar het mysterie achter de grote grachtenpanden, dan mag je zeker Museum Willet-Holthuysen niet overslaan.

Is er bij jou in de buurt ook een bijzonder museum dat echt een bezoekje waard is? Laat het me weten in de comments.