Kom met het hele gezin naar de hoofdstad van Europa, voor een weekend vol verrassingen. Brussel is niet alleen de hoofdstad van België en van Europa, maar ook die van de strip. En dat is een van de vele redenen waarom deze stad zo leuk is voor groot én klein. Volg de sporen van je striphelden.

DAG 1

Lichtjes op de Grote Markt

Een goed begin van jullie weekendje Brussel: de Grote Markt in het historische centrum van de stad. Je ziet meteen waarom dit plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Zeker in de winter, als er duizenden lichtjes branden, is het hier prachtig.

Een leuk spelletje voor de kinderen: laat ze zelf op zoek gaan naar het kleine jongetje dat een van de symbolen is van deze stad: Manneken Pis. Het staat vlakbij, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.

Wordt er al hongerig gekeken? Trakteer de kids dan op een typisch Brusselse lunch: potjevlees, bijvoorbeeld, of mossels met frieten bij restaurant Fin de siècle.

art-wall.jpgMur Bande Dessinée Lucky Luke. Photo door (c) Olivier van de Kerchove. Brussels International Tourism & Congress

Zoek Obelix

Dit zullen de kinderen zeker leuk vinden: vlakbij de Grote Markt ligt het begin van een heuse striproute. Het is een wandeling onder leiding van een gids langs afbeeldingen van stripfiguren in de stad. Dat zijn er meer dan dertig, in alle soorten en maten. Zo zie je tekeningen van Bollie & Billie, Kwik & Flupke, Guust Flater of Asterix & Obelix aan je voorbij trekken. Een feest der herkenning, voor ouders én kinderen.

Laat de kinderen onderweg ook naar de straatnamen kijken. Om de beroemdste striphelden eer te bewijzen heeft de gemeente Brussel zelfs hele straten naar ze vernoemd! Wees dus niet verbaasd als je de Robbedoesstraat, de Marsupilamistraat of zelfs de Smurfenstraat tegenkomt. En aan de grote Belgische stripheld, Kuifje, is zelfs een aparte route gewijd.

Daarna is het wel tijd voor een opkikkertje, in de vorm van een Brusselse wafel. De beste van de stad vind je bij theesalon Dandoy.

DAG 2

Naar het Stripdorp

Overal in Brussel kom je strips tegen, de stad heeft maar liefst vier musea die aan de stripkunst zijn gewijd. Leuk voor de kinderen is vooral het Belgisch Centrum van de Strip. In deze striptempel zie je hoe deze bijzondere kunstvorm is ontstaan en kom je alles te weten over beroemde tekenaars als Hergé en Roba.

Nog niet genoeg? Ga dan verder naar Het Stripdorp, op de Grote Zavel. Dit is een van de grootste stripboekwinkels van Europa en je kunt er eindeloos bladeren in de nieuwste stripboeken of juist in oude klassiekers. En natuurlijk ga je na al dit stripgeweld iets drinken bij het Comics Café, dat geheel behangen is met strips.

Zin in een echt Belgische lunch? Ga dan naar het Jourdanplein voor de beste frieten van Brussel bij Frituur Antoine.

zinneken-pis.jpgZinneke Pis. Photo door Arcadiuš under licentie CC BY 2.0

Kuifje levensgroot

Nergens komen de strips zo tot leven als in het Museum of Original Figurines, oftewel het MooF. Hier staan levensgrote beelden van de bekendste stripfiguren. Je kunt de ingang niet missen: een grote smurf wijst je de weg. Dit is je kans om leuke souvenirs te kopen: stripfiguren natuurlijk!

Elke eerste zondag van de maand wordt er 's middags een grote stripmarkt gehouden rond de Sint-Gorikshallen. Maar je kunt ook naar een van de vele stripboekwinkels gaan waar ze stripboeken per kilo verkopen! Voor je het weet komen jullie als pakezels beladen terug van dit stripweekend Brussel.

Maar vergeet niet om eerst nog even langs te gaan bij Zinneke Pis, een bronzen hondje dat vrolijk zijn poot optilt tegen een paaltje. Je vindt het op de hoek van de Karthuizerstaat en de Oude Markt.

Jean Roba

Deze Belgische striptekenaar is minder bekend dan Hergé, maar neemt een even grote plaats in in de wereld van de strip. Hij werd in 1939 geboren in een voorstad van Brussel en volgens de verhalen zat hij als driejarige al druk te tekenen. Op zijn zestiende ging hij als reclametekenaar werken en tekende hij strips in weekbladen als Robbedoes en Bonnes Soirées. Hij is de vader van Bollie en Billie, die gemodelleerd zijn naar zijn eigen zoontje en zijn hondje. Bijna twintig jaar lang maakte Roba wekelijks een strip over deze twee kleine helden. Er zijn zevenentwintig albums over hen verschenen, die werden vertaald in twaalf talen.

Brussel door de ogen van Hergé

De naam Brussel komt niet voor in de vele avonturen van Kuifje, maar het is duidelijk dat Hergé zich vaak door deze stad heeft laten inspireren. In De 7 kristallen bollen komen gebouwen voor die sterk doen denken aan de Koninklijke Muntschouwburg of aan het Metropoolhotel. In Het geheim van de eenhoorn vindt Kuifje het scheepsmodel op een vlooienmarkt die erg lijkt op die op de Vossenmarkt in Brussel. Toeval? Ga zelf maar kijken.

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

De schilderingen en andere verwijzingen naar strips op de muren van Brussel zijn er het hele jaar door!

Vervoer

Te voet, want dan hoef je geen striptekening te missen.

Per openbaar vervoer: Met een Brussels Card kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en kun je bovendien gratis of met korting veel musea in. Prijs: € 34 voor 48 uur.*

Slapen

In de buurt van de Grote Markt, in de wijk van Sint-Katelijne of rond de Beurs zit je dicht bij het Brusselse hart van de strips.

Eten en drinken

Fin de Siècle: Karthuizerstraat 9

Dandoy: Charles Bulsstraat 14

Frituur Antoine: Jourdanplein

*Prijzen kunnen variëren

Citaat

"Op school, in de wiskundeles, tekende ik mijn schriften vol krabbels, waarbij ik keurig tussen de horizontale lijnen bleef. Zo is het allemaal begonnen."

Georges Rémi, oftewel Hergé, word niet voor niets de vader van de Europese strip genoemd. Hij is per slot van rekening de schepper van Kuifje. Dit wereldberoemde personage verscheen voor het eerst in 1919 in de krant Vingtième Siècle (Twintigste Eeuw). Sindsdien zijn er over de hele wereld 210 miljoen Kuifje-albums verkocht.

Het beste van Brussel

Top 4 gezins-uitjes

1. Maart: Boekenmarkt.

2. Mei-juni: Stripfestival van Ganshoren-Brussel.

3. September: Festival Cultures Maison, alternatief stripfestival.

4. September-oktober: Feest van de Strip, met allerlei festiviteiten in het teken van strips.