Bijna 50 miljoen (!) bezoekers uit de hele wereld hebben Keukenhof in de afgelopen 65 jaar bezocht. Als oer-Hollandse reisblogger kan ik daar niet aan voorbij gaan. Ik ken niemand in mijn omgeving die in Keukenhof is geweest. Op mijn moeder na, dan. Zij wil wel mee. Ze zoekt de dikke, kale beuken en het kronkelpad dat tussen de gele en rode tulpen ligt, zoals op haar legpuzzel die ze hier ooit als souvenir meenam.
keukenhof
Kiezen we de auto of gaan we met de trein en de bus, inclusief entreekaart? We gaan met de auto, dat is eigenlijk net zo snel.****

Vooral de laatste kilometers hebben we geen TomTom nodig. Om 11.00 uur willen we het mooiste lentepark van Nederland binnenstappen. Vroeg, maar er zijn al busladingen vol toeristen die ons tegemoet komen als we Lisse binnenrijden, en kennelijk al klaar zijn met hun bezoek aan de Keukenhof. Voor en achter ons rijden onze medebezoekers en het zijn er zoveel dat we de laatste tien minuten rustig aan moeten rijden. Door een industrieterrein dat je overal in het land vindt aan stadsranden, met autoshowrooms en een McDonalds. Kleurrijke details zijn de gashouders in alle kleuren van de regenboog en de kunsttulpen, midden op de rotondes.
Bollenveld afstand In een veld rijdt een tractor waar onder een bijzondere constructie vier mensen meeliften die iets doen met bloembollen. Dan, rechts langs de weg, een plukveld waar je zelf een boeket mag samenstellen. We stoppen niet, we willen naar de Keukenhof.

Bussen parkeren eerst; het zijn er honderden. Wij rijden door, het kasteel voorbij. Een geoliede machine, dat parkeren. 'Selfie!' Een Japans gezin poseert voor een groot formaat huurauto. Dat woord zullen we nog vaker horen. Op het bord staat welkom in alle talen. Op het pad na de kassa staan de kasteelvrouwen klaar, voor een selfie met mij. Een van hen verklaart hun aanwezigheid: de Keukenhof is ontstaan uit de kruidentuin van de kasteelvrouwe. Vandaar.

keukenhof

Eerst koffie? Het restaurant is bommetjevol. En dus splitsen de paren bezoekers zich op. Terwijl de één de rij bij de koffie neemt, gaat de ander stoelspotten. De koffie met appeltaart is goed genoeg. De toiletten zijn opvallend schoon en fris, en dat is een compliment waard als de wachtrij niet afneemt terwijl alle hokjes voortdurend bezet zijn.

keukenhof Stoelspotters op zoek naar een plekje.

We gaan naar Paviljoen Beatrix, naar de orchideeënshow. Wow. Ooit groene orchideeën gezien met een paars randje? Of blauwe? Je kunt ze ook kopen. Yes! Voor 32,50 euro heb je een kamerplant die eruit ziet alsof 'ie uit plastic is gegoten. Beetje vreemd wel. Het Paviljoen is één groot fotomoment. Selfie! ****keukenhof****

Blauw bloemen
keukenhof

Op weg naar de molen die ooit in Groningen stond en door de Holland Amerika Lijn is geschonken aan Keukenhof zien we wat bijzonders. Mannen en vrouwen fotograferen elkaar met slingers van narcissen. Dat wil ik ook! Mijn moeder kan zich nog herinneren hoe dat vroeger was. Toen kwamen de Duitse toeristen met bloemenkransen op de motorkap terug uit de bollenstreek. Nu is het vlechten van bloemenkransen te kostbaar, maar er is een groep vrouwen die de traditie levend houdt. Bolle Mina's, zo noemen ze zichzelf. Met narcissen die 's morgensvroeg zijn gekopt naaien ze slingers. Creatieve geesten mogen er zelf een naaien, en krijgen die vervolgens cadeau. Selfie!
**bolle mina**

Daisy

Met om ons heen Engels, Duits, Frans en talen die we niet kunnen thuisbrengen gaan we alsnog naar de molen. In ganzenpas de trappen op en naar de stelling waar een hek de toeristen behoedt voor een klap van de razende wieken. Zo hoog gaat de wind flink tekeer, maar het uitzicht mag er zijn. Inderdaad, weer een foto van je eigen hoofd in een achtergrond van velden vol gekleurde strepen. Ik verbaas me erover, dat dit mag, in Nederland regelland, zo zonder toezicht massaal op de planken van de omloop. Maar kennelijk ben ik de enige die het even spannend vind. **keukenhof** Van Gogh is het thema van 2015 in Keukenhof. Dat zie je het beste in de selfietuin waar je je hoofd kunt inlijsten, naast het bekende zelfportret van de beroemde kunstschilder. Maar je ziet het ook bij de ezel, met zijn zonnebloemen in wording klaar voor jouw kwast. De zonnehoed ligt klaar bij het palet en dan is het tijd voor de volgende selfie.

**van Gogh
keukenhof
**

keukenhof

Ik ben op de koudste dag van de week op deze openluchtexpositie en heb wel zin in wat warmte. In de rij in het restaurant zou ik me het liefste in zeven talen willen verontschuldigen. Het palet waarop de lunch wordt geserveerd is leuk gevonden, in het Van Goghjaar. En de knalgele piccalilly contrasteert lekker met het bedje van diepgroene rucola waarop de ontdooide roze garnalen liggen, met hele ringen van een rode ui en een doorgesneden bruine boterham. Meer dan functioneel vullen is het mooie plaatje niet; ik ben blij dat mijn moeder en ik hebben bedacht dat we een bordje zullen delen. De rest van het eten komt allemaal uit de frituur. Misschien willen die buitenlanders dat liever dan vers bereid voedsel van Hollandse bodem. Wij willen het liever niet. Een bestekje extra vindt het vriendelijke personeel geen probleem. Dat maakt veel goed.
**lunch paler We gaan verder, naar de overdekte tulpentuin. Het paviljoen draagt de naam van onze koning; de collectie bloemen is even overweldigend als vorstelijk. Wat zijn het er veel, en ze zijn allemaal anders. Meer dan 800 soorten hebben ze in Lisse, staat op hun site. Ze staan keurig in het gelid in vierkante veldjes met naambordje. De meeste bloeien, maar er zijn ook velden vol knoppen, en gekopte velden. Zo ver het oog reikt, bloemen en toeristen die de bloemen de rug toekeren, voor zo'n bijzonder zelfportret. **Tulpen Rafelrandje****

blauwe orchidee

Vanonderen

Buiten is beter, en dus gaan we naar het oudste deel van de tuin. We vinden de dikke beukenbomen die er al meer dan honderd jaar moeten staan, tussen de tulpen van de puzzel die mijn moeder vroeger had. Vlakbij het grote restaurant Wilhelmina, met het bomvol terras. We hebben op één dag meer bloeiende tulpen gezien dan in de rest van ons leven. En narcissen, hyacinthen, orchideeën, kievietsbloemen, anthuriums, blauwe druifjes.
**Paars bloemenpad**

keukenhof

We gaan Lisse even in, we lusten nog wel wat. In het centrum parkeer je gratis in de garage bij de winkelstraat. Daar staan bloemenmozaïeken en een afbeelding met twee gaten. Voor een selfie. inderdaad.En straks even kijken of het op de selfies net zo kleurrijk is, als in het echt.

De 5 selfies die je niet mag missen, als toerist in de Keukenhof:
1. De selfie met de kasteelvrouwe.
2. De selfie met een bloeiende tulp.
3. De selfie met het oud-Hollandse tuinhuisje.
4. De selfie met de bloemenschuit.
5. De selfie met een bloeiende bloem die geen tulp is.

Dit kost een dagje naar de Keukenhof in Lisse:
Screenshot_2015-04-19-22-38-47

Ben jij al eens naar de Keukenhof geweest?