De Portugese hoofdstad Lissabon is een populaire bestemming voor een stedentrip, en terecht. Slenter door sfeervolle wijken en over mooie pleinen, bekijk de vele bezienswaardigheden en geniet van het heerlijke Portugese eten. In dit artikel geven we 5 tips voor het verkennen van Lissabon.

1) In Belém vind je een paar van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon en dus kun je deze wijk niet overslaan. Bezoek het klooster Mosteiro dos Jerónimos, een van de opvallendste en grootste gebouwen in de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de Torre de Belém en het monument voor de ontdekkingsreizigers, aan de oever van de Taag. En dan zijn er nog de beroemde pastéis de Belém: lauwwarme roomgebakjes die al sinds 1837 worden verkocht. De enige echte kun je alleen krijgen in Rua de Belém 84-92. Er kan een rij staan!

Pasteis de Belem, Lissabon Pasteis de Belém

2) Castelo de São Jorge ligt op de hoogste heuvel van de stad en wordt druk bezocht door toeristen. De oudste delen van het kasteel dateren al van de 6e eeuw voor Christus. Het kasteel wordt omringd door middeleeuwse muren met torens. Het kasteel zelf is misschien niet heel spectaculair, maar de wandeling er naar toe is een aanrader. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Lissabon en de Taag.

Kasteel Sao Jorge in Lissabon

3) In de wijk Baixa ligt het plein Rossio, dat officieel het Pedro IV-plein heet. Vroeger werden op dit plein stierengevechten en executies gehouden, nu is het een centrale plek die zowel locals als toeristen (en zakkenrollers...) aantrekt. Rondom het plein zitten veel winkels, cafés en restaurants. Op het plein zelf staan twee fonteinen en een standbeeld van Dom Pedro de vierde. Aan de noordkant van het plein zie je de imposante gevel van het Teatro Nacional Dona Maria II. Loop vanaf het plein ook zeker even door de autovrije winkelstraat Rua Augusta. Aan het eind van de straat staat de triomfboog Arco da Rua Augusta.

4) De levendige wijk Bairro Alto is dé uitgaanswijk van Lissabon, met veel bars en restaurants. Deze wijk is wat hoger gelegen, vandaar de naam, en is goed te bereiken met een van de liften of trams. Neem bijvoorbeeld de 45 meter hoge Santa Justa-lift uit 1902, in de Rua de Santa Justa. Als je boven bent heb je een mooi uitzicht. Het kan soms druk zijn bij deze lift. In de gezellige straat Rua de Rosa zitten veel restaurantjes en winkels.

Bairro Alto in Lissabon Tram in Bairro Alto

5) Je bezoek aan Lissabon is niet compleet als je geen Fado hebt gehoord. De traditionele Fadomuziek - het Portugese levenslied - kun je live horen in een van de vele Fadorestaurants, die je vooral in de wijken Bairro Alto en Alfama vindt. Ga bijvoorbeeld naar Cafe Luso of Casa de Fados in Bairro Alto of Clube de Fado in Alfama en geniet tijdens een drankje of een maaltijd van de muziek.

Heb jij nog meer tips voor een stedentrip Lissabon? Laat het weten in een reactie!