Rome heeft een immens aanbod aan culturele en historische bezienswaardigheden. Als je door de prachtige stad wandelt, kijk je je ogen uit. Maar ook als het minder goed weer is, heeft Rome genoeg interessante overdekte bezienswaardigheden te bieden. Onderstaande vijf must-sees zijn binnen en mogen niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan de Italiaanse hoofdstad. Zeker niet als het regent!

1. De Vaticaanse Musea
De Musei Vaticani, de Vaticaanse Musea, is een groep musea gevestigd in de Apostolische paleizen in Vaticaanstad. Hier worden de schatten uit het Vaticaan tentoongesteld. In deze musea zou je dagen door kunnen brengen, maar voor wie hier geen tijd voor heeft noemen we een paar hoogtepunten. De Sixtijnse Kapel is misschien wel de bekendste ruimte van de Apostolische paleizen. Hier komt het conclaaf van kardinalen samen om een nieuwe paus te kiezen. Op het plafond kun je de prachtige en beroemde fresco's van Michelangelo bewonderen. Andere hoogtepunten zijn de Stanza Della Segnatura (zaal met frescoschilderingen van Rafaël), de Kaartengalerij en de Laocoön-beeldengroep.

Sixtijnse Kapel, Rome De fresco's op het plafond van de Sixtijnse kapel.

2. Sint Pietersbasiliek
Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen in Vaticaanstad is de Sint Pietersbasiliek. De kerk is vernoemd naar de apostel Petrus. De Sint Pieter werd namelijk precies gebouwd bovenop het graf van Jezus' eerste apostel Petrus. Direct in het oog springend is het pauselijk altaar dat zich bevindt onder het baldakijn van Bernini. Ook zijn er vele beelden te bewonderen, waaronder de Pietà van Michelangelo. De koepel beklimmen is ook de moeite waard, voor een prachtig uitzicht over het Sint Pietersplein en de rest van de stad.

3. Castel Sant'Angelo
Het Castel Sant'Angelo, ook wel bekend als de Engelenburcht, is een kasteel aan de rivier de Tiber, vlak voor de ingang van Vaticaanstad. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 139 als mausoleum voor keizer Hadrianus. Pas veel later werd er door Paus Pius II opdracht gegeven een kapel te bouwen voor de aartsengel Michael. Ook werd er een geheime doorgang gebouwd tussen het kasteel en Vaticaanstad, die door pauzen gebruikt kon worden om naar de Engelenburcht te vluchten. Tegenwoordig is de burcht een prachtig museum.

4. Het Pantheon
Het Pantheon, een voormalige tempel, is een van de oudste gebouwen in Rome en is tegenwoordig in gebruik als kerk. Het meest bijzondere aan het Pantheon is de gigantische koepel met een opening (oculus) waardoor wat licht naar binnen schijnt. En tja, als het regent kan er dus ook wat regenwater naar binnen komen... Het is de grootste koepel ooit gemaakt zonder gewapend beton. Het Pantheon is bekend vanwege zijn constructie, maar ook vanwege het mooie interieur. De toegang is gratis.
Het Pantheon in Rome

5. De Kapucijner Crypte en Catacomben
Voor mensen die wel houden van een beetje luguber is een bezoek aan de crypte van de Santa Maria della Concezione dei Cappuccini zeker de moeite waard. De vijf kapellen van de crypte zijn namelijk gedecoreerd met schedels en botten van ruim 4000 kapucijnermonniken die overleden zijn tussen 1528 en 1870. Naast de crypte vind je een museum gewijd aan de geschiedenis van de broeders.

Wat moet je volgens jou zeker bezoeken als je in Rome bent en het regent? Deel het hieronder!