By Expedia Team, on April 12, 2017

Panama, een land vol kunst en geschiedenis

Volg de historische route door Panama en ontdek een land dat centraal staat in de ontwikkeling van Amerika en de wereldwijde handel. De geschiedenis van het land gaat millennia terug en is veelbewogen. In Panama maak je een reis door de tijd langs verschillende culturen.

Het hart van de geschiedenis in Panama-Stad
——————————————-

Rust en wellust bij Casco Viejo

Om meer te weten te komen over het verleden van Panama begin je natuurlijk met een wandeling door het historische centrum, Casco Viejo.

Deze wijk ligt midden in Panama-Stad. De sporen van het verleden zijn er nog duidelijk te zien. In de hoeken en gaten van de architectuur vind je overblijfselen terug van de aanwezigheid van de Spanjaarden, de Fransen en Amerikanen. De wijk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn hier veel plekken die een omweg waard zijn. Wandelschoenen aan en gaan!

Op het lijstje van plekken die je niet mag missen staat o.a de verrassende kathedraal met zijn stenen voorgevel en twee witte torens. Een paar huizenblokken verderop liggen de kerken Iglesia de La Merced en Iglesia de San José. Nog een stukje verderop ligt de Iglesia de San Francisco de Asis. Wandel ook langs het presidentieel paleis en het nationaal theater van Panama. Dwaal vervolgens nog wat rond door de straatjes van het oude centrum. Overal om je heen zie je oude koloniale huizen.

Het Plaza Independencia en zijn musea

Om je kennis over het land wat te verbreden, maak je een uitstapje naar de twee grootste musea. Aan de Plaza Independencia ligt het museum van de Geschiedenis van Panama. Dit museum bevindt zich in het stadhuis. Hier vlakbij ligt het museum van het Panamakanaal. Daar herbeleef je de geschiedenis van het beroemde kanaal waar deze plek om bekend staat.

panama-guide1-pixabay.jpg

Panama-City – Foto: Guillaume Baviere, CC BY-SA 2.0

De omgeving van Panama-Stad
—————————

De archeologische opgravingen van Panama Viejo

Casco Viejo is niet de enige wijk van Panama met belangrijke overblijfselen. Zo’n zeven kilometer verderop ligt Panama Viejo. Dat is de plek waar de stad is opgericht.

Omdat deze plek nooit is herbouwd nadat de stad is verplaatst naar Casco Viejo, is het een archeologisch pareltje. Ook dit gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze stad heeft de veelbewogen geschiedenis van het land meegemaakt. Je ziet hoe de stad eruit heeft gezien gedurende zijn 152-jarige bestaan aan de hand van de ruïnes die dateren van de precolumbiaanse tot de koloniale tijd.

Het Panamakanaal, een historisch bouwwerk

Als je de stad verlaat, ga je naar de sluizen van Miraflores. Daar zie je van dichtbij hoe het beroemde Panamakanaal werkt. Laat je hypnotiseren door de ongelooflijke werking van de sluisdeuren die ervoor zorgen dat de boten kunnen blijven varen. Hier in de buurt bevindt zich ook een museum, het bezoekerscentrum van Miraflores.

Wil je een iets minder toeristisch uitzicht over het kanaal? Ga dan naar de sluizen van Pedro Miguel.

panama-guide2-pixabay.jpg

Straten van Casco Viejo – Foto: Guillaume Baviere, CC BY-SA 2.0

Van de Atlantische Oceaan naar de Stille Zuidzee
————————————————

De koloniale geschiedenis in Portobelo en San Lorenzo

De steden Portobelo en San Lorenzo liggen aan de Caraïbische kust. In deze steden is het koloniale verleden goed terug te zien en ook de centrale rol van Panama in de handel tussen de Nieuwe Wereld en het oude Europa.

In deze twee steden zijn veel overblijfselen van forten te vinden. Dat is ook waarom ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De gebouwen zijn ware schatten van militaire bouwkunde. Ze nemen je mee naar het hart van de kolonisatie en de trans-Atlantische handel. Ook de natuurlijke omgeving van deze steden is een omweg waard. Het is niet voor niets dat Christoffel Columbus, die de stad Portobelo (‘mooie haven’) ontdekt heeft, de stad zo heeft genoemd.

De precolumbiaanse overblijfselen van nationaal park Sarigua

Om nog iets verder terug te gaan in de geschiedenis van Panama, ga je naar nationaal park Sarigua. In dit droge en goed bewaarde gebied vind je de belangrijkste precolumbiaanse opgravingen van het land. Sommige zijn meer dan 11.000 jaar oud. De kolonisten hebben de bouwwerken verwoest. Dat heeft ervoor gezorgd dat het park er tegenwoordig bijna woestijnachtig uitziet. Je hart gaat er sneller van kloppen, net als van vele andere ervaringen die je in Panama beleeft.

### Wist je dat?

…het Panamakanaal het enige kanaal is dat de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan verbindt? Sinds zijn opening in 1914 is hij onderwerp geweest van vele historische en economische kwesties. Het kanaal is lange tijd geëxploiteerd door de Verenigde Staten. Pas in 1978 is het teruggegeven aan Panama. Sommigen zien deze centrale route van de wereldwijde maritieme handel als het zevende wonder van de moderne wereld. Het is een waar symbool.

### De comarque Guna Yala en de Kuna-indianen

Een stuk uit de noordoostkust ligt de San Blas-archipel. Op deze archipel ligt de comarque Guna Yala. Dit is een van de vijf comarques (autonome inheemse gebieden) van Panama. Hier wonen de Kuna-indianen.

Deze gemeenschap heeft zijn cultuur en zijn gewoonten weten te beschermen. Ze hebben er nog altijd hun eigen taal, hun traditionele hutten en hun economische systeem. De 378 eilanden vormen een uitzonderlijke natuurlijke omgeving, maar de comarque Guna Yala is ook een paradijs voor liefhebbers van geschiedenis en beginnende antropologen. De Kuna-indianen staan vooral bekend om hun dansen, hun muziek en hun molas, gekleurde jurken die door de vrouwen gedragen worden.

### Top 4 evenementen in het teken van geschiedenis en folklore in Panama

Februari-maart: Carnaval van Panama, in de hoofdstad of in Las Tablas.

Maart-april: heilige week, met optochten in het hele land.

Juli: Festival Nacional de la Pollera, Panamese traditie en folklore in Las Tablas.

November: drie nationale feestdagen waarop Panama zijn onafhankelijkheid viert.

Panama in het teken van kunst en geschiedenis in het kort
———————————————————

Beste tijd om te gaan

Om mee te gaan in het ritme van de tradities van Panama ga je in het seizoen van de grote feesten, tussen februari en april.

Vervoer

Om door het land te reizen, kun je kiezen voor binnenlandse vluchten, een huurauto of een boot om de eilanden te bereiken.

Slapen

In Panama-Stad, het historische en economische hart van het land, of in Las Tablas, een stad met veel folkloristische evenementen.

Eten & drinken

El Trapiche: Kruising via Argentina en Albrook Mail, Panama-Stad

Niet te missen in de hoofdstad, lokale keuken, ongeveer € 15

Diablicos: Av. Central, tegenover de toeristische politie, Casco Viejo, Panama-Stad

Traditionele keuken midden in de historische wijk, vanaf € 20

Mercado del Marisco: Kruising avenida Balboa en Eloy Alfaro, Casco Viejo, Panama-Stad

Vismarkt, een klassieker voor ongeveer € 10*

Las Tinajas: 22 calle 51, Bellavista, Panama-Stad

Traditioneel restaurant met folkloristische dansvoorstellingen, ongeveer € 20

_ Prijzen kunnen afwijken._”