İzmir

Türkiye
İzmir
Ontdek cultuur en historische schatten in een van de grootste steden van Turkije, een ondergewaardeerde parel aan de blauwe Egeïsche Zee.

De havenstad Izmir is al duizenden jaren een plaats van betekenis binnen de zeevaart. In de Griekse periode stond de stad bekend als Smyrna en door de jaren heen heeft de stad verschillende delen van haar gevarieerde erfgoed weten te behouden. Wandel door Izimir, volg de bewegwijzering en luister ondertussen naar de gesprekken van de joden, Levantijnen, Grieken, Armeniërs en moderne Turken in deze multiculturele stad. De etnische restaurants serveren unieke en smaakvolle gerechten.

Een van de hoogtepunten van Izmir is de Kemeralti-markt, een zeventiende-eeuws labyrint vol restaurants, koffiezaken, winkels, ateliers, moskeeën en synagogen. Maak een culinaire tour langs je favoriete eettentjes in de kronkelende straatjes of ontdek de stille binnenplaatsen en oude karavaanpensions. De Saat Kulesi-klokkentoren is een handig herkenningspunt.

Wandel door het moderne Kültürpark om te genieten van een groot groen gebied met verschillende museums en de kinderattractie Lunapark. Het Museum voor Kunst en Historie İzmir Tarih ve Sanat Müzesi herbergt opgegraven voorwerpen en bij het Kunst- en Sculpturenmuseum İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi kun je werken van Turkse en buitenlandse kunstenaars bekijken. Het nabijgelegen museum Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi brengt de geschiedenis van de stad vanaf 3000 jaar v. Chr. in beeld. Ten zuiden van het centrum van Izmir vind je de Smyrna Agora Antik Kenti, een archeologische vindplaats met hoge zuilen. Er zijn ook een spoorweg-, auto- en speelgoedmuseum te vinden in de stad.

Wandel langs de Kodronboyu, een groene promenade die zich anderhalve kilometer langs de Egeïsche Zee uitstrekt. Aan het noordelijke uiteinde van de promenade tref je Alsancak, een bruisende plek vol restaurants en bars.

Ongeveer een half uur rijden ten noordwesten van de stad ligt de grote Dierentuin van Izmir, met olifanten, apen en lori's. Reis vanaf het stadscentrum in zuidwestelijke richting naar de Izmir Teleferik. Stap in deze kabelbaan en laat je meevoeren voor een uitzicht over een groen woud en de stad aan de Egeïsche Zee. Maak bij het eindstation van de kabelbaan een wandeling door het park en langs de kraampjes.

De internationale luchthaven van Izmir ligt ongeveer een half uur rijden ten zuiden van het stadscentrum. Plan een uitstapje naar de oude Griekse en Romeinse nederzetting Ephesus, ongeveer 45 minuten rijden ten zuiden van het vliegveld.

Populaire steden in İzmir

Izmir
Izmir
Staat bekend om Zee, Winkelen en Cafés
Bezoek Izmir en geniet hier van de cafés, de monumenten en de bezienswaardigheden.

Redenen voor een bezoekje

  • Konak-plein
  • Kemeralti
  • Winkelcentrum Konak Pier
Selçuk
Selçuk
Staat bekend om Historisch, Kleine stad en Museums
Hoog tijd voor een reis! Ontdek het historische erfgoed, de cafés en de monumenten in het gezellige Selçuk.

Redenen voor een bezoekje

  • Ruïnes van Efeze
  • Huis van de Maagd Maria
  • Tempel van Artemis
Çeşme
Çeşme
Staat bekend om Stranden, Zee en Jachthavens
Deze levendige kleine badplaats beschikt over een Genuaans kasteel, een aantrekkelijke boulevard, veel redelijk geprijsde eetgelegenheden en nabijgelegen stranden.