San Marino

Reisgids
Guaita Tower inclusief kasteel of paleis, een zonsondergang en vredige uitzichten

San Marino is een van de kleinste landen ter wereld en wordt volledig omringd door Italië. Breng een bezoek aan deze dwergstaat om te genieten van de prachtige natuur, cultuur en de geweldige gastronomie.

San Marino is een onafhankelijk land met een gelijknamige hoofdstad en ligt op 20 kilometer van de Adriatische kustlijn van Italië. Op een oppervlakte van slechts 61 vierkante kilometer vind je volop eeuwenoude bouwwerken, restaurants waar heerlijke gerechten worden geserveerd en leuke winkelmogelijkheden. Plan een bezoek aan San Marino om een geheel andere sfeer te proeven dan je van het omliggende Italië gewend bent.

Het stadscentrum van San Marino ligt boven op de Monte Titano en werd gesticht in 301 n.Chr. De Monte Titano is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de goed bewaard gebleven torens en andere bouwwerken. Wandel over de middeleeuwse stenen ommuring die de Drie Forten van San Marino met elkaar verbindt die deze nederzetting vroeger moest beschermen tegen omliggende rivaliserende staten.

Binnen deze muren vind je een autovrij gebied vol nauwe straatjes en indrukwekkende monumenten. Neem een kijkje in de vele winkeltjes om op zoek te gaan naar unieke items, zoals handgeschilderd keramiek en bijzondere postzegels en munten.

Het zal je misschien opvallen dat hier relatief veel gebedshuizen zijn. In de Chiesa di San Francesco uit 1376 en het bijbehorende museum zijn prachtige fresco's en schilderijen te zien. Neem ook een kijkje in de Basilica di San Marino om de zeven altaren te bewonderen die zijn versierd met schilderingen en waardevolle stenen. In de Chiesetta di San Pietro liggen de stoffelijke resten van de heiligen Marinus en Leonardus in graven die uit steen zijn gehouwen.

Het museum in de stad geeft goed weer hoe gewelddadig het leven hier soms was. Breng een bezoek aan het Museo di Stato in Palazzo Pergami om meer te weten te komen over de lokale geschiedenis en ga ook eens kijken bij het Museo delle Cere om de wassenbeelden van meer dan 100 historische figuren te bewonderen. In het Museo della Tortura di San Marino kun je allerlei martelwerktuigen bezichtigen. Het Museo delle Armi Antiche di San Marino is gevestigd in de Cesta Tower, ofwel de tweede toren van de drie forten. In het Museo delle Curiosita kun je een leuke en educatieve verzameling rariteiten bekijken.

Buiten de stadsmuren van San Marino ontvouwt zich een landschap met glooiende heuvels en adembenemende uitzichten. Huur een fiets of een camper, maak een mooie wandeling of ga rotsklimmen. Speel een spelletje bingo of ga bowlen.

Vergeet tijdens je vakantie niet om te genieten van de geweldige gastronomie van San Marino. Er worden hier olijven verbouwd, er wordt honing gemaakt, en er worden zowel melk- als vleeskoeien gehouden. Proef eens brugneto-, tessano-, biancale- en roncalewijnen. Geniet van een bord verse pasta en neem als toetje een stukje titanocake met een muscatowijn.

Je kunt San Marino vanuit Italië bereiken met de auto, trein of bus. Als je liever met het vliegtuig reist, kun je een vlucht boeken naar de Luchthaven Rimini - San Marino.

Videoreisgids voor San Marino

Populaire steden in San Marino

Rimini bevat straten
San Marino
Hoog tijd voor een reis! Ontdek het historische erfgoed, de bezienswaardigheden en de musea in San Marino.

Redenen voor een bezoekje

  • Guaita-toren
  • Cesta-toren
  • Basiliek van San Marino
San Marino bevat landschappen, een zonsondergang en vredige uitzichten
Borgo Maggiore
Ontdek Borgo Maggiore, zoals de wandelroutes, het kasteel, de avontuurlijke excursies en meer!
Serravalle
Serravalle
Breng een bezoek aan Serravalle! Geniet van de American footballwedstrijden, de festivals en de lokale keuken.

San Marino

Kies twee of meer items en bespaar op je reis: