Ryokans

De meeste accommodaties zijn volledig restitueerbaar. Want flexibiliteit is belangrijk.

Bespaar gemiddeld 15% op duizenden hotels met Expedia Rewards

Zoek door meer dan 2.900.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Populaire Ryokans op Expedia

Als je het geklater van een warmwaterbron hoort, het geluid van schuifdeuren of de zachte klanken van voetstappen op een tatamivloer, dan kan het niet missen: je bent in een ryokan. Een ryokan is zonder meer de meest authentieke accommodatie-optie voor je verblijf in Japan en deze duizenden jaren oude pensions zijn niet zozeer alleen een overnachtingsplek, maar vormen een reiservaring op zich. Ryokans liggen doorgaans verscholen tussen de naaldbossen van plaatsen en in de bergen en bij kuuroorden, maar het behoort ook tot de mogelijkheden te overnachten in een traditionele ryokan in Tokyo of andere grote steden.

Een verblijf in een ryokan is heel wat anders dan een verblijf in een doorsnee westers hotel. Met een traditie die wel duizenden jaren teruggaat, zijn deze pensions doordrenkt van vaste gebruiken en cultuur. Van de architectuur tot de gewoonte om je schoenen uit te trekken zodra je binnenkomt: alles is te herleiden naar het honderden jaren oude erfgoed. Het interieur is dan ook vooral voorzien van natuurlijke materialen, waarbij het donkere hout en de echte stenen de ryokans voorzien van een natuurlijke en organische look. Binnen worden de ruimtes van elkaar gescheiden door de met shojipapier beklede schuifdeuren. Centrale verwarming is een uitzondering in dit accommodatietype en alle bedden zijn futons die net een paar centimeter hoger dan de grond zijn. Het is echt eens iets anders.

Je ervaring in een ryokan is niet compleet zonder er ook een keer gegeten te hebben. In de keukens van deze historische pensions worden traditionele Japanse menu's bereid die variëren van hete theesoorten tot keurig gesneden sashimi en sushi waar zeewier omheen is gerold en die je kunt wegspoelen met heerlijke sake. De zoute, frisse en scherpe smaken zijn een goede weerspiegeling van de verschillende seizoenen in de Japanse natuur.

De beste ryokans zijn te vinden in de Japanse hoofdstad. Omgeven door rustieke Boeddhistische kloosters en tempels en prachtige bossen zijn de ryokans in Nara een geweldige plek om een stap terug te doen in de Japanse geschiedenis. Tradities leven in dit deel van het land nog sterk, wat duidelijk te zien is in de prachtige Mikasa Ryokan, die hoog op een heuvel boven de stad ligt.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om in de grote steden zulke betoverende Japanse overnachtingsmogelijkheden te vinden. De Ryokans in Kyoto bieden te midden van Japanse kastelen en bruisende uitgaanswijken een mooi inkijkje in het Japanse erfgoed. Ryokufuso is hier een van de meest vermaarde ryokans, met eenvoudige, rustgevende kamers met tatamimatten en papieren muren en compleet met een traditionele gemeenschappelijke spa om weer nieuwe energie op te doen.