Wist je dat België het land is met het grootste aantal kastelen per vierkante kilometer? En dat een groot aantal van deze kastelen zich in Wallonië, in het zuidelijke deel van het land bevinden? Sommige zijn vervallen tot ruïnes terwijl bij andere de tijd lijkt stil te staan. Tal van deze kastelen zijn nog steeds privébezit, maar deze 10 kastelen kan je bezoeken.

Verdwalen in het doolhof van Freÿr

Het Kasteel en de Tuinen van Freÿr liggen op slechts enkele kilometers van het bekende Dinant, langs de Maasrivier. Het was ooit het zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin en de kamers geven de indruk alsof er nog steeds in het kasteel gewoond wordt. Elk vertrek is ingericht met prachtige meubels en grote schilderijen. De tuin wordt gekenmerkt door sinaasappelbomen waarvan er enkele wel driehonderd jaar oud zijn, alsook een doolhof waar klein en groot zich in kunnen vermaken. Je kan het kasteel individueel bezoeken.

Freÿr 12, Hastière (Freÿr)

Foto: Pixabay

Op ontdekkingstocht in de ruïnes van Montaigle

Gelegen bovenop een rots, was Kasteel Montaigle ooit de woonplaats vanwaar graven uitkeken over hun gebied. In 1554 brandden de Fransen het echter volledig uit, waardoor je nu enkel nog de ruïnes van het kasteel kunt bezoeken. Het archeologische museum vertelt aan de hand van maquettes, informatiepanelen en video de geschiedenis van het kasteel. Verder zie je er ook tal van middeleeuwse voorwerpen die bij opgravingen teruggevonden werden.

Rue du Marteau 10, Falaen (Onhaye)

Foto: Eddy Van 3000, CC BY-SA 2.0

Genieten van het uitzicht bij de Burcht van Franchimont

De oorspronkelijke Burcht van Franchimont dateert van de 11e eeuw, maar werd in de 16e eeuw grondig aangepast om aan modernere levenseisen te voldoen en om beter dienst te doen als verdedigingsbolwerk. De burcht had immers sinds haar constructie een militaire rol. Jammer genoeg kan je vandaag enkel de ruïnes bezoeken, gezien een privéondernemer de burcht tijdens de Franse bezetting deels afbrak om de site te gebruiken als steengroeve.

Allée du Château 17, Theux

Foto: Silvine Masson, CC BY 2.0

Wandelen langs het Kasteel van Terhulpen in het Domein van Solvay

Het Kasteel van Terhulpen - "La Hulpe" in het Frans - ligt in het Domein van Solvay. Hoewel het kasteel enkel toegankelijk is na reservering voor recepties, huwelijken en dergelijke, is een wandeling in het domein zeer de moeite waard. De toegang is gratis en het grote grasveld voor het kasteel vormt een fijne picknicklocatie. Daarnaast kan je via het domein zo het Zoniënwoud inwandelen.

Chaussée de Bruxelles 111, La Hulpe

Foto: Stephane Mignon, CC BY 2.0

Oog in oog met roofvogels in de Burcht van Bouillon

Vanaf 1 maart tot en met 11 november kan je in de Burcht van Bouillon terecht voor een roofvogelshow, maar dat is niet alles wat het domein te bieden heeft. De burcht is immers genoemd naar Godfried van Bouillon, de eerste kruisvaarder, en deed van de 8e eeuw tot 1830, het jaar van de Belgische Onafhankelijkheid, dienst als militaire vesting. De burcht is nog in zeer goede staat en de eindeloze gangen nodigen uit tot een verkenningstocht.

Esplanade Godefroid 1, Bouillon

Foto: Esther Westerveld, CC BY 2.0

Het Kasteel van Kristal in Val-Saint-Lambert

Het Kasteel van Val-Saint-Lambert is niet echt van kristal, maar je vindt er vandaag de dag wel "Cristal Discovery", een museum gewijd aan de geschiedenis van het glasblazen in de regio en de kristalfabriek die in 1826 in Val-Saint-Lambert opgericht werd. Bekijk er stukken uit de collecties van de kristalfabriek, een film over het leven van de kristalarbeiders of hoe een echte glasmeester een nieuw stuk creëert.

Esplanade du Val, Seraing

Foto: liz west, CC BY 2.0

Het Kasteel van Beloeil, het Belgische Versailles

Het Kasteel van Beloeil is al sinds de 14e eeuw in het bezit van de prinsen van Ligne en is volledig gemeubileerd. Pronkstuk is de bibliotheek met meer dan 20.000 boeken, maar je vindt in de verschillende kamers ook kunst uit de 15e tot de 20e eeuw. De tuin naar Frans ontwerp is maar liefst 25 hectare groot, maar geen zorgen: je kan er met een treintje doorrijden.

Rue du Château 11, Belioeil

Foto: Jeroen Fossaert, CC BY-SA 2.0

Een interactief bezoek aan het Kasteel van Chimay

Het Kasteel van Chimay werd 1000 jaar lang ononderbroken bewoond, maar leed in 1935 grote schade door een brand. Nu kunnen bezoekers met een mini-iPad in de hand een vaste route volgen door het volledig gerenoveerde kasteel, langs de grote hal, de zaal van de wachters, de portrettenzaal, de kapel in de middeleeuwse donjon en het theater. Die geeft gaandeweg informatie over de verschillende kamers en bevat tal van filmpjes en foto's.

Rue du Château 14, Chimay

Foto: ines s., CC BY 2.0

Edelsmeedkunst bewonderen in het Kasteel van Seneffe

In het 18e-eeuwse Kasteel van Seneffe bevindt zich het Museum voor Edelsmeedkunst. Daarnaast worden er tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die een blik bieden op het leven in het kasteel in de 18e eeuw. Het domein herbergt een orangerie, een theater, een vogelhuis, een Engels park en een Franse tuin. In de degustatiesalon, ten slotte, proef je in een weelderige Chinese kamer dranken als thee, koffie en warme chocolade.

Rue Lucien Plasman 7-9, Seneffe

Foto: Stephane Mignon, CC BY-SA 2.0

Leren over bier en jenever in het Kasteel van de Avouerie d'Anthisnes

De "avouerie" of "woonplaats van de geestelijke advocaat" van Anthisnes bestaat uit een 17e-eeuws kasteel en een 12e-eeuwse toren. Beide kunnen bezocht worden en huisvesten nu een museum over bier en peket, de Waalse naam voor jenever. In de kelders van het kasteel kan je het lokale bier Cervoise proeven, maar de streekspecialiteitenwinkel biedt nog tal van andere regionale bieren en andere alcoholische dranken.

Avenue de l'Abbaye 19, Anthisnes

_Foto: Stéphane Gallay, CC BY 2.0_