By Expedia Team, on August 31, 2017

Historische trip naar Marseille

Massalia, Massilia of Marseille: De verschillende namen van Marseille duiden op een rijke en complexe geschiedenis met vele facetten. Open en gastvrij: Marseille kan trots zijn op een geschiedenis die meer dan 2600 jaar teruggaat, en op haar mediterrane tradities die altijd in ere zijn gebleven.

Het voormalige Massalia van de Grieken, dat later het Romeinse Massilia werd, bleef zich ontwikkelen. Kom en ontdek de grote en kleine geschiedenissen van Marseille op drie zeer symbolische plekken.

Het “Musée d’histoire” van Marseille
————————————

Dit museum ligt vlak bij de Oude Haven en je kunt er een reis door de geschiedenis van Marseille maken: van 600 v. Chr. tot nu.

### Klaar voor een reis door de tijd?

Het museum werd in 1983 geopend en is onlangs gerenoveerd en uitgebreid: het strekt zich uit over een vloeroppervlak van in totaal 15.500 m². De allernieuwste culturele voorwerpen en interactieve apparatuur zijn hier over drie verdiepingen uitgestald.

Vanuit het museum heb je een schitterend uitzicht over de oude haven, en je ziet Grieks-Romeinse overblijfselen liggen. In die periode heette de stad Massalia en dan weer Massilia. Je treft hier, in de open lucht, de resten van een grote begraafplaats en van de stadsmuren (ontdekt in 1967) die getuigen van de vaak vergeten geschiedenis van Marseille.

### Focus op de geschiedenis van de zee en de haven

Als je de route door het museum volgt, kom je langs dertien taferelen die je veel over de geschiedenis van Marseille vertellen. Je slalomt tussen schepen en graven door, en zo kom je veel te weten over de betekenis die de zee en de haven van Marseille voor de stad hadden. De collectie van het museum van de oudste stad van Frankrijk omvat 44.000 objecten, werken en documenten. Er is dus heel veel te vertellen!

france-marseille-history-1-flickr.jpg

Musée d’Histoire Marseille – Foto: Comité Régional de Tourisme Provence-Alpes-Côte, CC BY-ND 2.0

Van de oude haven naar oud Marseille
————————————

### De beroemde oude haven

De oude haven ligt midden in Marseille en was het toneel van vele historische gebeurtenissen. Hier kwamen namelijk de Phociërs (inwoners van een voormalige Griekse stad) aan land, en werden de eerste bladzijden van de geschiedenis van Massalia geschreven. Het is ‘s ochtends al vroeg druk in de wijk vanwege de vismarkt. In de straten klinken de Provençaalse klanken als een ode aan de Franse schrijver Marcel Pagnol.

### De wijk Le Panier is het hart van de oude stad.

Achter het stadhuis, dat wonderlijk genoeg gespaard is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, ligt de schilderachtige wijk Le Panier. Deze wijk had vroeger geen beste reputatie, maar dat is nu voorbij. Le Panier is nu zelfs een van de vreedzaamste buurten van de stad. Panier is ook de oudste buurt van Marseille. Op de Place des Moulins stond vroeger de fontein van Barquiou, een van de eerste van de stad.

In de kronkelige straatjes van het oude Marseille heerst een sfeer als in een Zuid-Frans dorp. De pleintjes stralen in de zon, de pastelkleuren van de gevels zijn verbleekt en de was droogt vredig in de wind. Hier kun je lekker wat rondlopen en al het goede van de Middellandse Zee op je laten inwerken.

Dan sta je opeens voor het armenhuis La Vieille Charité dat in de 15e eeuw werd gebouwd om de armen van de stad te hulp te komen. Dit gebouw is helemaal verbouwd en vernieuwd en er worden nu veel exposities georganiseerd; ook is er een museum gevestigd dat gewijd is aan de mediterrane archeologie.

france-marseille-history-2-pixabay.jpg

Notre-Dame-de-la-Garde – Foto: Pixabay

Rond de Notre-Dame-de-la-Garde
——————————

Je kunt het niet missen! En dat is logisch, want het silhouet van deze basiliek staat op alle ansichtkaarten van Marseille en is altijd onderwerp van gesprek. De basiliek wordt door de bewoners van Marseille ‘de goede moeder’ genoemd omdat ze over de stad lijkt te waken; dit gebouw is niet alleen een kerk, maar ook een symbool.

Bovenop de toren staat, op een voetstuk van graniet, een tien meter hoog beeld van de maagd met het kind. Met haar strelende blik lijkt de maagd een heilzame uitstraling te hebben. Je moet de 154 meter hoge berg la Garde bedwingen, om de beschermengel van de zeelieden, vissers en alle Marseillanen te kunnen groeten! Mensen komen hier om haar gunsten vragen: goede cijfers, een gelukkig huwelijk en …doelpunten voor de voetbalclub Olympique Marseille!

De kerk werd in de 19e eeuw gebouwd in Neobyzantijnse stijl op de plek waar eerst een kapel stond, en is versierd met gekleurd marmer en goudkleurige mozaïeken. Vanaf de basiliek heb je een prachtig uitzicht op de stad. Je hebt uitzicht op de Frioul-archipel, op het kasteel van If, de Oude Haven, de stranden en de heuvels rondom de stad. Een ideale plek om de eeuwenlange geschiedenis van Marseille in je op te nemen.

je bespeurt hier iets oriëntaals, je loopt hier op je gemak rond, alles ademt tevredenheid, je huid zuigt het zonlicht op. Marseille is nu wat Perzië in de oudheid moet zijn geweest en Alexandrië in de middeleeuwen: een mengelmoes, een Babel van alle volkeren…

Gustave Flaubert deed Marseille aan tijdens een reis in 1840. Dit citaat komt uit zijn werk Voyages (Reizen) en zegt genoeg over de multiculturele geschiedenis van Marseille.

### De zeep van Marseille

Net als Marseille zelf heeft de beroemde zeep ook een lange geschiedenis. Het beroemde blok zeep bestaat voor 72% uit plantaardige olie en wordt voor van alles en nog wat gebruikt. De zeep is vermaard vanwege de natuurlijke en efficiënte reinigende werking. De eerste zeepbrouwsels dateren uit de oudheid, pas in de 13e eeuw verschenen de eerste zeepziederijen. Er gelden strenge regels voor de productie van de zeep die vaak wordt nagemaakt, maar nooit geëvenaard is.

De Savon de Marseille is milieuvriendelijk en goedkoop en is een zeer populair product. Maar let op, want er zijn ontzettend veel imitaties op de markt!

### 3 niet te missen evenementen in Marseille

Mei: Festival van gewijde muziek, concerten op religieuze plaatsen

Mei: Europese nacht van de musea, avondopenstelling van musea

September: Erfgoeddagen, bezoek en plaatselijke evenementen bij een aantal monumenten die gewoonlijk gesloten zijn voor publiek

### Marseille in het kort

Beste tijd om te gaan

Marseille is het hele jaar door een bezoek waard. ‘s Zomers kun je zee en strand combineren met culturele activiteiten. ‘s Winters geniet je van het zachte klimaat.

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld in de stad. Er rijden trams, metro’s en bussen van ongeveer 05.00 uur tot 00.30 uur. Helemaal leuk is het om de zelfbedienings-fietsservice ‘le Vélo’ te proberen. Er zijn 130 locaties waar je deze fietsen kunt huren. Het eerste half uur is gratis! Neem ook eens de ferry boat! Hiermee kun je gratis een tochtje door de Vieux Port maken.

Vliegen & overnachten

In de wijk Le Panier bij de Vieux Port en het pleintje Cours Julien zit je vlakbij de historische bezienswaardigheden en de drukte. Boek je hotel in Marseille bij Expedia.nl. Vanuit Nederland vlieg je in een kleine twee uur rechtstreeks naar Marseille.

Eten & drinken

La Table du Fort: 8, rue du Fort Notre Dame, Marseille (7e arr.)

L’escapade Marseillaise: 48, rue Caisserie, Marseille (2e arr).

Le Château: Route du Feu de la Calanque de Sormiou, Marseille”