Myanmar is waarschijnlijk niet de eerste verre bestemming waar je aan denkt voor een gezinsvakantie. Eerlijk is eerlijk: de faciliteiten voor gezinnen zijn nog minimaal. Maar juist dat maakt het voor avontuurlijke gezinnen wel een unieke kans om een land te zien dat volop in ontwikkeling is. De eerste grote shoppingmalls worden nu uit de grond gestampt en de groei in toerisme is enorm.

Een zonsondergang meemaken in Bagan

Het hoogtepunt van elke vakantie in Myanmar is een bezoek aan Bagan. Duizenden tempels, allemaal anders. De vlakte vol tempels is op zijn mooist tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Als je er op tijd bent of een minder populaire tempel kunt vinden, dan kan je op je gemak met het hele gezin genieten van het prachtige uitzicht. Ik raad Alotawpyi Gu Hpaya aan, waar het gezang van de monniken van de nabijgelegen tempel garant staat voor een kippenvelmoment.

Bagan, Myanmar

Foto: Tikva Looijen

Een kind opent deuren bij de lokale bevolking

In Myanmar kom je nog weinig reizende gezinnen tegen, zeker niet buiten de gebaande paden. Het feit dat je wel met je gezin naar Myanmar komt, wordt enorm gewaardeerd. Een kind opent deuren en mensen willen graag met je praten. Uit het niets krijg je ook cadeautjes aangeboden, vooral snoep maar ook fruit, bloemen of zelfs een parasol. Het is om verlegen van te worden, maar het geeft je ook de kans om een kijkje te nemen in de huizen van de lokale bevolking.

Kalaw, Myanmar

Foto: Tikva Looijen

Pretparken in Yangon

De hoofdstad Yangon is de enige plek in het land waar je wat kunt verwachten op het gebied van speciale attracties voor kinderen. Zo zijn er verschillende speeltuinen, een dierentuin en enkele pretparken. Trek dus zeker een dag of twee extra uit voor Yangon, speciaal voor de kinderen. In het Natural World Amusement Park zijn waterattracties, adrenaline-attracties en leuke activiteiten voor de kleintjes. Ook verschillende Disney-figuren komen hier voorbij. Voor botsauto's en 3D-artfotografie ga je naar het Happy World park.

Natural Wold Amusement Park, People Park, Ahlone Road, Yangon, Myanmar

Foto: Tikva Looijen

Apen kijken bij Mount Popa

De heilige apen van Mount Popa gedragen zich niet erg heilig. De brutale donders vechten, vlooien en doen zich tegoed aan de nootjes die bedevaartgangers ze aanbieden. Poepen, dat doen ze ook, maar dat wordt direct onder hun kont weggeveegd door de tempelschoonmakers. De apen zijn totaal niet bang voor mensen. De pittige klim van de op een volkaanprop gelegen tempel wordt door de aanwezige apen echt een belevenis voor kinderen.

Mount Popa, Myanmar

Foto: Scott Edmunds, CC BY 2.0

Een hotel met zwembad

Als je naar Myanmar gaat met het gezin, boek dan in ieder geval een paar dagen een hotel met een zwembad. Een hotel met zwembad geeft een goede afwisseling van ochtenden vol bezienswaardigheden en warme middagen aan en in het water. Hoewel Myanmar niet zo goedkoop is als buurland Thailand, betaal je voor een mooi hotel een stuk minder dan in Europa.

Bagan, Myanmar

Foto: Tikva Looijen