By Expedia Team, on January 25, 2018

5x gezellig Gent voor het hele gezin

Een geweldig idee voor een weekendje weg met kinderen, is de Belgische stad Gent. Doe een speurtocht door de historische straten, bezoek spannende kastelen en bekijk vreemde beesten in het natuurmuseum. Op de gezellige terrassen en pleinen is het genieten geblazen van Belgische pintjes en frieten.

1. Stadswandeling met een draakje
————————————-

De leukste manier om met kleintjes Gent te ontdekken, is via de historische stadswandeling met kinderspeurtocht: ‘Op zoek naar de bril van Draakje Fosfor’. Daarvoor gebruik je de app Ojoo, die je kunt downloaden in de appstore. Ojoo is een op locatie gebaseerde spel-app, net als Pokemon Go. Als je in Gent bent, staan in de app wandelingen en speurtochten van Visit Gent bovenaan in de lijst van beschikbare wandelingen. Draakje Fosfor is zijn bril kwijt, en jullie kunnen hem helpen de bril terug te vinden! Zo wandel je langs allerlei historische bezienswaardigheden, zoals de Sint Jacobskerk (1) en Het Begijnhof (2). Lekker speuren en veel leuke opdrachten, zoals op de foto gaan met de Dulle Griet (3). Dit enorme, ijzeren kanon stamt uit 1431 en komt ook voor in de strip Suske en Wiske. Instamomentje!

Ghent-Gravensteen_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

2. Kasteel Gravensteen
—————————

Tijdens de zoektocht naar de bril van Draakje Fosfor, kom je langs het middeleeuwse Kasteel Gravensteen (4). Dit is zo’n kasteel waarbij je meteen denkt aan spannende ridderverhalen, met torens en kantelen, en schietgaten in de dikke muren. Neem echt de tijd om dit kasteel van binnen én buiten te bekijken. De kamers zijn mooi ingericht, en er valt veel wapentuig te bewonderen, zoals harnassen, zwaarden en kruisbogen. Visuele projecties maken de beleving levensecht. In de ridderzaal is een museumshop waar houten ridders en prinsessen en andere souvenirs te koop zijn. Regelmatig worden in Gravensteen leuke festiviteiten voor kinderen georganiseerd, zoals het kindertheaterfestival ‘Spekken’, het ‘Verhalenfestival’ en de ‘Nachten van de Magische Verlichting’.

3. Leerzame ontdekkingstocht
——————————–

Het natuurmuseum De Wereld van Kina (5) is een superleuke plek om alles te weten te komen over de wereld van planten en dieren. Bekijk de interactieve tentoonstelling met duizenden soorten stenen en mineralen, of verwonder je over de prachtige collectie tropische schelpen. Bij de fossielen van prehistorische reptielen en vreemde beesten op sterk water is het griezelen geblazen! Klaar met ontdekken? Ga dan voor een koud biertje, goede kop koffie óf een lekker ijsje naar het gezellige terras van Bar Jan Cremer (6), om de hoek op het Kramersplein.

4. Spannend schilderij
————————–

Al speurend kom je vanzelf ook bij de Sint-Baafskathedraal (7). De volwassenen hebben hier wel even de tijd nodig om het wereldberoemde altaarstuk ‘Aanbidding van het Lam Gods’ te bewonderen. Toegang voor volwassenen inclusief audioguide is € 4, en het luisteren ervan is meer dan de moeite waard. Onder andere wordt het spannende mysterie over het in 1934 gestolen paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’ uit de doeken gedaan. Het is nooit teruggevonden, en het enige paneel dat dus een reproductie is. Kinderen tot 12 jaar mogen voor € 1,50* naar binnen en tot 7 jaar mag je gratis mee. Behalve het ‘Lam Gods’ zijn er nog veel andere, eeuwenoude kunstschatten te bewonderen en ook de orgels van de Sint-Baafs zijn indrukwekkend. Vlakbij zit het leuke kiprestaurant De Abt (8), waar je op allerlei manieren klaargemaakte kipjes kunt kluiven.

_ Prijzen kunnen veranderen._

Belgium Fries_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

5. Pintje en Belgische friet op de markt
——————————————–

Gent heeft een aantal gezellige, oude marktpleinen, waarvan de Vrijdagmarkt de oudste en bekendste is. Het plein speelde een grote rol in de geschiedenis van de stad. Er werden koningen gekroond, steekspelen gehouden, én de markt was het toneel van terechtstellingen door de guillotine. Op het 15e-eeuwse Toreken (9) na, dateren alle gebouwen op de Vrijdagmarkt uit de 18e-eeuw. Heerlijke plek om op zonnige dagen een pintje te pakken op een van de gezellige terrassen. Elke vrijdagochtend en zaterdagnamiddag stallen de marktkramers hun waren uit. Echte Belgische frieten scoor je bij frietkot Frituur Jozef (10).

### Deftige frieten

Een patatkraam wordt in België frietkot of frituur genoemd. Een frietkot is iets heel anders dan een moderne fastfoodgelegenheid. Deze maken meestal deel uit van ketens, terwijl frituren onafhankelijke, vaak oude, familiebedrijfjes zijn. In snackbars worden kant-en-klare maaltijden opgewarmd, terwijl in een frietkot ambachtelijk gemaakte, verse frieten en frituur verkocht wordt. Men vermoedt dat de oudste frituur van België rond 1840 in Antwerpen stond. De eerste frituren waren nog mobiel en reden van markt naar markt. De Belgische kunstenaar Gilles Houben is gespecialiseerd in frietkotschilderijen, en in 2011 was de tentoonstelling ‘Frietkoten op doek’ in het Huis van Folklore en Tradities in Brussel te zien. Volgens kenners serveert frietkot Bij Filip (11) de deftigste frieten in Gent.

### Eten en drinken

In Gent vind je veel restaurants, in alle smaken en prijsklassen. Achter Kasteel Gravensteen ligt de historische wijk Het Patershol, met veel gezellige eethuisjes en cafés.

### Overnachten

In het historische centrum van Gent vind je fijne hotels vlak bij de bezienswaardigheden, bijvoorbeeld in de buurt van Gravensteen.

### Top 3 écht Gent

Waterzooi, middeleeuws, typisch Gents gerecht op basis van zoetwatervis.

Gruut, één van de zeldzame, Gentse bieren, gebrouwen met een kruidenmengsel (gruut) in plaats van het gebruikelijke hop.

Muilentrekkers, typisch Gents snoepgoed (zure, roze ballen), te koop bij Confiserie Temmerman (12). Proef ook de nonnenbillen, poepkes en wippers.

### Contacten

1. Sint Jacobskerk: Bij Sint-Jacobs, 9000 Gent, +32 92232526
2. Begijnhof O.L.V. ter Hoyen: Lange Violettestraat 77-273, 9000 Gent,
3. Dulle Griet: Grootkanonplein 5, 9000 Gent
4. Kasteel Gravensteen: Sint-Veerleplein 11, Gent 9000, +32 92259306
5. De Wereld van Kina: Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent, +32 92447373
6. Bar Jan Cremer: Kramersplein 5, 9000 Gent, +32 474248593
7. Sint-Baafskathedraal: Sint-Baafsplein, 9000 Gent, +32 92692045
8. De Abt: Lange Kruisstraat 4, Gent 9000, +32 472996052
9. Het Toreken: Vrijdagmarkt 33, 9000 Gent
10. Frituur Jozef: Vrijdagmarkt 20, 9000 Gent
11. Bij Filip: Pensmarkt 8, 9000 Gent
12. Confiserie Temmerman: Kraanlei 79, 9000 Gent, +32 92795901″