Neem eens een dagje de ferry naar Kadiköy. Deze wijk, op de Aziatische oever van Istanbul, staat bekend om 3 dingen: de enorme bazaar, vele antiekwinkels en prachtige wandelingen in het groen. Maar het allermooiste: je komt tijdens een dagje in Aziatisch Istanbul nauwelijks andere toeristen tegen. Heerlijk.

Cafer Erol

Wat je ook doet, koop in Istanbul geen Turkish delight in de grote bazaar. Niet met een winkeltje als Cafer Erol om de hoek. Ik geloof niet dat ik ooit zoveel bijzondere zoetigheden bij elkaar heb gezien. Jam, gebak, bonbons en zuurtjes. Allemaal uit eigen keuken. Vooral de groenten en fruit op stroop zijn bijzonder. Zoete tomaten, wortels en komkommers, iemand? Gewoon even een kopje Turkse koffie drinken kan trouwens ook.

Yasa Caddesi 21, Kadiköy, Istanbul

Foto: Dewet, CC BY-SA 2.0

Altınoluk Zeytinyağları

Als je het keurig geklede personeel ziet, weet je meteen: dit is een kwaliteitswinkel. En dat is ook zo. In deze bijzondere winkel vind je honderden producten gemaakt van olijven en olijfolie. Of je nu op zoek bent naar geurtjes, schoonheidsproducten, zeepjes of lekkers voor in de keuken: je komt zeker weten met iets bijzonders naar buiten. Een geweldige winkel om een origineel souvenir op de kop te tikken.

Güneşli Bahçe Sokak 18A, Kadiköy, Istanbul

Foto: Pietro Di Bello, CC BY-SA 2.0

Koffiedik kijken

Je toekomst laten voorspellen door je koffiedik te laten lezen. Een heel gewone zaak in Istanbul en bij Café Nostradamus weten ze wat ze doen. Laat de aan de straat gelegen Starbucks voor wat hij is en bestel een kop echt goede Turkse koffie op de eerste verdieping. Als je je koffie op hebt, draai je het kopje om en vertellen de dames wat je te wachten staat.

Bahariye Caddesi 15 (eerste verdieping), Kadıköy, Istanbul

Foto: Rima R, CC BY-SA 2.0

Ayhan Antik

Antiekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Kadiköy, want op en rond de Tellalzade Sokak vind je de mooiste antiekwinkels van Istanbul, met Europese meubels en Aziatisch porselein. Bij Ayhan Antik kun je vooral beeldhouwkunst, vazen, kroonluchters en lampen uit het Frankrijk van de 19de eeuw kopen. Geen grote koffer bij je? Geen nood, er staan ook beeldige kannen en kopjes.

Tellalzade Sokak 31/A, Kadoköy, Istanbul

Foto: Phil Roeder, CC BY 2.0

Tarihi Moda Iskelesi

Brunchen is een soort volkssport in Istanbul en op zaterdag zie je rond 11 uur overal vriendenclubjes neerstrijken die zich op uitgebreide lunchbuffetten te storten. Tarihi Moda Iskelesi is wat mij betreft de leukste plek voor een brunch. Het restaurant is gevestigd in het oude paviljoen aan het einde van de pier. De wandeling er naartoe is prachtig, net als het uitzicht vanaf het terras over de Zee van Marmara.

Moda Iskelesi Caddesi, Kadoköy, Istanbul

Foto: Evan ruff, CC BY 2.0