Voor de echte geschiedenisfanaten zit je op een continent als Europa natuurlijk überhaupt al goed. De oude Grieken, het machtige Romeinse Rijk of de fascinerende zeetochten van de Spanjaarden (en jawel, de Hollanders!): in Europa is de afgelopen duizenden jaren veel gebeurd. Voor de recentere geschiedenis is Duitsland een interessant land. En één plek stond de afgelopen honderd jaar in de spotlights: Berlijn. Dit zijn 5 belangrijke plekken voor echte geschiedenisfans.

Slot Charlottenburg

Een flink stukje uit het centrum, tref je Slot Charlottenburg, dat tussen 1695 en 1699 werd gebouwd in opdracht van Frederik III, die zijn vrouw Sophie Charlotte graag een fijn buitenverblijfje cadeau deed. Tegenwoordig kun je het kasteel bezoeken met een audiotour. De kamers van het gigantische paleis zijn ingericht in de oorspronkelijke 17e-eeuwse stijl, waardoor je een goed inkijkje krijgt in het leven van de Pruisische koningin.

Spandauer Damm 20-24

Foto: Kitty Terwolbeck, CC BY 2.0

Topographie des Terrors

Je wordt er stil van. Dit museum is gevestigd in de meest angstaanjagende straat van Berlijn gedurende de Tweede Wereldoorlog. In deze straat zat het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst, het hoofdkantoor van de Gestapo en de Schutzstaffel. Op de plek waar het museum staat, werden vroeger vele mensen gemarteld, hun geschreeuw was voor voorbijgangers te horen. Nu zit er een prachtig modern museum over Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, en dan vooral de Nazimisdaden. Dit uitgebreide museum is bijzonder interessant en zeer indrukwekkend.

Niederkirchnerstraße 8

Foto: Jean-Pierre Dalbéra, CC BY 2.0

East Side Gallery

De echte, originele Berlijnse Muur. Maar waar de muur toen hij nog in dienst was, een treurig grijs symbool van haat en onderdrukking was, is het nu een kleurrijk symbool van vrede en vrijheid. Sinds de muur afgebroken werd, is hij beschilderd door 118 kunstenaars van over de hele wereld. De schilderingen zijn voornamelijk politiek getint. De bekendste is die van de kus tussen Sovjetpremier Leonard Brehznev en de president van Oost-Duitsland, Eric Honecker.

Mühlenstrasse

Foto: Marta Nimeva Nimeviene, CC BY 2.0

Mauer-Museum am Checkpoint Charlie

Hoewel het museum een tikje gedateerd en aan de prijzige kant is, is het toch een interessante stop als je meer over de geschiedenis van de Berlijnse Muur wilt weten. Het leukste is dat er daadwerkelijke producten, of replica's daarvan, te zien zijn die mensen gebruikten om langs de Berlijnse Muur te komen. Van auto's waar de stoelzittingen uitgesneden zijn om mensen in te verstoppen, tot een ingenieuze luchtballon: het museum doet je realiseren hoe waardevol onze vrijheid is.

Friedrichstrasse 43-45

Foto: nagerw, CC BY-SA 2.0

Rijksdaggebouw

De Rijksdag is de plek waar hedendaagse geschiedenis gemaakt wordt. Dit gebouw, waar het Duitse parlement vestigt, is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar biedt ook een prachtig uitzicht over de stad vanuit de gratis te bezoeken glazen koepel. Het gebouw stamt uit 1884 en is sindsdien met tussenpozen in gebruik geweest als het regeringsgebouw. Gedurende de oorlogen was het gebouw niet in gebruik. Pas sinds 1991 wordt het gebouw weer gebruikt door de regering.

Platz der Republik 1

Foto: Kitty Terwolbeck, CC BY 2.0