Het Italiaanse Bologna is een sfeervolle studentenstad, maar laat dit je zeker niet weerhouden van een bezoek met het hele gezin. Er zijn meer dan genoeg familievriendelijke bezienswaardigheden in Bologna en je kunt er heerlijk eten. De stad is compact genoeg om te voet te verkennen en de gezellige pleinen lenen zich uitstekend voor een potje voetballen.

Maak een kindvriendelijke stadswandeling

Wat is er nou leuker dan de historische stad Bologna verkennen met een lokale bewoner die alle leuke plekjes weet? De familievriendelijke wandelingen van Mamacult hebben veel vrijheid. Zo kan je bijvoorbeeld stoppen bij de lokale markt met verse vis en groenten. Ga op speurtocht met een zaklamp in een van de oude kerken en snoep van chocolade bij de oudste chocoladewinkel van Italië.

Via De' Carbonesi 5, 40123 Bologna, Italië

Foto: Tikva Looijen

Vreemde dieren kijken in het Pallazo Poggi

In Bologna zit een van de oudste universiteiten ter wereld. In het bijbehorende museum Pallazo Poggi kun je de wassen beelden en opgezette dieren zien die vroeger werden gebruikt voor onderzoek. Kinderen zullen zich verbazen over de vreemde collectie dieren, van apen tot kogelvissen. Deze laatste zijn wellicht bekend van de film 'Finding Nemo' . Ze kunnen zichzelf opblazen tot een prikkende bal.

Via Zamboni, 33, 40126 Bologna, Italië

Foto: Tikva Looijen

Doe een pastaworkshop en maak pasta bolognese

Hoewel de pasta bolognese vernoemd is naar de stad Bologna, noemen ze het ter plekke Paste al Rugu. Een gerecht dat duizend keer beter smaakt dan het gerecht dat je kent. Tijdens een pastaworkshop kan je zelf tagliatelle en saus maken en daarna lekker smullen. Pasta maken gaat redelijk snel en is vrij eenvoudig en dat maakt het juist heel leuk om te doen met het hele gezin.

Corte Isolani 5/a, 40125 Bologna, Italië

Foto: Tikva Looijen

Interactieve tentoonstellingen in het stadsmuseum

Het meest kindvriendelijke museum in het centrum van Bologna is het Museo della Storia di Bologna, oftewel het stadsmuseum. Je leert van alles over de stad, van verleden tot heden, dankzij de interactieve tentoonstellingen waar je ook zelf opdrachten kunt doen. Een deel van het museum is gericht op de poppenspeltraditie en hier kan je je eigen optreden geven.

Via Castiglione, 8, 40124 Bologna, Italië

Foto: Tikva Looijen

Laat je rijden door de Santa Luca Express

Leuk en handig voor vermoeide kindervoetjes is de Santa Luca Express. Een rood en blauw gekleurd treintje dat niet alleen een rondje door het centrum maakt, maar ook naar de Basilica San Luca rijdt. Vanaf deze hooggelegen bezienswaardigheid heb je uitzicht over de stad en vanuit het treintje kan je lekker zwaaien naar de mensen die lopend naar boven zwoegen.

Via di San Luca, 36, 40135 Bologna, Italië

Foto: Tikva Looijen