Bretagne is de meest westelijk gelegen provincie in Frankrijk, een provincie met een rijke (Keltische) historie en een bijna 3000 kilometer lange kustlijn. Aan de Bretonse kust is van alles te doen en als klein meisje ging ik jarenlang met mijn ouders en drie zussen op vakantie naar dit prachtige ruige gebied. Mijn mooiste jeugdherinneringen aan Bretagne?

Een aquarium vol leven

In Bretagne is het verval van het getij groot (op sommige plekken wel 12 meter). Als het eb is ontstaan er poeltjes in de rotsen op het strand, waarmee mijn zusjes en ik ons uren konden vermaken. Een natuurlijk aquarium, vol met krabbetjes, visjes, onderwaterplanten, mooie schelpen en soms zelfs een heremietkreeftje. Aan de kustlijn rond Piriac zijn talloze kleine privéstrandjes met dit soort poeltjes te vinden.

Piriac, Bretagne

Foto: Lotte Eschbach

Golven kijken in La Turballe

Het weer in Bretagne kan weleens wisselvallig zijn, maar geen zon betekent niet dat het een saaie dag hoeft te worden! Als het stormt is het strand van La Turballe een fantastische plek om te bezoeken. Metershoge golven dreunen tegen de rotsen en rollen verder en verder het strand op, een spectaculair gezicht! Houd uiteraard wel je kinderen goed in de gaten.

La Turballe, Bretagne

Foto: Pixabay

Moules-Frites en crêpes in Saint-Nazaire

In Bretagne was er nooit discussie over wat we wilden eten, we kozen unaniem voor Moules-Frites! Wat smulden we van de grote bak met schelpen op onze tafel! Voor de minder avontuurlijke eters: een andere specialiteit van Bretagne zijn crêpes en galettes (hartige pannenkoeken). Een goede plek om deze gerechten te eten is Crêperie-Restaurant L'invitation in het dorpje Saint-Nazaire.

21 avenue René Coty, 44600 Saint-Nazaire

Foto: Frédérique Voisin-Demery, CC BY 2.0

Saint-Malo: een sprookjesachtig dorpje aan de noordkust

Ik was als kind, en ben nog steeds, een grote fan van sprookjes. En het is dan wel geen Disneyland, maar geen dorpje is zo sprookjesachtig als Saint-Malo met haar mooie klinkerstraatjes, schattige huisjes en een ouderwetse carrousel! Saint-Malo ligt aan de noordkust van Bretagne en is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het eiland Jersey.

Saint Malo, Bretagne

Foto: Lotte Eschbach

Zwemmen en spelen in de Atlantische oceaan

Er zijn verschillende soorten stranden in Bretagne. Er zijn talloze kleine baaitjes met rotsstrandjes en waterpoeltjes, maar ook grote zandstranden waar kinderen zich eindeloos kunnen vermaken met het bouwen van zandkastelen, zoeken naar schelpjes en springen over de golven. Het langgerekte strand van La Baule is hier perfect voor, pas bij aflandige wind echter wel op voor stroming.

La Baule-Escoublac, Bretagne

Foto: Lotte Eschbach