Op zoek gaan naar schatkisten en geheime kamers in een eeuwenoud kasteel, op onderzoek uitgaan in een museum of griezelen in Romeinse catacomben. Of misschien wel oog in oog staan met een dinosaurus en zelf fossielen uithakken in een mergelgroeve. Voor kleine cultuurliefhebbers en geschiedenisfanaten is Limburg een waar paradijs. Houd je de museumjaarkaart bij de hand?

Ronddwalen door een echt kasteel

In een kasteel voel je jezelf direct ridder of prinses, maar met een speurtocht komen de Middeleeuwen pas echt tot leven. De KaSpeeltocht door Kasteel Hoensbroek voert je door de kasteelvertrekken en onderweg open je met een sleutel alle schatkisten die je tegenkomt. Je griezelt in de kelder, beklimt de toren en zet je ouders in een schandpaal. Heb je de geheime kamer al gevonden? Een leerzame en spannende middag gegarandeerd!

Kasteel Hoensbroek, Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek

Foto: Ruurd Zeinstra, CC BY 2.0

Voor kleine kunstliefhebbers

Laat je ouders maar gewoon kunstwerken bekijken; jij gaat in het Bonnefantenmuseum samen met de Inspecteur van het Ministerie van Kloppende Zaken en zijn assistent Watson op onderzoek uit. Met de avontuurlijke audiotour onderzoek je grondig of alles wel klopt in het museum en ontdek je op spannende wijze de kunstwerken. Kijk je wel naar een kunstwerk of is het een kopie? En zit er een verhaal in de spiraal?

Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, 6221 KX Maastricht

Foto: Kennisland, CC BY-SA 2.0

Daar komen de Romeinen!

De beroemdste Romeinse Catacomben vind je uiteraard in... ehm.. Rome. Maar óók in Valkenburg aan de Geul. Diep onder de grond loop je met een gids door een enorm gangenstelsel. Bij het schijnsel van kaarslicht zie je hoe in de mergelgroeve heuse Romeinse catacomben en crypten werden nagebouwd. Je daalt af naar schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen en ontdekt prachtige fresco's. Trek je wel een warme trui aan?

Museum Romeinse Katakomben, Plenkertstraat 55, 6301 GL Valkenburg aan de Geul

Foto: Tjebbe Westendorp, CC BY-SA 2.0

Wonderlijke insecten

Een kamer vol wonderlijke insecten, honingbijen die rondvliegen in de heemtuin, bijzondere planten uit Zuid-Limburg, dieren uit verre landen, een nagebouwde vuursteenmijn... ja, zelfs een kleine verzameling 'natuurlijke' mummies. Je vindt het allemaal in het Natuurhistorisch Museum, in het meest karakteristieke deel van Maastricht. Het spannendste is wel om Bèr te ontmoeten, de mosasaurus met een gigantische bek. Zijn fossiel ligt namelijk in het museum!

De Bosquetplein 6-7, 6211 KJ, Maastricht

Foto: Ferdi De gier, CC BY-SA 2.0

Op zoek naar fossielen

Met een hamer en beitel in een rots gaan hakken, dat mag op zaterdag bij Mergelgroeve 't Rooth. Miljoenen jaren geleden lag hier een tropische zee en de fossielen van de schelpdieren, zee-egels en koralen die hierin leefden mag jij nu opgraven! Heb je genoeg gekapt en gehakt, dan ga je in het natuurgebied op zoek naar bijzondere dieren zoals de Sikkelsprinkhaan of Geelbuikvuurpad.

Groeve 't Rooth, Keerderweg, Gasthuis

Foto: GorissenM, CC BY-SA 2.0