Een openluchtmuseum betekent niet alleen dat het museum tentoonstellingen heeft in de buitenlucht. Het wil zeggen dat er historische gebouwen te zien zijn, die eigenlijk ergens anders stonden. In Nederland hebben we meer dan twintig openluchtmusea, groot en klein. Dit zijn de 5 openluchtmusea die je niet mag missen.

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Vrouwen in bolle jurken hangen de was uit en klompenmakers schaven het hout. Op de achtergrond zoeven de wieken van een molen in een rustig tempo. Op het museumterrein staan gebouwen uit de afgelopen vier eeuwen. Ze zijn op hun originele locatie uit elkaar gehaald en met de grootste precisie hier weer opgebouwd. Van broodjes bakken tot rijden in een oude tram; de hele zomer zijn er activiteiten voor het hele gezin.

Foto: Daisy Scholte

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum ben je eeuwen verwijderd van het Nederland van nu. Hier komen de verhalen van mensen die vroeger aan de Zuiderzee woonden tot leven. In het pittoreske dorpje tonen de oude bewoners historische ambachten, zoals paling roken en visnetten boeten. Wie wil mag het zelf ook eens proberen. Neem een paar losse euro's mee, want de boterbabbelaars in de snoepwinkel uit 1900 kun je niet met pinpas betalen.

Foto: Daisy Scholte

Kaap Skil in Oudeschild

Het strand afstruinen, op zoek naar schatten uit de woeste zee. Strandjutten is al sinds mensenheugenis een geliefde hobby op de Waddeneilanden. In het openluchtmuseum Kaap Skil in Oudeschild op Texel ligt een bijzondere collectie gevonden voorwerpen. Buiten is een historisch stukje Texel goed bewaard gebleven. In de vissershuisjes zie je goed hoe de eilanders hier honderd jaar geleden leefden.

Foto: Daisy Scholte

Vesting Bourtange in Bourtange

De oude verdedigingsstad ligt pal aan de grens met Duitsland. Bijna vijfhonderd jaar geleden werd het dorp gebouwd om ons land te beschermen tegen de Spanjaarden. Vandaag de dag is het dorp een prachtig openluchtmuseum. Maar niet zomaar een museum, het dorp wordt gewoon nog bewoond. Er zijn exposities, tentoonstellingen, gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Genoeg voor een volle dag vermaak.

Foto: Daisy Scholte

Zaanse Schans in Zaanstad

De Zaanse Schans is een soort samenvatting van Nederland. Chinese toeristen komen er maar wat graag om in vogelvlucht een indruk van ons polderlandje te krijgen. Met een klompenmakerij, werkende molens, Zaanse huisjes en haring happen is dit openluchtmuseum de ultieme Holland ervaring. Laat je niet afschrikken door het massatoerisme. De Zaanse Schans is nog steeds een bijzondere ontdekkingstocht voor jong en oud.

Foto: Daisy Scholte