In Wallonië heb je veel afwisselende uitstapjes voor gezinnen. De natuur en kastelen in de Ardennen zijn bij veel mensen wel bekend. Voor actieve gezinnen is hier dan ook veel te doen, zoals fietsen en wandelen. Maar er is nog meer in Wallonië, bijvoorbeeld bijzondere kindvriendelijke musea en de mooiste dierentuin van de lage landen.

De Citadel van Namen

Wallonië heeft een groot aantal forten en kastelen. Die van Namen is niet zo bekend maar wel enorm groot. Zo groot dat een treintje een rondrit maakt over het terrein. Duizenden jaren lang werd vanaf hier al het verkeer over de Maas en de Sambra die hier bij elkaar komen gecontroleerd. De wandeling door de catacomben is een spannend avontuur voor kinderen. Aansluitend kan je naar de leuke grote speeltuin die naast de citadel ligt.

Place d'Armes 64, 5000 Namur, België

Foto: Tikva Looijen

Wetenschapsmuseum het Pass

In een oude steenkolenmijn kan je een van de leukste wetenschapsmusea van België vinden. Een virtuele mijngang brengt je naar de ingang. In het Pass is voor alle leeftijden wat te doen. De allerkleinsten hebben hun eigen gedeelte waar ze huizen kunnen bouwen en minibergen kunnen beklimmen. Oudere kinderen kunnen virtueel racen tegen Usain Bolt en vermakelijke testjes doen die je meer leren over water, energie en genetica.

Rue de Mons 3, 7080 Frameries, België

Foto: Tikva Looijen

De railbikes van de Molignee

Fietsen op een railbike is een leuke activiteit voor het hele gezin. Deze fietsen voor 4 personen nemen je mee over de oude spoorlijn van Warnant naar Falaën. Er hoeven maar twee mensen te fietsen en de rest kan rustig rondkijken. De meeste gezinnen kiezen ervoor om een halve route te doen van 2 uur, waarbij je op beide punten kunt beginnen maar tot halverwege bij de abdij van Maredsous gaat. Voor papa's en mama's wacht hier het bier en voor kinderen een leuke speeltuin.

Rue de la Gare 82, 5522 Onhaye, België

Foto: Tikva Looijen

Dierentuin Pairi Daiza

De beste dierentuin van België en wat mij betreft van de hele Benelux kan je vinden in Wallonië. Wat Pairi Daiza zo bijzonder maakt, is dat er enorm veel moeite is besteed aan de volledige aankleding. De tijgers zitten niet gewoon in een verblijf, maar in een op ware grote nagemaakte Bayon-tempel zoals je die echt kunt bezoeken in Cambodja. De Panda's en kraanvogels hebben hun eigen Chinese domein met levensgrote Boeddha's en de vogelshows vinden plaats bij een echte oude kasteelruïne die hier al stond.

Domaine de Cambron, B-7940 Brugelette, België

Foto: Tikva Looijen

Avonturenspel in Dinant en omgeving

Wil je de kleine dorpjes van Wallonië verkennen maar het ook leuk houden voor kinderen, dan is het avonturenspel een aanrader. Dit spel kan je ophalen bij de VVV van Dinant en spelen in Dinant en 5 omliggende plaatsen: Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville. Een rugzak vol hulpmiddelen en een app leiden je door een aantal opdrachten: van evenwichtsproeven tot zoek de verschillen in de verschillende dorpjes. Speciaal voor kinderen van 4-12 jaar.

Avenue Colonel Cadoux 8, 5500 Dinant, België

Foto: Tikva Looijen