Turkije staat bekend om haar kusten, met all inclusive resorts en volop zon, zee en strand. Maar ook als de drukke kust je niet aanspreekt, valt er in Turkije volop te ontdekken. Zeker voor cultuurliefhebbers. Niet ver van de Turkse zuid- en westkust vind je de ruïnes van prachtige oude steden en tempels, die je even terugbrengen naar de tijd van de Romeinen en de oude Grieken.

Ephesus brengt de Romeinse tijd tot leven

Een lange hoofdstraat, met aan het eind een spectaculaire bibliotheek vol gedetailleerd beeldhouwwerk. Tempels, Romeinse beelden, een enorm theater, hammams, muurschilderingen in oude woonhuizen: Ephesus is de meest complete Romeinse stad in Turkije en er is weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen hoe de oude Romeinen hier leefden. Vanuit kustplaats Kusadasi ben je er zo, maar je kunt ook het gezellige Selçuk als uitvalsbasis gebruiken.

Ephesus, Efes/Selçuk, Izmir, Turkije

Foto: Leonardo, CC BY 2.0

Aphrodisias: de stad van de liefde

Achter de witte Griekse tempel doemen hoge bergen met besneeuwde toppen op. Voor je ligt een grote overwoekerde arena en in het groene, heuvelachtige landschap ontdek je steeds nieuwe tempels en theaters. Aphrodisias nodigt uit om uitgebreid de mooiste plekjes te verkennen. Aphrodisias is een oude Griekse stad, vernoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Vanaf de zuidkust kun je de stad makkelijk bezoeken.

Aphrodisias, Karacasu-Ileçsi, Turkije

Foto: michael.berlin, CC BY-SA 2.0

De reusachtige tempel van Apollo in Didyma

In Didyma staat maar één ruïne en dat is die van de reusachtige tempel van Apollo. Ooit stonden hier 122 enorme pilaren, 2,5 meter in omtrek en bijna dertig meter hoog. De tempel had ook een orakel, na dat van Delphi het belangrijkste van het Romeinse rijk. Tegenwoordig staan er nog maar enkele pilaren overeind, maar de omvang van Didyma is nog steeds erg indrukwekkend.

Apollo Tempel, Merkez, Didim (Yenihisar)/Aydin, Turkije

Foto: Natalie Sayin, CC BY 2.0

Het indrukwekkende theater van Miletus

In een desolaat landschap ligt een compleet Romeins theater, dat je gemakkelijk kunt beklimmen. Neem niet dezelfde weg terug, maar loop via de heuvels rond Miletus terug naar beneden. Dan kom je langs het Romeinse badcomplex, met oude baden die prachtig overwoekerd zijn. Miletus wordt relatief weinig bezocht, dus wie weet ben je de enige bezoeker. Ideaal om je even terug te wanen in de tijd van de Romeinen.

Miletus Theater, Merkez, Akköy Köyü, Didim (Yenihisar)/Aydin, Turkey

Foto: Ken & Nyetta, CC BY 2.0

Het strategisch gelegen Priene

Priene ligt bovenop een berg en biedt een fantastisch uitzicht over de groene omgeving. Je kunt een klein Romeins theater bekijken, maar het hoogtepunt zijn de overblijfselen van een tempel, gelegen tegen een ruige berg. Alleen de pilaren staan nog overeind en worden omringd door honderden grote brokstukken. Vanuit Kusadasi kun je een dagtrip naar Priene maken. Nog leuker als je zelf een auto huurt, want dan kun je verschillende bezienswaardigheden in dit gebied combineren!

Priene Ruïnes, Güllü Bahçe, Söke/Aydin, Turkey

Foto: Chris Ruggles, CC BY 2.0