Het Gardameer is een van de meest favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders die naar het zuiden reizen. Je rijdt vanuit Nederland dan ook makkelijk naar dit grootste meer van Italië, met op de achterbank enthousiaste kinderen die zich met elke kilometer meer verheugen op de strandjes aan het meer, kleurrijke gelati en nieuwe vriendjes. Met onderstaande tips wordt een vakantie voor de kinderen - en dus ook voor jou - nóg leuker!

Het fijnste strand aan het Gardameer

Een van de fijnste stranden voor kinderen aan het Gardameer is Spiaggia Porto Torchio, een lang en breed privé-kiezelstrand met een groot grasveld met ligweide, een speeltuin, picknickplekken en verschillende bars en restaurantjes. Dit strand is ook de beste uitvalsbasis voor als je naar het eiland Isola dei Conigli wilt, dat op 200 meter van het strand ligt. Bij laagwater kun je er zelfs heen wandelen!

Porto Torchio, Manerba del Garda

Foto: Lucio Sassi, CC BY-SA 2.0

Ontdek het grootste pretpark van Italië!

Niet alleen kinderen doe je een groot plezier met een dagje Gardaland, ook volwassenen zijn nooit te oud voor dit grootste pretpark van Italië. Er zijn vele attracties: van spectaculaire achtbanen tot een draaiend uitkijkplatform en Prezzemolo-land voor de kleinste bezoekers. Sinds 2015 is er een nieuwe achtbaan, Oblivion - The Black Hole, waarbij je vanaf ruim 40 meter hoogte loodrecht naar beneden valt.

Gardaland is dagelijks geopend, van eind maart tot eind september. In de zomer blijft het park zelfs open tot 23.00 uur.

Gardaland, Via Derna 4, Castelnuovo del Garda

Foto: Saskia Balmaekers

Splash! Waterpret

Niets zo verfrissend als een duik in een van de zwembaden van Parco Acquatico La Quiete. Op het piratenschip de Boucanier Splash kunnen kleine waterpiraten zich uitleven met waterpistolen en -kanonnen. Je kunt ook een frisse duik nemen in de 3 grote zwembaden. Uitgezwommen? Dan kun je mini-golfen, tafeltennissen, beachvolleyballen, ravotten in de speeltuin, vissen in het aangelegde meertje of meedoen met het kinderentertainment.

La Quiete is geopend van begin juni tot begin september.

Parco Acquatico La Quiete, Via Corte Bettina, Lonato del Garda

Foto: Visualhunt

Een zomernacht vol sprookjes

Eind augustus komen sprookjes tot leven in Riva del Garda. Tijdens de Notte di Fiaba wordt het stadje aan de noordkant van het Gardameer voor even de woonplaats van een bekend sprookjesfiguur. Er staat elk jaar 1 sprookje centraal. De straatjes worden versierd met figuren uit dit sprookje en er lopen veel verklede kinderen - en volwassenen - rond. Er zijn verschillende theater- en muziekvoorstellingen en het sprookjesfestijn eindigt met een groot vuurwerkspektakel.

Riva del Garda

Foto: Visualhunt

Ridders te paard

Oude riddertijden herleven in het Museo delle Armi, het wapenmuseum, in het kasteel van Brescia. Er zijn meer dan 1000 wapens te zien, waarmee het een van de grootste wapencollecties van Europa is. De prachtig versierde paradeschilden en zwaarden zijn ware kunstwerken, maar spektakel is pas echt verzekerd in de Sala delle Armature di Lusso, de zaal met luxe harnassen, waar ridders te paard je mee terug in de tijd nemen.

Het museum is van half juni tot eind september geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Van begin oktober tot half juni is het museum geopend van donderdag tot en met zondag.

Museo delle Armi | Castello di Brescia, Via Castello 6, Brescia

Foto: Visualhunt