Friesland is de provincie van de Elfstedentocht, de Waddeneilanden en heel veel mooie natuurplekken om te wandelen, fietsen en varen. Voor kinderen valt er ook van alles te beleven. In deze gids vind je de vijf leukste activiteiten in Friesland voor het hele gezin op een rij.

1. Op avontuur

In Friesland liggen een paar van de mooiste natuurplekjes van Nederland. Genoeg ruimte om te spelen en ontdekken, en dan vooral in en om het water. Het trots van Friesland is Nationaal Park De Alde Feanen (1). Dit natuurpark, dat tussen de steden Drachten en Leeuwarden ligt, is een walhalla voor natuurliefhebbers van elke leeftijd. Je kunt er eindeloos wandelen en fietsen, en bijzondere vogels spotten in de vogel-kijkhutten die je onderweg tegenkomt. Ook leuk: huur een kano bij het bezoekerscentrum en peddel door de poelen en over de meren. In het Pettebosk, midden in het park, kun je met een spannende tokkelbaan over slootjes suizen, en als een heuse tarzan van liaan tot liaan slingeren. Je kunt er ook heerlijk zwemmen. Haal jij een nat pak of houd je het droog? Toegang: vanaf 5 t/m 12 jaar: € 1 p.p. en volwassenen: € 2 p.p.*.

Beach-Kids_Pixabay (1).jpgFoto: Pixabay

2. Weldadige wadden

De Friezen noemen het wel hun voortuin: de Waddeneilanden. Een bezoek aan Friesland is niet compleet zonder een wandeling over het wad, ravotten in de duinen of zeehonden spotten op Schiermonnikoog. Vanuit Harlingen varen veerdiensten naar de eilanden Vlieland en Terschelling. Naar Terschelling mag je de auto meenemen, maar Vlieland is autoloos. Huur daar bij Zeelen Fietsverhuur (2) fietsen en tour op je gemak door mooie duingebieden en langs kneuterige dorpjes. Vanuit de Friese kustplaats Holwerd kun je naar Ameland en Schiermonnikoog. Tijdens een wandeling over het strand kom je zomaar groepjes zeehonden tegen die liggen te luieren in het zonnetje. Voor een speciale zeehonden boottocht met gids kun je terecht bij Water Events Lauwersoog (3).

3. Stedentocht

Friesland heeft ontzettend veel mooie natuurgebieden, maar je kunt er ook heerlijk door gezellige steden banjeren. De namen Bolsward, Franeker en Harlingen ken je vast wel van de Elfstedentocht. Bolsward is een aanrader voor een dagje gezellig winkelen en een rondvaart door de stadsgrachten. In het oude stadscentrum vind je veel gezellige terrasjes en kun je een kijkje nemen bij spannende oude vestingmuren. Harlingers zijn echte feestbeesten. In het gezellige centrum van de prachtige havenstad worden regelmatig parkontbijtjes, straatfestivals en zondagsmarkten georganiseerd. Franeker bestaat al sinds het jaar 800 en is een mooie, historische stad. Bekijk het monumentale Stadhuis van Franeker (4), en schuif bij café-restaurant Poort van Franeker (5) aan voor een lekker Hollands soepje, tosti's en broodjes. Ook de oer-Friese steden Sneek, Stavoren en Hindelopen zijn een bezoekje meer dan waard.

4. Binnen spelen

Werkt het weer niet mee? Dan raken kinderen al gauw verveeld. Gelukkig is er in de stad Joure, vlak onder Sneek, het Binnenspeelbos Joure (6). Hier kunnen kids van 3 tot ongeveer 15 jaar naar hartenlust klimmen, spelen, glijden en op ontdekkingstocht op het avontureneiland. Na afloop is het smullen geblazen van pannenkoeken en ijs. Voor kinderen is de toegang € 6,50. Papa en mama mogen gratis mee*. Kleine waterratjes kunnen geen genoeg krijgen van de glijbanen en speeltoestellen in Jonas en de Walvis (7). Dit waterspeelparadijs in de buurt van Drachten en Nationaal Park De Alde Feanen, is een feest voor jong en oud. In het restaurant staan pannenkoeken en andere, lekkere snacks op het menu. Er is een springkussen voor kleine energiebommetjes, zodat papa en mama even - redelijk - rustig kunnen eten en drinken. Voor kinderen is de toegang € 6,50. Voor ouders en begeleiders € 3.*

Friesland-Earnewâld_VisualHunt (1).jpgFoto: Sjaak Kempe op Visual hunt / CC BY

5. Koek en zopie

Zeg je Friesland, dan denk je natuurlijk aan de Elfstedentocht en schaatsen. En als het eenmaal vriest, zijn ze in Fryslân niet meer te houden. Geen enkele provincie heeft zó veel water (lees: natuurijs) waar geschaatst kan worden. De Friesche IJsbond houdt de kwaliteit van het ijs in de gaten en zet toertochten uit. Een van de mooiste plekken om op natuurijs te schaatsen is de Jan Durkspolder in het Park De Alde Feanen, bij Earnewâld. Is het kwik nog niet genoeg gedaald, dan kun je altijd de ijzers onderbinden voor een paar rondjes in de Elfstedenhal (8) in Leeuwarden. Voor Snelle Jelles is er de 400-meter buitenbaan, en kinderen kunnen naar hartenlust pirouettes draaien op de binnenbaan. Je kunt er ook andere leuke, ijzige activiteiten ondernemen zoals ijsstokschieten, wat een beetje op curling lijkt. Toegang: jeugd t/m 17 jaar € 4,50 en volwassenen vanaf 18 jaar € 6,50.*

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

De Elfstedentocht

Misschien wel 's werelds beroemdste schaatstocht op natuurijs, en in elk geval Neerlands trots, is de Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht). De toerwedstrijd is bijna 200 kilometer lang en wordt ook wel de 'Tocht der Tochten' genoemd. Schaatsen was vroeger in koude winters voor een Fries de enige manier om een lange afstand af te leggen, want een paard was niet voor iedereen betaalbaar. In 1890 maakte Pim Mulier als eerste een plezierschaatstocht langs de elf Friese steden. Hij stond aan de wieg van de eerste officiële Elfstedentocht in 1909. De laatste Elfstedentocht was op 4 januari 1997.

Eten en drinken

In Friesland vind je veel fijne restaurants in alle prijsklassen. Een wel heel bijzonder, kindvriendelijk restaurant is de Pannenkoekentrein (9), die vertrekt vanaf het Harry Potter-achtige station Marrum-Westernijkerk.

Overnachten

In Friesland vind je veel fijne hotels in o.a. Harlingen, Leeuwarden en Sneek.

Top 3 typisch Fries

Kaatsen, de oudste Nederlandse balsport waarbij met een soort pingpongbal wordt gegooid.

Fierljeppen, polsstokverspringen. Oude traditie in Bergum, Buitenpost, It Heidenskip, IJlst, Joure en Winsum.

De Alvestêdestunt, de Friese versie van het Suske en Wiske-verhaal De Elfstedenstunt.

Contacten

  1. Nationaal Park De Alde Feanen: Feantersdyk, Warten, Friesland, +31 511539 618
  2. Zeelen Fietsverhuur: Dorpsstraat 2, 8899 AH, Vlieland, Friesland, +31 562451090
  3. Water Events Lauwersoog: Strandweg 5, 9976 VS Lauwersoog, Friesland
  4. Stadhuis van Franeker: Raadhuisplein 1, 8801 KX Franeker, Friesland
  5. Poort van Franeker: Stationsweg 1, 8801 JL Franeker, Friesland, +31 517392124
  6. Binnenspeelbos Joure: Marconiweg 20b, 8501 XM Joure, Friesland, +31 513419505
  7. Jonas en de Walvis: Solcamastraat 30, 9262 ND Sumar, Friesland, +31 511461385
  8. Elfstedenhal: Fryslânplein 1, 8914 BZ Leeuwarden, Friesland, +31 582135555
  9. Pannenkoekentrein: Stasjonswei 24, Perron 1, 9073 GJ Marrum, Friesland, +31 518411750