De hoofdstad van Macedonië, Skopje, is een stad waar de historische kern wordt gecombineerd met veel moderne gebouwen en beeldhouwwerken. Aan de rivier de Vardar ligt aan de ene kant het oude plein voor de bazaar, maar wanneer je over de oude historische brug loopt zie je direct de opulente fontein "Krijger ter paard". Dit is een van vele opvallende standbeelden die voor het Skopje 2014-project geplaatst zijn.

Uitzicht over Skopje vanaf het Kale Fort

Het grote fort van Skopje is van buiten minstens zo indrukwekkend als in de Middeleeuwen. De gebouwen, zoals de soldatenwoningen die vroeger binnen de muren stonden, zijn wel verdwenen. Je bezoekt het fort dus vooral vanwege het uitzicht over de stad Skopje en de rivier de Vardar. Het uitzicht is het mooist rond zonsondergang wanneer het licht van achteren komt.

Skopje 1000, Macedonië

Foto: Tikva Looijen

De kleurige fresco's van het Sveta Spa-kerkje

Het mooiste kerkje van Skopje is zonder twijfel de Sveta Spa-kerk. De "Kerk van de Heilige Verlosser" is van buiten onopvallend half verstopt op een verzonken binnenplaats. Binnen word je overvallen door de sterke wierookgeur en de kleuren. De hele kerk is versierd met prachtige fresco's en houtsnijwerk. Een deel van het houtsnijwerk komt oorspronkelijk uit een nog oudere kerk uit de 16e eeuw, terwijl de meest recente fresco's op het plafond veel minder oud zijn.

Str. Makarie Frckovski No. 8, Skopje 1000

Foto: Tikva Looijen

De Moskee van Mustafa Pasha: al honderden jaren in gebruik

Skopje was lange tijd onderdeel van het Ottomaanse rijk en de moskee van Mustafa Pasha stamt uit deze tijd. De moskee is sinds de bouw in 1492 nauwelijks veranderd en nog steeds in gebruik. Als er geen gebedsmoment is, ben je van harte welkom om binnen te kijken, mits gepast gekleed. De Iman wijst graag historische details aan in de op het eerste gezicht sobere inrichting.

Fort Kale, Skopje 1000, Macedonië

Foto: John Crane, CC BY 2.0

Ga winkelen in de oude oriëntaalse bazaar

De oude oriëntaalse bazaar stamt uit de Ottomaanse tijd. De bazaar is vergelijkbaar met de souks die je nu nog volop tegenkomt in het Midden-Oosten. Maar hier zitten veel restaurantjes en uitgaansgelegenheden in de smalle straatjes. In de wirwar van de bazaar kun je op zoek naar souvenirs die in winkeltjes, maar ook door verkopers op straat worden aangeboden. Op de groente- en fruitbazaar winkelen de inwoners van Skopje zelf ook.

Old bazar Skopje 1000, Macedonië

Foto: Tikva Looijen

Bouwwerken voor Skopje 2014

Wanneer je door het oude hart van Skopje loopt, zul je constant bijzondere standbeelden en fonteinen tegenkomen. Ze zijn allemaal gebouwd voor het project "Skopje 2014" dat Skopje meer uitstraling moest geven. Bij het begin van de bazaar vind je bijvoorbeeld het beeld "Moeder en Kind". Naast de oude historische brug is een moderne brug vol beelden. Er staan 28 beelden op deze brug, dus je hoeft niet te dringen voor een selfie met een historisch figuur uit de geschiedenis van Macedonië.

Art Bridge Kej 13-ti Noemvri, Skopje 1000, Macedonië

Foto: Tikva Looijen