Berlijn is een stad waar je als geschiedenisliefhebber gerust een aantal weken door kunt brengen zonder je te vervelen. De Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog hebben, zoals algemeen bekend, hun sporen nagelaten. Maar ook voor erfenissen uit een verder verleden kun je er terecht.

Versailles van Pruisen

Park en Slot Sanssouci stammen uit de 18e eeuw en werden aangelegd door de Pruisische koning Frederik de Grote. Dit complex noemt men het 'Versailles van Pruisen' en staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Op warme dagen breng je hier gerust een hele dag door.

Maulbeerallee, Potsdam

Foto: Wolfgang Staudt, CC BY 2.0

Weelderig slot

Uit een iets eerdere periode stamt het barokke paleis Schloss Charlottenburg. Frederik de Grote heeft een tijd in dit slot gewoond, voordat hij naar Slot Sanssouci verhuisde. Het volledig gerestaureerde slot (het bleef niet gespaard in de Tweede Wereldoorlog) en de aangrenzende tuinen zijn goed voor een middag vullende activiteit.

Spandauer Damm 20-24, Charlottenburg

Foto: Ben Garrett, CC BY 2.0

Omringd door pauwen

Eveneens uit de Pruisische periode, stamt het Pfaueninsel in de Berlijnse Wannsee. Een idyllisch eiland waar je tot op de dag van vandaag omgeven bent door loslopende pauwen. Perfect voor een zomerse dag uit, doorspekt met historische sfeer. Het eiland is alleen bereikbaar met een speciaal veerpondje.

Pfaueninsel, Wannsee

Foto: János Balázs, CC BY-SA 2.0

De Muur

Er is een aantal plekken in Berlijn waar je restanten van de Muur kunt bekijken. Een van de minder bekende locaties vind je bij S-Bahn halte Bernauer Straße; Platz des 9. November 1989. Dit was de eerste plek waar men op 9 november 1989 de grens tussen Oost- en West-Berlijn over kon steken.

Bornholmer Straße 70, Mitte

Foto: Mikel Larreategi, CC BY 2.0

Een berg geschiedenis

Opgebouwd uit het puin dat achterbleef na de Tweede Wereldoorlog en bovenop een nooit afgekomen Nazi school, is de Teufelsberg een bijzondere plek in het Berlijnse Grunewald. Op de top vind je een oud afluisterstation dat stamt uit de Koude Oorlog. Je kunt hier ook een rondleiding krijgen (op aanvraag).

Teufelsberg, Grunewald

_Foto: Thomas Siems, CC BY-SA 2.0_