Erszébetváros. Een hele mond vol, maar kort gezegd is dit de Joodse wijk van Boedapest. Vóór de Tweede Wereldoorlog woonde hier bijna 200.000 Joden en ondanks dat er daarvan niet zo veel meer over zijn, staat deze wijk nog steeds bol van de herinneringen aan de ooit zo kleurrijke groep inwoners van Boedapest.

Dohány synagoge

De Dohány synagoge is vernoemd naar de straat waar hij in staat, maar is beter bekend als de Grote Synagoge. Logisch, het is de grootste van Europa en je ziet de torentjes van rode, gele en blauwe bakstenen al op meters afstand. Vanwege de vele bogen en rozet-vormige ramen doet het gebouw een beetje Moors aan. Binnenin wachten je prachtige mozaïekvloeren, mooi houtsnijwerk en vergulde bogen.

Dohány Utca 2, Boedapest

Foto: Daniel Edwins, CC BY-SA 2.0

Joods Historisch Museum

Het Joods Museum is gelegen naast de Dohány synagogue, ofwel: de Grote Synagoge, en een echte must-see in Boedapest. Hier groeide Theodor Herzl op, de grondlegger van het Zionisme. In het museumpje staat het Jodendom in Hongarije centraal, met een enorme collectie religieuze relikwieën die voor Joodse hoogtijdagen werden gebruikt, een expositie over de Holocaust en tijdelijke tentoonstellingen van bijvoorbeeld Chagall en Soutine.

Dohány Utca 2, Boedapest

Foto: Ramón Cutanda López, CC BY 2.0

Kazinczy Útca synagoge

De Joodse wijk herbergt een paar kleine en bijzondere synagogen, zoals die aan de Kazinczy Útca. Deze synagoge is het gebedshuis van de orthodoxe Joden van Boedapest. Hij ligt een beetje verstopt tussen de huizen en heeft een kleurrijke Art Nouveau-façade. De enthousiaste beheerder vindt het leuk als er geïnteresseerden langskomen en geeft je graag een privérondleiding. Let vooral op de plafondschilderingen.

Kazinczy Utca 29-31, Boedapest

Foto: Karen Blakeman, CC BY-SA 2.0

Wallenberg Memorial Park

De enorme treurwilg, achter de Dohány synagoge, werd opgericht ter nagedachtenis aan de Zweed Raoul Wallenberg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 35.000 Joden van de kampen redde. Op elk blaadje van de boom staat de naam van een Holocaust-slachtoffer gegraveerd. De wilg telt zo'n 5000 blaadjes. In het park zijn meer gedenktekens te vinden, bijvoorbeeld voor gewone Hongaren die, net als Wallenberg, duizenden Joden redden.

Dohány Utca 2, Boedapest

Foto: Karen Blakeman, CC BY-SA 2.0

GOUBA

Toen de Joodse bewoners na de oorlog niet terugkeerden, raakte Erszébetváros in verval. De Gozsdu Udvar, het ooit kloppende hart van de wijk, lag er maar verlaten bij. Tot 2008. Want sindsdien herleeft jaarlijks van april tot oktober het verleden in Gozsdu Udvar tijdens GOUBA, een zondagse markt waar je vintage kleding en handgemaakte accessoires op de kop kunt tikken, maar ook kunt genieten van straattheater. Je bereikt Gozsdu Udvar via Király utca of Dob utca.

Király Utca 13, Boedapest

Foto: Vilmos Vincze, CC BY 2.0