Heb je je ooit afgevraagd hoe het moet zijn om in een kasteel te wonen? In Normandië kan je door de gangen dwalen van tal van kastelen, rondstruinen in strakke Franse tuinen en je vergapen aan de rijke interieurs van de 17e en de 18e eeuw.

Interieur centraal bij het Musée et Jardins du Château de Vendeuvre

Het Kasteel van Vendeuvre werd gebouwd in de 18e eeuw en ziet er nog net zo uit als toen. Je kan er door de kamers met rijk interieur dwalen om een indruk te krijgen van het leven in deze zomerresidentie. Er is ook een permanente tentoonstelling rond luxeobjecten uit China, zoals schilderijen en porselein, die in die periode erg in trek waren. In de Oranjerie van het kasteel kan je terecht voor een expo rond miniatuurmeubels. In de tuinen kan je een mooie wandeling maken.

Château de Vendeuvre, 14170 Vendeuvre (Calvados)

Foto: isamiga76, CC BY 2.0

Actief met het verleden in het Château de Beaumesnil

Het Kasteel van Beaumesnil dateert van de 17e eeuw en is een mix van maniërisme en barokke elementen. Je kan er een workshop volgen rond de geschiedenis van de gastronomie en de tafeldekking, of karamel proeven in de originele oude keuken. Kinderen kunnen er leren koken terwijl jij rustig door de kamers van het kasteel dwaalt. Verder is er ook een tentoonstelling rond boekbindkunst en kan je er genieten van vier hectare Franse tuinen.

Rue des forges, 27410 Beaumesnil (Eure)

Foto: stanze, CC BY-SA 2.0

Thuis bij een kunstverzamelaar in het Château du Champ de Bataille

Dit 17e-eeuwse barokke kasteel werd sinds 1992 volledig gerestaureerd door de huidige eigenaar, de beroemde interieurarchitect en kunstverzamelaar Jacques Garcia. In de kamers zijn de originele meubelen nog steeds te bewonderen, naast andere objecten. Garcia reconstrueerde eveneens de Franse tuin op basis van oude schetsen. Het kasteel dankt zijn naam aan haar locatie: het is gebouwd op de plek waar in 935 een groot gevecht plaatsvond.

Route du Château, 27110 Sainte-Opportune-du-Bosc (Eure)

Foto: stanze, CC BY-SA 2.0

Van burcht tot kasteel in het Château d'Ételan

Het Kasteel van Ételan is een burcht uit de 14e eeuw die in de 15e eeuw werd omgevormd tot gotisch kasteel. Binnen lijkt de tijd al enkele generaties stil te staan. De kelder, de kasteelmuur en het wachthuis zijn nog origineel. Het kasteel heeft een eigen kapel met prachtige glas-in-loodramen, muurschilderingen en een aantal Mariabeelden. In plaats van een strakke Franse tuin vind je hier een groot grasveld, beplante terrassen en een bos.

76330 Saint-Maurice-d'Ételan

Foto: isamiga76, CC BY 2.0

Op bezoek bij de familie Forbes in het Château de Balleroy

Het Kasteel van Balleroy dateert uit de 17e eeuw en is momenteel in handen van de bekende familie Forbes. Het wordt nog steeds bewoond, maar in de zomer kan je een rondleiding krijgen door een deel van de kamers. In een van de bijgebouwen is een luchtballonnenmuseum ondergebracht, opgebouwd uit de privécollectie van Malcolm Forbes. Op het landgoed liggen ook nog Franse tuinen, een wandelpark, een brasserie en een winkeltje.

Rue du Sapin, 14490 Balleroy

Foto: stephane333, CC BY-SA 2.0