Mijn eerste kennismaking met Luxemburg was het tankstation. Als student Toerisme was ik een zomer lang werkzaam op een pendelbus tussen Nederland en de Spaanse kust en ik zag vanuit de bus niet gek veel van het Groothertogdom. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. In de jaren die volgden stond dit kleine land verscheidene malen op mijn reisplan met als absolute toppers: de kastelen.

Vaderlandse geschiedenis in Vianden

Het eerste kasteel dat ik in Luxemburg bezocht, was in de plaats Vianden. Gelegen op een groen beboste heuvel, hoog boven het stadje uittorenend. Ooit stond hier een Romeins kasteel, eeuwen erna bouwde men aan een vesting voor een belangrijke familie. Niemand minder dan de leden van het Huis van Oranje-Nassau. Tip: neem deel aan de begeleide bezoeken of huur een audioguide.

Montée du Château,9408 Vianden, Luxemburg

Foto: Ruben Holthuijsen, CC BY 2.0

Sprookjesruïne in Beaufort

"Is daar iets te zien dan?" vraag ik met enige aarzeling aan mijn reisgenoot, die vastbesloten de auto richting Beaufort stuurt. "Die burcht ligt in puin," pruttel ik er achteraan. Onverstoorbaar rijden we verder en ineens doemt het bouwwerk voor ons op. Een sprookjesachtig half vergaan kasteel heet ons welkom. Wat fijn dat de staat Luxemburg zich over deze prachtige ridderburcht bekommert, het is een plaatje.

24 Rue du Château,L-6310 Beaufort, Luxemburg

Foto: Eva Hopstaken

De sage van Siegfried

Kazematten hebben niets met kaas te maken. De ondergrondse militaire vestinggordel bestond ooit uit 24 forten en 6 andere belangrijke versterkingen. In tijden van oorlog huisde hier een complete stad met duizenden inwoners, maar ook een bakker en een slager. Terwijl ik over de verschillende verdiepingen dwaal, waan ik me in de middeleeuwen. Zoek een local en vraag naar het verhaal van Siegfried, de eerste graaf en iets met een vissenstaart...

10 Montée de Clausen,1343 Luxembourg, Luxemburg

Foto: Misty, CC BY 2.0

Bourscheid in de schijnwerpers

Al meer dan duizend jaar prijkt het kasteel van Bourscheid langs de oevers van de Sûre. Een kolos van een gebouw, niet gek als je bedenkt dat eeuw na eeuw een nieuwe generatie met expansiedrift het bouwwerk uitbreidde. Uiteindelijk verlieten de laatste heren het in verval geraakte kasteel en lieten het aan de staat achter. Die kluste er flink op los, met als toppunt de prachtige buitenverlichting. Een absolute topper.

Rue du Château, L 9140 Burscheid, Luxemburg

Foto: Anna & Michal, CC BY-SA 2.0

Een pracht van een residentie

Bij een bezoek aan Luxemburg mag een bezoek aan het Groothertogelijk Paleis simpelweg niet ontbreken. Een pand met een bewogen geschiedenis. Het begon haar carrière als raadhuis en promoveerde tot zetel van de regering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door de Duitsers tot ordinaire kroeg veroordeeld, om na de bevrijding geheel tot de beschikking van de groothertog te staan.

17 Rue du marché-aux-Herbes, Luxembourg, Luxemburg

Foto: Mohamed Yahya, CC BY-SA 2.0