Dubai is de stad van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld, exorbitante luxe en ambitieuze bouwprojecten. The sky is the limit, maar wie goed zoekt komt hier en daar nog het karakteristieke oude Dubai tegen.

De Souks

Een wandeling door de souks neemt je 100 jaar mee terug in de tijd, jaren voordat er olie werd gevonden en toen het emiraat Dubai nog een belangrijke handelsvesting was. Het ruikt er naar gedroogde kruiden en gemalen specerijen, en geen deal wordt beklonken zonder eerst stevig te hebben onderhandeld. Je vindt er onder andere goud van onberispelijke kwaliteit, specerijen en cosmetica. De perfecte plek voor een mooi souvenir.

Al souk

Foto: Stéphanie Versteeg

Dubai Museum

Het Dubai Museum is niet alleen een prima plek om te ontsnappen aan de verzengende hitte, maar je komt er ook een hoop te weten over de geschiedenis van het emiraat. Het museum is gevestigd in het Al Fahidi Fort, daterend van 1787 en daarmee het oudste gebouw van Dubai. Je leert er meer over de handelsgeschiedenis en de tradities uit het oude Dubai.

Al Fahidi Street opposite Grand Mosque

Foto: Pixabay

De Dubai Creek oversteken met een Abra

Reizen per metro is verreweg de snelste manier om je van A naar B te verplaatsen, maar als je van de souks naar het Dubai Museum gaat, is een tochtje in een houten vissersboot de leukste manier van vervoer. In een stad waar alles draait om geld en expansie kun je nog net als vroeger met een Abra de rivier oversteken. Ook niet verkeerd: de prijs is ouderwets laag.

Baniyas Road

Foto: Stéphanie Versteeg

Al Fahidi Historical Neighborhood

Vooruit, dit buurtje is op sommige plekken wel heel erg gepolijst en écht authentiek kun je het niet noemen, maar we hebben het ten slotte over Dubai. Al Fahidi Historical Neighborhood neemt je mee naar het Dubai van vroeger, toen de huizen nog werden gebouwd met materialen als leem en hout. De karakteristieke bouwwerken bieden anno 2016 onderdak aan galeries, cafés en culturele centra.

Al Fahidi Street opposite Musalla Post Office

Foto: Stéphanie Versteeg

Hatta Heritage Village

Hatta Heritage Village is een oud bergdorpje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Het dorpje is enkele jaren geleden volledig gerestaureerd, maar de authentieke sfeer is dankzij gebruik van traditionele materialen behouden gebleven. Naar schatting is het dorp zo'n 2000 à 3000 jaar oud en biedt daarom een unieke kijk op het Dubai van weleer. Hatta Heritage Village ligt op zo'n 100 kilometer buiten de stad.

Hatta

Foto: Stéphanie Versteeg