De Europese instellingen, cultuur en lekker eten: Brussel staat bekend om een hoop dingen, maar kindvriendelijkheid is daar niet een van. Onterecht! Want ook voor kids heeft de Belgische hoofdstad een hoop te bieden. Ik verklap mijn 5 beste tips.

Op bezoek bij papieren helden in het Stripmuseum

In het Stripmuseum leer je alles over de geschiedenis van de strip en de belangrijkste Belgische tekenaars. Leerzaam, maar ook leuk, want je vindt er levensgrote stripfiguren en in de leeszaal heb je keuze uit meer dan 3.000 titels. Een fijne extra: het museum bevindt zich in een prachtig Art Nouveau-gebouw van Victor Horta.

Belgisch Stripmuseum, Rue des Sables 20, 1000 Brussel

Foto: Yann Gar, CC BY-SA 2.0

Van de eerste auto's tot de snelste racewagens

In Autoworld vind je een van de grootste autocollecties ter wereld. Je loopt er tussen de eerste modellen en de nieuwste sportwagens. Een ritje maken kan niet, maar jong en oud kunnen zich wel laten fotograferen achter het stuur van een F1 Vaillante. Tip: Autoworld bevindt zich in een gigantische hal waar het in de winter wat fris en in de zomer best warm kan zijn. Kleed je dus naar het seizoen.

Autoworld Brussel, Jubelpark 11, 1000 Brussel

Foto: beeveephoto, CC BY-SA 2.0

Dino's spotten in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

De Galerij van de Dinosauriërs in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bevat de grootste dinosaurustentoonstelling in Europa. Kinderen kunnen er aan de slag met educatieve spelletjes en oog in oog staan met een volledig dinosaurusskelet. In het speciaal voor hen ontworpen paleoLAB kunnen ze zelfs in de huid kruipen van een paleontoloog, een geoloog of een antropoloog. Wie weet ontdekken ze wel een fossiel!

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Rue Vautier 29, 1000 Brussel

Foto: fdecomite, CC BY 2.0

Terug in de tijd in de Hallepoort

De Hallepoort is de laatst overgebleven stadspoort van Brussel. Hij werd gebouwd in de 14e eeuw en is nu een museum dat je meeneemt naar die tijd. Er zijn speciale audiogidsen voor families en kinderen kunnen een heuse wapenuitrusting aantrekken. Op het plein voor de Hallepoort vind je trouwens een van de fijnste speeltuinen van de stad.

Hallepoort, Zuidlaan 150, 1000 Brussel

Foto: William Murphy, CC BY-SA 2.0

Heerlijk kind zijn in het Kindermuseum

Het Kindermuseum wil kinderen op een actieve manier onderzoek laten doen naar zichzelf en de wereld om hen heen. Het is eerder een speelparadijs dan een museum. Je bengels kunnen er hun energie kwijt in de buitenspeeltuin, leren koken, toneel spelen, knutselen en meer. Alle activiteiten worden vergezeld van borden met uitleg, maar die hebben ze niet nodig om er een fijne middag van te maken.

Het Kindermuseum, Rue du Bourgmestre 15, 1050 Elsene

Foto: Martin Vorel, CC0 1.0