Kreta is één van de grotere Griekse eilanden. Vermijd de party-bestemmingen op dit eiland, zoals Chersonissos, en je zult ontdekken dat dit een heel afwisselend eiland is met authentieke dorpjes. Zeker voor gezinnen die graag actief zijn tijdens hun vakantie en zon en zee willen combineren met sportieve activiteiten is er genoeg te beleven.

Minoïsch paleis Knossos

Restauratie met beton en veel eigen fantasie. Moderne archeologen zouden nu niet meer zo te werk gaan. Hoe historisch onjuist het waarschijnlijk ook is, het paleis van de Minoïsche koning Minos komt voor kinderen wel echt tot leven. Vertel daarbij de spannende verhalen over de minotaurus, een half stier/half man die zich voedde met mensenvlees. Elk jaar moesten 7 jongens en 7 meisjes het labyrint in waar deze stier woonde, totdat de jonge Thesaus het monster doodde.

Knossos, 714 09, Griekenland

Foto: Pixabay

Wandeling door de Samariakloof

Eén van de mooiste wandelingen van Europa gaat door de Samariakloof. De wandeling is 16 kilometer lang en dus alleen geschikt met kinderen die goed kunnen lopen of die nog mee kunnen in een kinderdrager. De wandeling is, op de afdaling aan het begin na, relatief vlak. Bovendien kan je onderweg water kopen en zijn er verschillende rustmogelijkheden. De mooie natuur, het klaterende riviertje en de steeds smaller wordende kloof maken het een indrukwekkende tocht.

Xyloskalo, Crete, Greece

Foto: Pixabay

Limnoupus waterpark

Op Kreta zijn verschillende waterparken voor het hele gezin. Niet de meest populaire, maar wel één van de meest moderne is Limnoupus vlakbij Chania. De wildwaterbanen en glijbanen zijn natuurlijk aanwezig. Maar het park is ook zo ontwikkeld dat kinderen worden uitgedaagd om op verschillende manieren met water te spelen. Bovendien is het hier minder druk dan in de meeste andere waterparken op Kreta.

Varipetro, Chania 731 00, Griekenland

Foto: Pixabay

Aquarium en reptielencentrum

Op Kreta zit een klein aquarium en reptielencentrum waar dieren worden opgevangen. Leuk om te bezoeken met kinderen. Je mag de ongevaarlijke dieren, zoals schildpadden en leguanen, vasthouden en aaien. Bovendien merk je direct dat de eigenaren passie hebben voor wat ze doen en ze vertellen je graag meer over de dieren die hier wonen. Het is klein, maar met je kaartje mag je wel elke dag van je vakantie gratis terugkomen als je dit zou willen.

7 Filikis Eterias, Chersonissos, Kreta 700 14, Griekenland

Foto: Pixabay

Mountainbiken op Kreta

Met kinderen vanaf een jaar of zeven kan je gaan mountainbiken. Er zijn veel verschillende routes die door traditionele dorpjes gaan, dwars door de natuur of die afdalen naar verborgen baaien en strandjes. De gravelwegen zijn rustig en goed te berijden, al moet je wel rekening houden met het hoogteverschil en kan je het beste in de ochtend of namiddag op pad gaan. Er zijn een aantal organisaties op Kreta die mountainbiketochten voor gezinnen organiseren. Maar vaak kan je accommodatie je ook tips geven over routes in de omgeving die geschikt zijn met kinderen.

Foto: Pixabay