Wandelen door Thessaloniki is als reizen door de tijd. Je ziet er schitterende overblijfselen uit de oude Griekse en Romeinse tijd, maar ook Ottomaanse bouwwerken, synagogen, verfrissende street art en industriële panden die een nieuwe bestemming kregen. Door het oversteken van een straat kun je simpelweg 1500 jaar door de tijd reizen. Hoe dat zit? Ik leg het uit.

Grieken en Romeinen

Het oudste pronkstukje van Thessaloniki is zonder twijfel de Agora. Dit 300 jaar oude forum was eerst van de Grieken, later werd het door de Romeinen gebruikt. Rondom dit forum vind je trouwens nog veel meer historische opgravingen, zo'n 4000 jaar oud, daterend uit de tijd van Alexander de Grote. Gigantische mozaïekvloeren die zo goed als in tact zijn, tempels en graftombes. Al wandelend door de stad zie je constant bizar oude en prachtige opgravingen.

Agnostou Stratiotou 6, Thessaloniki

Foto: Tilemahos Efthimiadis, CC BY-SA 2.0

Archeologisch en Byzantijns Museum

Je hoeft in Thessaloniki nooit lang te graven om de meest bijzondere historische kunstschatten op de duiken. In en rond de stad zijn de mooiste dingen gevonden en deze kun je in het Archeologische museum zien. Sta versteld bij de complete graftombes met inhoud en enorme mozaïeken vloeren. Steek je de straat over, dan reis je 1500 jaar door de tijd. Want in het Byzantijns Museum vind je de mooiste religieuze kunstwerken uit de tijd van de Byzantijnse overheersing.

Manoli Andronikou, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer

Het Paleis van Galerius

Als je het centrum van Thessaloniki in loopt, kom je meteen het paleis van Galerius tegen dat stamt uit de 4de eeuw. Beetje bij beetje komen er steeds meer delen van het paleis naar boven. Er wordt namelijk flink gebouwd in de omgeving en telkens als een flatgebouw wordt neergehaald komen er marmeren vloeren, zalen en pilaren tevoorschijn. Even verderop zie je de Rotunda, bedoeld als graftombe van Galerius, maar door de Ottomanen eeuwen later als moskee gebruikt.

Dimitriou Gounari, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer

Ottomaanse overheersing

Thessaloniki werd honderden jaren overheerst en dat heeft het straatbeeld van Thessaloniki in grote mate bepaald. Zo waren overal in de stad hamams te vinden. Een mooi voorbeeld is de Bei Hamam uit de 15de eeuw. Deze wordt niet meer gebruikt, maar je kunt het oude Turkse bad toch wat beter bekijken als je bij het Café To Palio Hamam wat gaat drinken. Binnen zie je nog sporen van de oude baden en vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de koepeldaken.

Mitropolitou Gennadiou 11, Thessaloniki

_Foto: Esther de Bee_r

Street art in Thessaloniki

Tot enkele jaren geleden ging Thessaloniki gebukt onder een nogal zakelijk en industrieel imago. De stad werd vooral bezocht vanwege evenementen in het grote congrescentrum aan de rand van de stad. Maar de nieuwe burgemeester wilde hier graag een streep onder zetten en ondersteunde jonge kunstenaars met commissies voor kunstwerken op de grauwe gebouwen. Resultaat: als je over de straten Egnatia en Tsimiski wandelt, zie je de mooiste street art en muurschilderingen.

Tsimiski, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer