De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Het gebied is vooral bekend om de prachtige natuur, maar ook de Veluwse stad Apeldoorn heeft bezoekers veel te bieden. De apen van de Apenheul en Julianatoren zijn de grootste toeristische trekkers, maar er is meer te beleven.

Wandelen bij Kootwijkerzand

Op de Veluwe ligt de grootste zandbak van Nederland: het Kootwijkerzand. Neem je emmertje en schepje mee en bouw de mooiste zandkastelen. In dit gebied zijn meerdere korte wandelingen uitgestippeld. Vergeet daarbij niet de uitkijktoren te beklimmen om de Veluwe van bovenaf te bekijken. Als je je verrekijker meeneemt kan je zelfs wild spotten, vooral rond de schemering is de kans groot dat je dieren ziet.

Van 't Hoffweg, Kootwijk

Foto: Kip Soep, CC BY 2.0

Loenense waterval en de schaapskudde

De hoogste waterval van Nederland is te vinden in Loenen. Het water van de Vrijenberger Spreng stroomt naar het Apeldoorns kanaal en bij Loenen zijn er stenen watervallen aangelegd om de stroomsnelheid te beperken. Het is een mooi wandelgebied en voor kinderen is spelen met het water een extra trekker. Een kort autoritje verder vind je de thuisbasis van de schaapskudde van Loenen. Vooral in het voorjaar, als de lammetjes vrolijk rondspringen,

Loenense waterval: parkeerplaats Vrijenberg aan weg tussen Loenen en Beekbergen

Schaapskudde: Bruisbeek 44, Loenen

_Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0_

Nationaal Park De Hoge Veluwe

De witte fietsen van het Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn ideaal om het park met kinderen te verkennen, want ja, de fietsen zijn er ook in een kindermaatje of voorzien van een fietszitje. Minder bekend maar zeker leuk zijn de excursies en wandelingen samen met een boswachter. Of ga naar het Museonder en ontdek wat er onder de grond allemaal gebeurt. Ook het Kröller-Müller Museum heeft een speciale speurtocht voor kinderen.

Bezoekerscentrum: Houtkampweg 9c, Otterlo

Foto: Mark Vitazko, CC BY 2.0

Paleis Het Loo

Voel je een echte prins of prinses bij een bezoek aan Paleis Het Loo in Apeldoorn! Voor kinderen is er een leuke speurtocht die niet alleen door het Paleis gaat, maar ook langs de stallen en in de tuin komt. De barokke tuin met de symmetrische vormen is voor kinderen een leuke plek om rond te rennen. Echt spelen kan bij Speelpaleis Het Loo, een buitenspeeltuin op het stallenplein.

Koninklijk Park 1, Apeldoorn

Foto: Bert Knottenbeld, CC BY-SA 2.0

Park Berg en Bos

De meeste mensen lopen door Park Berg en Bos om naar de Apenheul te gaan, maar het park zelf is zeker een bezoek waard. Beklim de uitkijktoren en kijk over de boomtoppen heen, ga spelen op de speelweide en kijk ook even bij de zwijnen die achter de speeltuin hun eigen plek hebben. Durfals kunnen zich uitleven in het klimbos en op grote hoogte tussen de bomen klimmen en klauteren.

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

Foto: Dennis van Zuijlekom, CC BY-SA 2.0