Florence is ook voor kinderen een heerlijke stad. Zo kom je er allerlei gekke verkeersborden tegen, vind je overal in de stad ijssalons met ontelbaar veel smaken ijs en zorgt een zwijntje met een glimmende snuit ervoor dat je weer terugkeert naar Florence... Dat een weekendje Florence allesbehalve saai is, zul je gauw genoeg merken!

Vrolijke verkeersborden

In Florence duiken overal grappig versierde verkeersborden op. Je kunt een Pinokkio met een lange neus zien, een verliefde politieagent, engelen en duiveltjes... De Franse kunstenaar Clet zit achter deze verrassingen. Elke keer opnieuw vrolijkt hij de straten van de stad op met unieke toevoegingen aan bestaande verkeersborden. Hij wordt door de Florentijnen daarom ook wel 'verkeersagent van de ziel' genoemd. Hoeveel vrolijke verkeersborden ontdek jij?

Door de hele stad, op wisselende plekken | Clets atelier (waar je stickers en magneten van de verkeersborden kunt kopen) ligt aan de Via dell'Olmo 4

Foto: Saskia Balmaekers

Graffiti met een glimlach

De oude Romeinen versierden hun muren met schitterende fresco's. Ook nu nog wordt er veel op muren geschreven en getekend. Niet allemaal even mooi, maar in Florence zijn er schitterende voorbeelden van muurschilderingen te vinden. De vrolijke rode ballonnetjes die veel Florentijnse steegjes en huizen opvrolijken zijn van Exit/Enter, Blub tekent beroemde portretten uit de renaissance (zoals Mona Lisa en Michelangelo's David) van duikbrillen, snorkels en luchtbellen. Waar spot jij deze street art?

Door de hele stad, op wisselende plekken

Foto: Saskia Balmaekers

Een kus voor het gelukszwijntje

Op de Mercato Nuovo vind je Il Porcellino: een bronzen zwijntje met een glimmende snuit. Het is niet zomaar een zwijntje, nee, het is een gelukszwijntje! Als je de snuit van het zwijntje kust of aait, zul je nog een keer terugkomen in Florence. Voor een portie geluk moet je iets meer je best doen en een muntje tussen de poten van het zwijntje gooien, in het rooster. Buona fortuna!

Mercato Nuovo

Foto: Saskia Balmaekers

Een rondje op de draaimolen

Op Piazza della Repubblica staat een prachtige oude carrousel, met twintig houten paarden. Een ritje op deze nostalgische draaimolen kost maar € 1 en is een belevenis voor jong en oud. Aan de rechterkant van het plein vind je nog een kleine attractie: een bronzen maquette van Florence. Zie je de koepel van de Duomo? En kun je ontdekken waar je al hebt gelopen en waar je nu bent?

Piazza della Repubblica

Foto: Saskia Balmaekers

Gelatissimo!

Voor het beste ijs moet je even weglopen van de grote bezienswaardigheden. Bij deze 7 gelaterie vind je het allerlekkerste ijs van de stad!

  • Vivoli, Via dell'Isola delle Stinche 7/r
  • Gelateria Dei Neri proeven, Via dei Neri 26/r
  • Gelateria Carapina, Via Lambertesca 18/r
  • My Sugar, Via de' Ginori 49/r
  • Il Gelato di Filo, Via San Miniato 5/r
  • Gelateria alla Carraia, Piazza Nazario Sauro 111 / Via de' Benci 24/r
  • Gelateria della Passera, Via dello Sprone 16

Foto: Saskia Balmaekers