Wie door Sofia wandelt, voelt de aanwezigheid van de geschiedenis in deze stad. Voor veel inwoners is het communisme een recente herinnering, maar ook aan eerdere tijden wordt in de musea van de stad aandacht besteed. Van algemene geschiedenis over archeologie tot pure kunst - in Sofia vind je het allemaal.

Nationaal Geschiedenismuseum

Het Nationaal Geschiedenismuseum van Sofia is het grootste museum in Bulgarije. Het werd geopend in 1973 en bevat zo'n 650.000 objecten, waarvan telkens slechts een klein percentage wordt tentoongesteld. De permanente expositie vertelt de geschiedenis van Bulgarije, van de prehistorie tot de moderne tijd, met grote aandacht voor de Bulgaarse cultuur. Tijdelijke tentoonstellingen focussen op bepaalde thema's en periodes uit de Bulgaarse geschiedenis.

Vitoshko lale 16 str., 1618 Sofia

Foto: Ann Wuyts, CC BY 2.0

Museum van Socialistische Kunst

Het Museum van Socialistische Kunst opende in 2011 en toont bezoekers oude propagandafilms, -posters en andere kunstvormen die het socialistische regime moesten ondersteunen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat je er een grote collectie standbeelden, bustes en portretten van figuren als de eerste Bulgaarse communistische leider Dimitrov, oprichter van de Sovjet-Unie Vladimir Lenin en de laatste Bulgaarse dictator Todor Zhivkov vindt.

7 Lachezar Stanchev str., 1756 Sofia

Foto: Rachel Titiriga, CC BY 2.0

Nationaal Archeologisch Instituut met Museum

In het Nationaal Archeologisch Museum in Sofia leer je alles over de volkeren die ooit leefden in het gebied dat we nu kennen als Bulgarije, van de prehistorie tot en met de 18e eeuw. De permanente collectie wordt aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen. Ook interessant is dat het museum gehuisvest is in de oudste voormalige moskee van Sofia. Die werd in de 20e eeuw grondig gerenoveerd en uitgebreid.

ul.Saborna 2, 1000 Sofia

Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Nationaal Museum van Militaire Geschiedenis

De collectie van het Nationaal Museum van Militaire Geschiedenis bevat maar liefst een miljoen objecten die verbonden zijn aan de militaire geschiedenis van Bulgarije en, bij uitbreiding, Europa. Een selectie hiervan is te zien in de permanente tentoonstelling die start bij de Oudheid en loopt tot de rol van het Bulgaarse leger in onze tijd. Het museum heeft ook een tentoonstellingspark waar militaire voertuigen, vliegtuigen, boten en meer tentoongesteld staan.

ul. "Cherkovna" 92, 1505 Sofia

Foto: DAVID HOLT, CC BY-SA 2.0

Nationale Kunstgalerij Kvadrat 500

Kvadrat 500 opende de deuren in de lente van 2017 als het nieuwe thuis van de nationale Bulgaarse kunstcollectie. Die bestaat uit meer dan 42.000 stukken, waaruit zo'n 2.000 werken geselecteerd werden voor de tentoonstelling. De helft daarvan is van Bulgaarse kunstenaars, de andere helft is internationaal. De permanente tentoonstelling behelst de periode van 1800 tot nu en wordt aangevuld door tijdelijke tentoonstellingen.

St .Aleksander Nevsky Square (1, "19 february" str.)

Foto: Olexandr Vynnychenko, CC BY 2.0