Wie aan Wenen denkt, denkt aan romantiek. Sierlijke paardenkoetsen rijden er door het hart van de stad en je kunt uren rondstruinen door de diverse stadsparken. Het toppunt van romantiek is toch echter Schloss Schönbrunn, het bijzondere kasteel waar ook de wereldberoemde keizerin Sisi en haar Franz Josef graag tijd doorbrachten. Vergeet urenlange wachtrijen en dure entreekaarten, ik vertel je over de mooiste plekjes bij Schloss Schönbrunn die je gratis kunt bezoeken!

Adres voor alle bezienswaardigheden: Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wenen, Oostenrijk

Gloriette

Wanneer je aan de achterkant van Schloss Schönbrunn staat, zie je in de verte aan de andere kant van de tuin de Gloriette, een ontwerp van Johann von Hohenberg. Het gebouw ligt op de 60 meter hoge Schönbrunn Heuvel, en raakte zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is de Gloriette weer hersteld en heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de gigantische tuinen van het paleis en de wijde omgeving.

Foto: Pixabay

Neptunesfontein

Een van de meest fotogenieke plekken bij Schloss Schönbrunn is de Neptunesfontein, die aan de voet van de Schönbrunn heuvel ligt. Deze fontein werd in 1780 gebouwd en is samen met de Gloriette een van de meest bezochte bezienswaardigheden. De barokke beeldengroep beeldt een scene uit waarbij Thetis aan Neptunes vraagt of haar zoon een veilige doortocht naar Troje krijgt. Van achter de fontein kun je het slot erg goed fotograferen.

Foto: Pixabay

De Tuin

De tuin tussen Schloss Schönbrunn en de Gloriette is prachtig en je kunt er uren rondlopen zonder tweemaal hetzelfde pad te nemen. Afhankelijk van de tijd van het jaar, staan de bloemen volop in bloei en zwaaien de palmbomen fier in de wind. Een deel van de tuin werd aangelegd door de Leidse hovenier Adriaan Steckhoven en het is een heerlijke plek voor een picknick of om te relaxen in de zon.

Foto: Pixabay

Palmenhaus

Je mist hem snel omdat ie niet direct in het zicht ligt, maar het Palmenhaus is een bijzonder fraai bouwwerk dat je zeker niet mag overslaan. Het Palmenhaus is grotendeels gemaakt van glas en staal. Binnenin vind je een groot aantal exotische planten uit diverse klimaatzones. Entree is overigens tegen betaling, maar het gebouw is van buitenaf sowieso ook indrukwekkend. Het café is ook een echte aanrader en ze hebben er gratis wifi.

Foto: Pixabay

Eekhoorns

Naast de tuinen van Schloss Schönbrunn bevinden zich diverse bosjes, waarin zich enorm veel eekhoorns ophouden. Ik vind het altijd weer een plezier om ze te zien, vooral omdat ze totaal niet mensenschuw zijn en graag in de houding gaan zitten voor een foto. Een leuk en gratis extraatje bij je bezoek aan Schönbrunn in Wenen.

Foto: Pixabay