Ik kom mijn hele leven al in Antwerpen, ik groeide namelijk net over de Nederlandse grens op. Zo'n twintig jaar geleden wilde mijn moeder echt niet dat ik naar het havengebied ging. Dat het een ruige buurt was, is een understatement. Maar 10 jaar terug ging de wijk op de schop en verrees 't Eilandje. Een hippe wijk waar het Antwerpse havenverleden nog altijd tastbaar is.

Red Star Line Museum

De oceaanstomers van Red Star Line vervoerden tienduizenden immigranten van Europa naar de nieuwe wereld. En daarmee was Antwerpen één van de grootste zeehavens van het continent. Jarenlang stonden de pakhuizen van de maatschappij er verlaten bij, maar sinds kort zijn ze omgebouwd tot museum en leer je er alles over de Red Star Line en de bonte verzameling mensen die zij vervoerden.

Montevideostraat 3, Antwerpen, België

Foto: John Lord, CC BY 2.0

Museum aan de Stroom (MAS)

Mijn favoriete museum in Antwerpen. Het MAS herbergt onder andere de collectie van het oude Scheepvaartmuseum, dat zo'n 20 jaar terug op steenworp afstand lag. Je vindt er ook kunstschatten uit de nieuwe wereld die via de haven in Antwerpen terechtkwamen en moderne werken die een ode zijn aan het havenleven. Je kunt gratis naar het dak voor een geweldig uitzicht over de stad.

Hanzestedenplaats 1, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Felixarchief

Het Felixarchief was ooit een enorme opslagloods voor koffie, tabak, wijn en graan. Klaar om te vervoeren. Nu is het pakhuis 'het geheugen' van Antwerpen: het stadsarchief. Binnen kun je in de oude binnenstraat zien waar de douane de goederen controleerde en vitrinekasten tonen de Antwerpse haven van weleer. Je kunt nu trouwens ook geweldig eten in het restaurant op de begane grond.

Godefriduskaai 30, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Sil'Eau

Toen 't Eilandje nog maar nauwelijks ontdekt was als hippe wijk had ontbijt- en lunchzaak Sil'Eau de deuren al geopend en het is inmiddels een instituut. Hier komen de locals samen, vooral om te ontbijten in het weekend. De 'ontbijtborden' zijn dan ook niet te versmaden. Bestel het Sil'Eau-ontbijt met croissantjes, zoetigheid, zalm, fruit en een glaasje cava.

Napoleonkaai 43, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Het Pomphuis

Als Het Pomphuis kon praten, zou het heel wat te vertellen hebben. Het werd in 1918 gebouwd en de pompen in het gebouw konden in een mum van tijd de dokken droogpompen. Red Star Line maakte er maar al te graag gebruik van. Nu kun je in dit eclectische Art Nouveau-pand stijlvol dineren, terwijl je je kunt vergapen aan de halfronde ramen en de ijzeren borstwering.

Siberiastraat, Antwerpen, België

Foto: Sammy Six, CC BY 2.0