Stockholm is een heel afwisselende bestemming. De stad is grotendeels gebouwd op eilanden en elke plek heeft een eigen uitstraling. In het oude centrum van Stockholm, Gamla Stan, vind je straatjes met kinderkopjes en mosterdgele en rode gebouwen. Djurgarden is een eiland waar de Stockholmers graag komen in hun vrije tijd en hier zijn naast een enorm park veel musea en attracties. Ga je met het gezin naar Stockholm, dan vind je op deze twee eilanden onze favoriete bezienswaardigheden.

Junibacken

Stap in de wereld van Pipi Langkous en de andere verhalen van Astrid Lindgren. Dit belevingsmuseum is één grote fantasiewereld waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Kruipen en sluipen door het huis van Pipi Langkous en dan de glijbaan naar buiten nemen. Wandelen door een drakengrot of winkeltje spelen in de huisjes op kinderformaat. Hoogtepunt is het treintje dat langs en over verschillende miniatuurwerelden gaat ,waarbij je in het Nederlands bijpassende passages uit de boeken te horen krijgt.

Galärvarvsvägen 8, 115 21 Stockholm, Zweden

Foto: Tikva Looijen

Skansen

Voor een bezoek aan Stansen kan je gerust een hele dag uittrekken. Dit is een groot openluchtmuseum in Stockholm dat ook een aantal elementen heeft van een dierentuin. Hierdoor is het aantrekkelijk voor kinderen van verschillende leeftijden. Er is van alles te doen: ga kijken hoe de bakker een broodje bakt en laat je de les lezen door een ouderwetse schoolmeester. Sluit af met een zeehondenshow.

Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm, Zweden

Foto: Tikva Looijen

Postmuseum

Een onverwacht hoogtepunt van Stockholm met kinderen is het Postmuseum. Natuurlijk zijn er ook rijen en rijen aan postzegels te zien, maar veel interessanter is de kelder waar kinderen zelf postkantoortje kunnen spelen. Pakjes maken in de knutselruimte en ze bezorgen in de versierde gangen vol brievenbussen. De ouderwetse postwagen die, wanneer je het gaspedaal indrukt, echt begint te grommen zorgt ervoor dat je zoon of dochter niet meer weg wil.

Lilla Nygatan 6, 111 28 Stockholm, Zweden

Foto:Tikva Looijen

Gröna Lund

Ga je met tieners naar Stockholm dan moet je naar Gröna Lund. Dit pretpark is niet enorm groot, maar heeft wel zes achtbanen en een aantal andere adrenalineverhogende attracties. Gelegen aan het water op het eiland Djurgarden heb je uitzicht op het oude hart van Stockholm: Gamla Stan. Veel van de attracties zijn dan ook een geliefde plek om foto's te maken. Door het jaar heen geven veel bekende Zweedse en internationale artiesten concerten in Gröna Lund.

Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm, Zweden

Foto: Pixabay

Techniekmuseum

Het Museum voor Techniek is een mix van oude technologieën, zoals stoommachines en de meest moderne apparatuur, zoals lasrobots. Maar kinderen en de meeste ouders gaan het liefst direct naar het gedeelte waar je zelf proeven kunt doen. Je kunt tekenen met alleen maar oogbewegingen, maar ook raceauto's besturen. Kijk hoe hoog je kunt springen en spring vervolgens nog hoger met behulp van een verende ondergrond. Leren is hier echt leuk.

Museivägen 7, 115 27 Stockholm, Zweden

Foto: Tikva Looijen